Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Horor
  • Akčný
  • Dráma
  • Sci-Fi
  • Dokumentárny

Obľúbené filmy (10)

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001)

Nedávno pozreté po rokoch a rovno v režisérskej verzii. Režisérku verziu som videl druhý krát. Rozdiel medzi kino a režisérskou je obrovský. Nielenže je dlhšia o necelú hodinu ale aj dodáva filmu lepší zmysel a hlavne sú tu pridané nejaké scény, ktoré pridávajú na príbehu. Knižnú predlohu mám prečítanú. Režisérska verzia má 228 min. Kino verzia má 172 min. Film je natočený podľa knihy od J. R. R. Tolkiena. Ak by niekto počítal so 100% prepisom knihy do filmu tak sa to za túto stopáž nedá. V kino verzii je skvelé zachovaný základ a pointa príbehu. V režisérskej je pridaných niekoľko scén, ktoré krásne doplnia príbeh, lepšie rozvinú hlavné postavy a v niektorých prípadoch majú lepšie spracovanú atmosféru. Režisér P. Jackson sa sám vyjadril, že vynechal časti z knihy kde je Tom Bombadil, pretože vo filme mu to prišlo až príliš rozprávkové. (Ty čo ste čítali alebo počuli audioknihy viete, ktoré úseky myslím). Každopádne ak si ale odmyslíme tieto časti, tak je to v režíserkej verzii, takmer 100% prepis. Sú tu nejaké zmeny oproti knihe samozrejme ale za mňa sú to zmeny, ktoré sú dobré. Teda aspoň za mňa. Nejdem tu robiť podrobný rozbor knihy a filmu v oboch verziách. Hudba, herci a ich výkony sú skvelé. Príbeh je jednoduchý ale zato skvelé spracovaný. Taktiež kamera a kostýmy sú skvelé. Filmu vlastne nemám čo vyčítať. Tento film môžem jednoznačne odporučiť ľuďom, ktorý majú radi dobrodružné fantasy a hlavne ľuďom, ktorý majú radi knižnú predlohu. Celkové hodnotenie za mňa je kino verzia 90%. Režisérska verzia 100%.

Pán prsteňov: Dve veže

Pán prsteňov: Dve veže (2002)

Nedávno pozreté po rokoch a rovno v režisérskej verzii. Zase tu máme obrovský rozdiel v režíserkej verzii. Je tu síce pridaných navyše len niečo cez 40 min ale opäť to film posúva o level vyššie ako kino verzia. Film má dĺžku v kino verzii 172 min a v režisérskej y 223 min. Skvelé pokračovanie prvého filmu a aj knihy. Príbeh nadväzuje presne tam, kde skončil prvý film. Aj keď, je tu síce pridaných niečo cez 40 min tak to opäť nie je 100% prepis knihy. Čo ma síce trochu mrzí ale nejako veľmi mi to neprekáža, keďže úplne prepísať knihu by znamenalo pre film aspoň ďalšiu hodinu navyše ak nie viac. Opäť skvelé herecké výkony, herci, hudba, kamera a samozrejme príbeh. Film môžem odporučiť každému fanúšikovi Tolkiena, dobrodružných fantasy. Celkové hodnotenie za mňa je kino verzia 90%. Režisérka 100%.

Matrix

Matrix (1999)

Nedávno pozreté po dlhej dobe. Skvelé akčné sci-fi, ktoré odštartovalo, hromadu lacných napodobenín a ja osobne tento film považujem za prelom v sci-fi filmoch. Či už je to bullet- time alebo príbeh. Bratia alebo dnes už skôr ako sestry Watchovski si najprv na papier napísali scenár, ktorému okrem nich nikto nerozumel a nikto si vtedy nevedel predstaviť ako natočia nejaký film podľa takého scenára. Scenár bol hneď na začiatku písaní ako trilógia. Kôli. Komplikovanosti scenára si na spoluprácu zavolali aj niekoho, kto im to načrtne aby si herci a vlastne aj celý štáb dokázali predstaviť na čo sa vlastne dali. Prvý film nám začína akciou, kde nám vlastne ukážu čo sa dá približne očakávať od filmu. Trinity uteká pred políciou a agentmi. Po tejto úvodnej scéne sa nám film príbehovo posúva k Thomasovi Andersonovi, ktorý má celkom nudný život ale je známy ako hacker Neo. Počas nejakého času sa spozná s Trinity a Morfeusom, ktorý mu dá na výber. Príbeh je zaujímavý a skvelé spracovaný, akcia tiež, efekty sú na svoj rok dokonalé. Herci a ich výkony tiež. Film, krásne funguje ako samostatný film ale aj ako úvod do tejto trilógie. Charaktery postáv sú napísané tiež veľmi dobre. Máme tu veľmi dobré ukázaný vývin hlavnej postavy a vlastne s Neom spoznávame svet Matrixu. Čo je za mňa veľmi dobrá voľba, než diváka hodiť do stredu sveta s postavou, ktorá je zabehnutá a nám dokopy nikto nič neukáže ani nevysvetlí. Film môžem jednoznačne odporučiť každému kto má rád akčné sci-fi. Celkové hodnotenie za mňa je 100%.

