Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Horor
  • Komédia
  • Animovaný

Obľúbené filmy (4)

Izba

Izba (2015)

Aj v prípade, že ste vyučený sexuálny deviant s tridsaťročnou praxou, ktorý sa vo voľnom čase venuje satanistickým rituálom, slzy svojich obetí používa ako lubrikant, deťom na ihriskách s preliezkami nosí miesto cukríkov za predkožkou pervitín a manželku púšťa z klietky len vtedy, keď jeho kajmanom treba vymeniť vodu v bazéne, po projekcii tejto detailnej sondy do následkov činov proti ľudskosti sa v náhlom citovom pohnutí bezodkladne vydáte do najbližšieho kláštora, aby ste tam za účelom duševnej katarzie strávili najbližších päť životov vyšívaním maňušiek pre pacientov na detskej onkológii. Rovnako ako skvelá knižná predloha, ktorú som mal šťastie prečítať si v origináli, aj scenár jej sfilmovanej verzie divák sleduje z pohľadu päťročného chlapca, ktorý od narodenia vyrastá spolu s matkou v miestnosti nazývanej Izba a napriek skutočnosti, že šanca opustiť ju je vďaka opatreniam ich únoscu takmer nulová, nádeje a ochoty vnímať krásy každodenných maličkostí sa ani zďaleka nevzdávajú. Pravdou je, že k filmom s podobnou dávkou emócií mám spravidla rovnaký vzťah ako Gargamel k Šmolkom, dielo tak pestré a nápadité, akým Izba nepochybne je, si však aj nabudúce (Pokoj)ne pustím znova!

Pasca na zlodeja

Pasca na zlodeja (2016)

Svetlým bodom filmov s Oliviou DeJonge obvykle býva výhradne Olivia DeJonge a aj v jej prípade sa dá hovoriť skôr o prínose estetickom, myšlienku či herecké umenie by v nich totiž aj Interpol hľadal márne. V tomto prípade som to na začiatku videl podobne, už po úvodnej polhodine som však smiechom prskal tak, že by mi nestačil ani závodný zavlažovač trávnika na dedinskom štadióne. Pravda, film oceníte zrejme len v prípade, že pri pohľade na sviatočnú dekoráciu vášho príbytku sa dokážete s úsmevom povzniesť aj nad niekoľko nie veľmi esteticky pôsobiacich detailov, ako napríklad skutočnosť, že z hojdačky na strome za domom visí obesenec a vaša opatrovateľka pripútaná o kuchynskú stoličku tlmenými výkrikmi občasne prerušuje koledy sviatočných návštevníkov. Pokojne to však pustite príbuzným pri štedrovečernej návšteve miesto Mrázika či Sám doma a garantujem vám, že po jej zvyšok sa pri rozhovore nikto neobmedzí na staré otrepané otázky, kedy si chcete nájsť partnera, či ešte stojí škola a či vás vedúci v robote poslúchajú.

500 dní so Summer

500 dní so Summer (2009)

