Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (8)

Schindlerov zoznam

Schindlerov zoznam (1993)

Dvadsiate storočie ostane navždy poznačené druhou svetovou vojnou, ktorá znamenala tragédiu mnohých životov, najmä tých nevinných. Tragédia koncentračných táborov nesie byť nikdy zabudnutá a Spielberg to dobre vie. Aj pre to, myslím si, natočil tento, pre mňa, skvost filmového žánru a vrchol filmového umenia. Čierno-biely vizuál len dopĺňa  silne emócie a pachuť ktorá vám ostane po pozretí tohto filmu. Skvost ktorý sa ťažko komentuje.

2001: Vesmírna odysea

2001: Vesmírna odysea (1968)

Film má až únavné tempo, avšak pokiaľ sa dokážete prispôsobiť tomu, ako film pracuje s tempom, je naopak ono tým, ktoré vás drží v pozornosti. Kamerovo je film až dramaticky presný a svojimi zábermi vytvára dojem bez gravitačného stavu a akéhosi "plávania" po vesmíre. Myšlienka obáv z umelej inteligencie, je v tomto kontexte aj dnes, možno povedať, niečím veľmi aktuálnym. Od začiatku až do konca tak film presahuje svoju dejovú líniu scénami, ktoré sa snažia znázorniť estetickosť vesmíru, pričom to celé podčiarkuje geometricky presné vesmírne lode a ich elegantné lietanie po nekonečnom vesmíre. Záver už len podčiarkuje to, že film nie je o dejovej linke, ale primárne o ľudstvu, čo potvrdzuje aj začiatok ktorý sa odohráva na "úsvite" toho celého, pričom na konci sa ako keby len náhodne pýtal, kam toto ľudstvo svojim, už vtedy, vedeckým pokrokom smeruje. Film nemožno vnímať ako klasický žáner, ktorý má začiatok, pointu, priebeh a nakoniec záver, ale hlavne ako až metafyzickú snahu o implicitné zachytenie človeka. Nie je toto snáď s časti aj podstata umenia ? Nie len explicitná výpoveď ale aj implicitná otázka ? Aj pre to je to pre mňa film, ktorý určite patrí medzi umelecké diela a má právo, podľa mňa, sa označovať za umenie.

Posledné pokušenie Krista

Posledné pokušenie Krista (1988)

Posledné pokušenie Krista sa nesnaží byť opisom Ježišovho života, ani explicitné sfilmovaním evanjelia, ako pri oveľa mladšom a nudnom filme Syn Boží, vychádzajúceho z už predtým natočeného seriálu Biblie. Film je hlbokou ukážkou pokušenia človeka, je o hľadaní zmyslu života. Pre hlbšie pochopenie tejto mysle, určité umelecké stvárnenie a určite aj prítomnej snahy o kontroverziu, je rozprávaná z pohľadu osoby Ježiša Krista. Cez ňu nahliadneme do pocitu človeka (boha), ktorý sa snaží nájsť samého seba a svoju úlohu vo svete. Je ukážkou nie len majstrovskej filmárskej práce ale aj boja s vlastným osudom.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994)

Rozprávanie príbehu cez tri na seba mierne nadväzujúce príbehy, by sa asi málo komu podarilo natočiť tak, aby sa mu to postupne niekde nezaseklo, alebo aby to neprestalo baviť. Potrebujete k tomu hlavne dobrý nápad a scenár, aby vás udržal pri filme a neodradil vás. To všetko Pulp Fiction má. Je až neuveriteľné s akou ľahkosťou a presnosťou je film natočený, bez akéhokoľvek slabého miesta, bez zaváhania, s tak explicitnou krutosťou, ale pri tom neodradzuje a nepohoršuje. To dokáže asi naozaj len Tarantino.

Pán prsteňov: Návrat kráľa

Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003)

Posledná časť série z knižného fenoménu Tolkiena. Pre mňa osobne najlepšia, najepickejšia a najdojímavejšia z celej trilógie. Úžasný film, ktorý si, podľa môjho laického názoru, zaslúži všetky tie ocenenia.

Temný rytier

Temný rytier (2008)

Temný rytier je pre mňa, primárne dielom "pukancovej" kinematografie, ktorá je dotiahnutá do absolútnej špičky svojho potenciálu, čo do scenáristickej a dramatickej roviny príbehu a postáv. Jocker v podaní Heath Ledgera, je geniálny. Strach a chaos ktorý znázorňuje jeho postava je priam cítiť v každej scéne v ktorej sa ukáže. Celé to pri tom fantasticky dopĺňa vynikajúca hudba od Hansa Zimmera. Zároveň je to film, pre mňa niečím osobne dôležitým, pretože pri ňom a cez neho, som začal milovať filmové umenie.

Whiplash

Whiplash (2014)

Vťahujúci film, plný emócií, atmosféry a úžasného výkonu J.K Simmonsa.

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame (2019)

Epické, fanúšikovské a zároveň dojímavé pričom to všetko v jednom filme, ktorý verím, na dlhú dobu definuje pojem popkultúry film. Zážitok na ktorý ako dlhoročný fanúšik Marvel série filmov nezabudnem, snáď do konca života.