Saw: Hra o prežitie

Saw: Hra o prežitie (2004)

Veľmi dobre spracovaný film. J. Wan krásne rozšíril myšlienku, ktorú načal už v krátkomontážnom filme z predchádzajúcého roku. Skvelá hudba, dnes už hádam legendárna. Herecké výkony sú skvelé. Príbeh je jednoduchý. Celý film sa odohráva v jednej miestnosti a charaktery postáv spoznávame pomocou ich rozhovorov. Vidíme ich strach z nevedomosti čo sa bude diať ďalej a ako to celé dopadne. Celkové hodnotenie za mňa je 80%. Určite odporúčam.

V zajatí démonov

V zajatí démonov (2013)

Dnes pozreté po dlhej dobe. Tento film som si dnes pozrel snáď 15x a stále to na mňa pôsobí ako po prvý krát. J. Wann sa nechal inšpirovať jedným z prípadov Eda a Lorrein Worrenovych. Za mňa je to skvelé spracované, či už scénaristi alebo samotný J. Wann, ktorý čiastočne zasiahol do pôvodného scenára a výsledok je skvelý. ( Info mám z bonusov na BRD ). P. Willson a V. Farmiga hrajú výborne. Chémia medzi nimi dvomi je tak dobre spracovaná, že človek uverí, že sú aj v skutočnosti manželia. Takisto aj dvojica R. Livingston a Lili Taylor. J. Wann tu pekne načrtol príbeh oboch rodín. Atmosféra filmu je veľmi dobre zvládnutá. Väčšina času je tu pekne napínavá atmosféra a hlavne tu nie sú falošné jumpscary. Samozrejme, jumpscary sú tu a sú aj dobre umiestnené a relatívne nepredvídateľné, keďže sa hlavne sústredíte na príbeh a postavy než na to čo, kde a kedy vyskočí spoza rohu. Taktiež musím vyzdvihnúť kameru a hudbu. Hudba veľmi dobre dokresľuje atmosféru. Je tu aj pár úsmevných scén, ktoré pekne uvoľnia atmosféru a čo je podstatné na správnych miestach, kde nám to nepreruší napínavú atmosféru a nie sú vnucované. Stopáž filmu je 112 min, ktorá je dostatočne dlhá a za to čo sa vo filme deje a čo J. Wann zvládol by som povedal, že je aj krátka. Bohužiaľ veľmi málo hororových režisérov dokáže takéto niečo dosiahnuť, za takúto stopáž. Celkové hodnotenie za mňa je 100%.

Viděl jsem ďábla

Viděl jsem ďábla (2010)

Ja tento film pokladám za najlepší ázijský krimi, horor aký kedy vznikol. ( Všetky som ich nevidel ). Máme tu jednoduchý príbeh o pomste. Film má hneď niekoľko myšlienok, ktoré sú veľmi dobre spracované. Ďalší dôvod prečo mám tento film rád je, že má všetky moje top žánre, ktoré môžem už od mala a každý z nich je veľmi dobre zakomponovaný. Čiže horor, thriler, krimi a dráma. Atmosféra filmu je veľmi dobre spracovaná. Máme tu pekne napätie od začiatku do konca. Dramatická zložka tu funguje na 100%. Horor funguje hlavne kôli brutalite, ktorej je tu dosť. Počas dĺžky 144 min je tu aj dosť akcie. Snímok sa dá rozdeliť na tri časti. Prvú cca hodinu sa buduje atmosféra a charaktery postáv, ktoré sú veľmi dobré. Druhá hodina je hra na mačku a myš. Záverečná pol hodina je venovaná úplnému dorazeniu záporáka. Film som videl s CZ tit. Či to má aj dabing neviem a ani ma nezaujíma, k tomuto filmu sa mi dabing nehodí. Herci sú sympatický a hrajú priam excelentne. Je tu skvelá kamera, hudba, strih a hlavne scenár. Film môžem odporučiť. Jediné komu neodporúčam je ľuďom so slabším žalúdkom. Celkové hodnotenie za mňa je 100%.

