Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor
  • Komédia

Obľúbené filmy (10)

Válečníci

Válečníci (1999)

Možno často prehliadané, nepovšimnuté dielko, ktoré som dáko náhodne zaevidoval na ČT2, prvýkrát dávnejšie, taký nenápadný, možno i nedoceňovaný, ale o to viac prekvapivý, odvážny, mrazivý je tento TV film. Filmov z vojny už bolo veľa, ale tento štýl spracovania pôsobí, že možno skôr takto to nejako v konflikte v skutočnosti žiaľ prebieha a najväčšími obeťami bývajú často civilisti a nevinní. OSN v bývalej Juhoslávii predviedlo-ako sa dajú veci pokaziť (predviedli to i v Rwande a inde), modré prilby v akcii/neakcii a otrasné dopady nefunkčnosti vojsk OSN. Dopady konania/nekonania na obyvateľstvo, avšak i na samotných vojakov, na ich osobné životy po návratoch z misie. Toto je asi skôr realita vojen. Veľmi silný, smutný zážitok. Škoda, že je to len TV film (hoci na vysokej úrovni), že to nie je kinofilm, čo by prešiel vtedy i plátnami kín. Asi je tam primálo výbuchov, digi bordelu a téma nie je až taká pohodlná a možno politicky vhodná, možno iný dôvod, asi úspechom bol vôbec TV formát. Každopádne, plná paľba hviezdičiek.

Mesto anjelov

Mesto anjelov (1998)

Výborný film, zároveň trochu divný, zvláštny, asi i v tom je jeho krása. N. Cage tu odvádza ok výkon, on sám tu pôsobí dosť divne a to je práve fajn, lebo k jeho postave sa to hodí, i k celému spiritu filmu. Meg Ryan je taká krehotinka a pôvabne pláva scénami, a celá tá vec medzi nimi má v sebe takú zvláštnu, nie plytkú, tragickú romantiku. /Nejde o kresťanský film, viac o takú romanticko-neveselú pseudo rozprávku pre dospelých s oparom mystična. Ak by sa to bralo, z hľadiska Biblie, Starého Zákona, tak to by bolo horšie, je možné, že tam čerpali autori nejakú inšpiráciu, ťažko napísať, imho potom by inak dával jasnejší zmysel ten koniec./ Skrátka a dobre, mne sa to páčilo. *Hudba, soundtrack je veľmi podarený, s takými menami ako - P. Gabriel (I Grieve), takžiež Goo Goo Dolls (Iris), Alanis Morissette, U2 (If God Will Send His Angels)...

Nezmieriteľní

Nezmieriteľní (1992)

Eastwood zrežíroval a našťastie si aj zahral hlavnú úlohu v tejto štvoroskarovke. Film má v sebe istú poetiku, aj dávku drsnej romantiky. Hoci je to stále western, ale taký ľudský, bez príkras, bez glorizácií, zádumčivejší, s akýmsi oparom clivosti. Nasl. text môže obsahovať SPOILERY. Hlavné postavy ledva strieľajú, niektorí sú prestarnutí, v podstate jeden je hendikepovaný kvôli zraku, druhý je zostarnutý Afroameričan, tretí je, po smrti svojej životnej lásky - polepšený, napravený bývalý alkoholik, krutý vrah a násilník-teraz však skôr starec, na dôchodku, farmár, s dvomi deťmi, v rámci pôvodného remesla (profi kriminálnik) odpísaný, ktorý nedokáže ani naskočiť na koňa. Lenže šanca a vidina možného privyrobenia si motivuje dvojicu (celkovo trojicu) opäť oprášiť kohútiky na zbraniach. Kladný archetyp šerifa je tu prevedený záporácky - v podobe sadistického, bezcitného, zabijackého šerifa (famózny Gene Hackman), ktorý vzbudzuje značné antipatie a naopak - kladnými postavami sú tu a sympatie vzbudzujú - trojica "odpísaných a kontroverzných odpadlíkov", ktorí (na rozdiel od šerifa) chcú pomôcť potrestať istých násilníkov a spravodlivosti učiniť zadosť. /PS1 Sprievodný song je, no skrátka dobrý (Claudia's Theme). PS2 Osobne by som vyzdvihol v tomto prípade SK dabing, ktorý filmu dosť "sekne" a pôsobí to imho pomerne drsňácky a autenticky, čo dosť milo prekvapilo./

Jakubov rebrík

Jakubov rebrík (1990)

Tento kúsok je lahôdka. Áno, prvky hororu tu sú a je ich dosť. I v tom spočíva čaro JR, že skvelo mixuje žánre. Film, ktorý vie jednotlivca dosť odrovnať /najmä v závere/. Pritom v tejto dobe má Jakubov rebrík už tridsať rokov. Bacha!, vyskytuje sa tu /aj tu!/ Macaulay Culkin, jeho prítomnosť nepotešila. :) Áno, i ja som počul to jeho nadabovanie, je to „zhůvěřilost“. :) Tim Robbins je tu v skvelej forme. Niekedy tápete, čo sa to tu vlastne deje, v rámci hĺbky filmu a zistíte, že ste sa možno aj stratili, ale koniec diváka privedie do celkom jasného, zrozumiteľného, tiež originálneho a riadne dojímavého vyústenia. /Po skončení som len tak, chvíľu pozeral, v tichu a premýšľal./ Silná vec. Uff. Päť Culkinov, ehm, hviezd. (:

Prvý napravený

Prvý napravený (2017)

Film, trochu akoby nenápadný, skromný, avšak so skvelým E. Hawkeom, ktorý hrá skvostne, na ňom v podstate film stojí. Sekunduje A. Seyfried a sekunduje veľmi príjemne, lebo vo vážnejšom projekte som ju zatiaľ nevidel, zapadá dosť vhodne do tejto ekologickej agitky s romantickým presahom, hrejivo romantickým, avšak nie veľmi klišoidnej agitky. Snímok je dosť ľudský, bezútešný, smutný, vyžarujúci frustráciu, ale obsahuje i vrelú ľudskú intimitu, lásku, nehu a nádej. Na eko problémy sa tu nahliada trochu inak, ako je človek zvyknutý, viac cez spiritualitu. Očakával som priemer, videl som zaujímavý, veľmi vysoký nadpriemer (asi to zaradím k osobným topkám), príjemné prekvapenie. Nie som eko aktivista, ani nevyhľadávam Gretu T., ale toto mi veľmi dobre padlo. Možný SPOILER: „Môže nám Boh odpustiť to, čo sme urobili s jeho svetom?“ (Citát z filmu.) Koniec potenc. SPOILERU.