Poznáte ten pocit, keď sa napriek vášmu intelektu a výzoru priemerného obyvateľa Pentagonu konečne nájde osoba opačných vlastností, ktorá navyše vkus a sebareflexiu postráda v takej miere, že voľný čas ochotne trávi vo vašej blízkosti aj bez použitia bodnej zbrane? Mali ste už s niekým pocit, že vaše mozgy prevádzkujú spoločnú továreň na serotonín a vzájomnú symbiózu posúvate na nový rozmer doslova každým interným výrokom, emotikonom, či zdrobneným oslovením, takže na sociálnych sieťach popri díleroch a víkendových akciách začínate pomaly hľadať kontakty na svadobných fotografov? Stalo sa vám už, že tá vaša vylepšená verzia dokonalosti, s ktorou ste si stihli vzájomne zobrať mieru na prsteň, nájsť mená pre prvých piatich potomkov a v domove dôchodcov vopred rezervovať spoločné lôžko, náhle prestala javiť základné známky príčetnosti a jej šedým mozgovým bunkám vypršal dátum spotreby, takže v rámci zachovania zvyšku už tak chatrného duševného zdravia si napokon s povzdychnutím vymažete prezývky v Messengeri, obsah kolónky v profile s nápisom Stav zmeníte na „Nezadaný“ a v presvedčení, že podobným spôsobom šťastie uteká pomedzi prsty iba beznádejným existenčným omylom ako ste vy, dospejete k rozhodnutiu stráviť zvyšok života v celibáte? Ak ste aj vy moje stručné otázky zodpovedali tromi ráznymi „ÁNO!“, a jedným prekvapeným: „Teda človeče, ty o mne vieš snáď všetko!“, po zhliadnutí tohto filmu s hlasným výdychom úľavy zistíte, že sa nejedná o žiaden výnimočný jav. Naopak, režisér cielene zdôrazňuje skutočnosť, že život je do veľkej miery kolobehom falošných nádejí a ich zákonitých sklamaní a musím uznať, že priemerný vývoj prvého vzťahu sa mu podarilo zachytiť v dokonale vernej podobe. Úprimne, nepamätám si, že by ma niekedy tak oslovil film, v ktorom žiadny z aktérov neholduje ľahkým ženám, omamným látkam či trestnej činnosti, práve vďaka hravej forme, ktorou odkrýva životné pravdy tisíckam mladých divákov, ho totiž možno s pokojným svedomím zaradiť k svetovej špičke. 500 days of Summer vás dokonale pohltí a lepšie než akékoľvek motivačné video vám priateľsky vysvetlí, že aj keď na svojej ceste stratíte smer, už len v rámci kratochvíle popri odovzdanom čakaní na smrť sa vám predsa len oplatí neprestať ho hľadať, pravdaže, pokiaľ nie ste jedným z tých beznádejných existenčných omylov, ktorí si šťastie zakaždým nechajú utiecť pomedzi prsty, v tom prípade sa to skutočne neoplatí.

Chlapčenstvo

Chlapčenstvo (2014)

My muži vlastne celé naše detstvo trávime v prekvapení. Spomínate si na svoj údiv, keď sa vám rodičia pokúšali vysvetliť, že piesok z detského ihriska nepatrí do nášho potravinového reťazca? Keď ste po prvom dni v škole s hrôzou zistili, že do tej školy skutočne musíte ísť ešte aj zajtra? Keď vás spolužiak z druhej cé vyviedol z mylnej predstavy, že Ježiško vás zoslal rodičom anjelskou donáškovou službou, po lopate vám oznámil, ako ste prišli na svet naozaj, a vy ste čakali, že ho za tie bohapusté slová na mieste trafí blesk? Keď ste si s kamarátmi z družiny po prvý raz uvedomili, že zástupkyne opačného pohlavia prestávate kolektívne nenávidieť a v skutočnosti vás tie záhadné bytosti vlastne začínajú celkom priťahovať? Keď ste zistili, že na upútanie objektu svojich sexuálnych túžob nestačí len vytrvalý očný kontakt s fotkami dotyčnej osoby? Keď váš perspektívny vzťah nepochopiteľne skončila po dvoch týždňoch, hoci na prvom rande ste si jasne povedali, že spolu ostanete navždy? Páni, ak tento príspevok čítate s perami stiahnutými do tenkej čiarky, mierne zvrašteným obočím a po celý čas sťažka prikyvujete hlavou, mám pre vás dve dobré správy. Tou prvou je fakt, že s týmto problémom nie ste ani zďaleka jediní. Druhou je tento nápaditý a neobvykle senzitívny film o prerode z chlapca na muža, ktorý som napriek jeho trom hodinám v samom nadšení zhliadol hneď dvakrát po sebe. Nebudem sa rozpisovať o jeho bezchybnom scenári a hereckých výkonoch, beztak ste to všetci prestali čítať už po prvom odstavci, skrátka si ten film bežte vyhľadať, pustiť a dovoľte mu, aby vás o sebe naučil všetko, na čo ste sa kedy báli spýtať. Bude pre vás naozaj príjemným PREKVAPENÍM.

Ovládací panel
6. naj používateľ Trinidad a Tobago