King Kong

King Kong (2005)

Včera pozreté po rokoch v ultimátnej verzií. V tejto dlhšej verzii o 20 min som tento film videl 2x. Za mňa najlepší dobrodružný film aký, kedy bol natočený. Hneď po trilógii LOTR. Film je remake pôvodného filmu z roku 1933. P. Jackson prerobil pôvodný film a hlavne ho viac natiahol. Prvý Kong má 100 min. Režisér ho natiahol na 187 min v kino verzii a v ultimátnej má 201 min. Príbeh je zaujímavý a jednoduchý. Jackson sa pevne drží základného príbehu z roku 1933 a robí dobre. Herci a ich výkony sú skvelé. Hudba tiež a vizuál je tiež veľmi dobre spracovaný. Tiež musím pochváliť kameru a hudbu. Máme tu dostatok akcie, ktorá je tiež skvelá. V predĺženej verzii sa v džungli zdržíme o niečo dlhšie a tiež je tu pár akčných scén navyše. Džungľa je na celom filme snáď najlepšia. Taktiež rôzna nadpriemerne veľká háveď je dobré spracovaná a samozrejme dinosaury. Samotný Kong je tiež slušne spracovaný. Príchod na ostrov a celé to dianie až po únos Ann má až hororový nádych. Samozrejme nie je to horor. Myslím si, že Jackson chcel túto časť zachovať, keďže pôvodný film je horor a podarilo sa mu to slušne. Časť v meste je asi najväčší mínus celého filmu. Nie je to zlé spracované, práve naopak ale už to stráca to čaro ako v džungli. Taktiež tu máme pridanú jednu cca minútovú scénku, ktorá mne osobne je jedno či tam je alebo nie. Radšej by som tu minútu navyše prijal v džungli. Koniec je pekne urobený a tiež dostatočne dramatický. Romantická zložka tu tiež veľmi dobre funguje. Film môžem odporučiť, každému kto má rád akčné, dobrodružné drámy. Celkové hodnotenie za mňa je v kino verzii 85% a v rozšírenej 90%. 10% dole sa tu mestskú časť v ktorej sa už stráca ťa dobrodružná zložka.

Boogeyman

Boogeyman (2005)

Nech si tvrdí, každý čo chce ale za mňa je to najlepšia časť z celej trilógie. Fajn nápad a aj celkom slušné spracovanie. Herecké výkony sú veľmi dobré. Samozrejme nečakajte od toho niečo extra ale na zabitie času a vystrašenie deti, keďže dospelého človeka to nevystraší je celkom fajn. Celkové hodnotenie za mňa je 55%.

Sedem

Sedem (1995)

Dnes pozreté po dlhej dobe. Skvelá kriminálka s mladým B. Pittom a o niečo starším M. Freemankm. B. Pitt hraje nového detektíva, ktorý začína na oddelení kriminalistiky a M. Freeman, ktorý hraje detektíva, ktorý má odísť do dôchodku. Film má 127 min. Obaja herci hrajú výborne. Za mňa je to jedna z mála kvalitných kriminálok s temnejšou atmosférou. Film má pomalé tempo ale to neprekáža, keďže to dokonalé vynahradza atmosférou filmu. Charaktery postáv sú tiež veľmi dobre napísané. Chémia medzi B. Pittom, M. Freemanom, G. Paltrow a nakoniec K. Spaciem je skvelá. Hoci K. Spacieho vidíme až na konci filmu ale to neprekáža, keďže je to výborné prekreslene počas celého filmu a vieme si predstaviť čo cíti on a jeho motív dáva aj zmysel. Na konci filmu je pekne cítiť atmosféru a aj chémiu medzi všetkými postavami. Celkové hodnotenie za mňa je 100%. Film môžem odporučiť každému ale zase nie ľuďom zo slabším žalúdkom, keďže D. Fincher si neberie servítky pred ústa a odpáli to na plné obrátky. Vo filme na to, že je to kriminálka tak je dosť Gore scén. Čo ma prekvapilo hlavne keď som tento film videl prvý krát v TV pred rokmi a dosť ma prekvapilo aj to, že to nie je horor. To bolo pred rokmi...