Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor
  • Komédia

Obľúbené seriály (10)

River

River (2015)

BBC opäť zabodovalo. Celý River je imho taká clivá krása. Samotný John River v prevedení S. Skarsgårda, no, je to radosť sa na jeho výkon dívať. Len šestdielny seriál, o to silnejší. Ono je to krimi, ale s veľmi výrazným medziľudsko-emocionálno-psyhologicko-psychiatrickým dráma presahom, mnohokrát melancholicko-depresívne pôsobiaci, hm, je to silné, pohlcujúce, aj čo sa týka vizuálu a atmosferického, magického hudobného podkreslenia. Kolegyňa J. Rivera, skvelé prevedenie. (*ČT seriál zakúpilo, gratulujem k voľbe diela.) Klobúk dole. Ultimátna šleha.  "Rodíš sa sám a umieraš sám. Len vďaka láske a priateľstvu si môžeme na chvíľu predstavovať, že nie sme sami."

Hviezdna loď Galactica

Hviezdna loď Galactica (2004)

Seriál, ktorý som sledovával v noci, dávnejšie na dákej SK televízii (asi STV). Divné, sci-fi, ale také veľmi osobité, vždy som náhodou natrafil na ďalší diel, ale dáko si ma to nezískalo. Akcia takmer žiadna (aspoň vtedy v tých dieloch), riešili sa tam vzťahy. Lenže, akosi ma to začalo vťahovať do deja. Nedalo mi to, trochu som si o tom začal zisťovať viac. Pustil som si to od začiatku. A vlastne… zatiaľ asi najlepší sci-fi seriál (aspoň pre mňa), s trochu zvrátenou, ale veľmi kúzelnou Triciou Helfer a ďalšími skvelými postavami (a hercami). Paranoidná atmosféra seriálu je takmer na dennom poriadku, diely na seba nadväzujú, niektoré postavy majú kadejaké aj vážnejšie bežné ľudské problémy (napr. alkoholizmus), i veľmi zlé vlastnosti, niekedy je to dosť psychologické, niekedy dosť duchovné (so svojím vlastným BSG spirituálnym systémom), niekedy sa riešia vo veľkom vzťahy, niekedy politické otázky v BSG. Vysokú úroveň majú efekty a špecifická hudba, nevšedná kamera a nepriatelia sú oproti bežným sci-fi seriálom, no prosto iní. Ale práve to tvorí čaro a podstatu tohto famózneho, špičkového seriálu, ktorý latku nastavil privysoko (hoci je to vlastne remake) a to je iba dobré. Za päť Cylonov, ehm, päť vesmírnych hviezd. ;)

Banda

Banda (2019)

The Boys, jeden z hlavných seriálových ťahúňov Amazonu o (anti)superhrdinoch, ktorý môže vyhovovať tým, ktorí majú radi Marvel/DC produkty, ale práveže aj tým, ktorým superhrdinské veci dosť nevyhovujú. (Možno by sa to dalo nazvať  - ako anti-komiksový seriál.) Superhrdinovia (tzv. Sedmička/The Seven), ktorí sú oficiálne za klaďasov, sú neoficiálne vlastne dosť ťažkými prevítmi, jeden z ústredných superhrdinov (Homelander, ktorého úchylne presvedčivo hrá Antony Starr) je psychopatický zvrátenec, násilník a vrah, na verejnosti sa prezentujúci možno svätejšie ako Superman. Ďalší na tom nie sú o nič lepšie, berú zakázané látky, vydierajú, sexuálne obťažujú ženy a horšie veci, zabíjajú ľudí (ideálne, ak to nikto nevidí), prípadne sa občas zabíjajú  navzájom. Klaďasmi (ale skôr undergroundovými) sú tu obyčajní smrteľníci, ktorí neznášajú superhrdinov (štvorica - The Boys; avšak doplnení postupne ázijskou hrdinkou so super schopnosťami, pričom externe vypomáha ďalšia superhrdinka), práve títo chcú odkryť špinavosti a temné stránky "Sedmičky". Diely na seba dobre nadväzujú, je to svižné, nechýba morbídny humor, akcia, ale je tu aj romantika, pomerne často sa tu parodizuje (nacizmus, scientológia a občas niečo iné), dokonca Amazon Prime si tu vystrelil aj sám zo seba, keď si tu Butcher minimálne raz objednáva na smartfóne cez Amazon. ;) Najmä v prvej sérii nechýba podarené hudobné podkreslenie (neraz punk rockové - Iggy Pop, The Damned, The Clash, potešili aj Talking Heads). Seriál vie byť politicky korektný, no vzápätí sa ukáže, že je vlastne aj nekorektný. ;) Celkovo za štyri a pól pramienka vlasov Ashley Barrettovej, ehm, teda za 4,5 hviezdy. ;) (Ale možno aj za päť a to som teda zatiaľ aj predsa dal.)