Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Krimi
  • Sci-Fi

Posledné recenzie (31)

plagát

Rocketman (2019) 

Myslím, že toto je asi prvý muzikál, ktorý som dopozeral (od začiatku) až do konca. Nie som žiaden fanúšik tohoto žánru, nikdy ma nenadchol (čo som sa – ako OBROVSKÝ Fanda Music všetkých štýlov – vždycky divil). A i keď som v polovici Rocketman-a skoro nevydržal a „vypol ho“, skrz i pre tento žáner typických – rýchlo meniacich sa abstraktných scén, nakoniec som to akosi prečkal a postupne si zvykol. Skutočný Elton John (ktorý sa ako spoluproducent podieľal i na výrobe filmu) údajne pri premiére nevydržal a niekoľkokrát sa mu v očiach objavili slzy. Zrejme ich vyplavilo to množstvo spomienok, keď si uvedomil, ako sa nie raz k blízkym choval hnusne, odporne a bezcitne. Kto vie – koľkoráz by zvlhli oči i nám – ak by sme sa dívali na vlastnú biografiu. Lež – jak pravil raz Ježiš – „Nech ten kto je bez viny – hodí kameňom“. I keď pochybujem, že si to pustím ešte raz niekedy – hoc som veľkým fanúšikom hudby E.J. (ak – tak možno tak za 10 rokov). Ale tie dve hodinky pri tomto filme neľutujem, bolo to fajn.  P.S. – a Nikdy nezabudnite kým ste a zmierte sa s tým.

plagát

Carmen & Lola (2018) 

„točiť“ filmy o lesbických – či gay láskach, je v mnohých vyspelých krajinách už prirodzené – to len v našom stredo- a východo-európskom regióne sme ešte duševne nevyspelí a mentálne „100 rokov za opicami“. Ak do toho ešte zamiešate cigánočky (mám na mysli snedé dievčatá žijúce civilizovane medzi nami – nie z osád prevažne východu SR), každý zakomplexovanec pocíti hneď vzrušenie sa pohoršovať – pritom ide v skutočnosti len o bezvýznamnosť jeho bytia. Každému zdravému mužovi si myslím, že nemôže byť nepríjemné sa dívať na dve bozkávajúce dievčatá, veď, ak ani v tom najútlejšom rozbehu hormónov a vhupe do erotického života – nikdy nesníval o ruskej trojke, tak to sa dá pokojne nazvať aj ako veľký deficit testosterónu. Carmen a Lola sú dve rozkošné mladice, ktoré sa práve spoznávajú, odhaľujú – i každá sebe samej -  svoju sexualitu; a to i napriek obrovskému riziku možných tragických odhalení v komunite prostredia, v ktorom vyrástli a žijú. Tam, kde sú sloboda, rešpekt a tolerancia utlačované spoločenskými konvenciami, predsudkami a zaužívanými spôsobmi ľudskej existencie. S približujúcim koncom filmu to začína postupne gradovať a pozorný divák odhalí, že je len otázkou času, kedy to celé praskne. Ale hlbokou podstatou Grandióznosti záveru je skôr ukážka toho ako predsudky a mentálna zakrpatenosť vám môže úplne zničiť srdce a život (ak nedokážete odtolerovať – že niekto vám veľmi blízky je iný – než ste si ho „vykonštruovali“). Je to skutočne zaujímavé a aj odvážne, že sa tvorcovia rozhodli vložiť túto tému do prostredia, ktoré je AJ oproti tomu nášmu – ešte viacej konzervatívnejšie a intolerantnejšie, s omnoho väčším deficitom chápania inakosti. Možno práve ten Odkaz – je omnoho dôležitejší a silnejší než samotný dej a scénár.

plagát

Dobrý ročník (2006) 

Začnem od poznania na konci 😊 : To, že film natočil Ridley Scott ma mierne – ale príjemne šokovalo. Nepasujem sa za fanatického znalca kinematografie, no R.S. som doteraz vnímal ako pána tvoriteľa famóznych, výpravných, akčných – ale kvalitných – filmov. Po Dobrom Ročníku ho v tých vodách škatuľkovať by bolo hlúpe. Táto – mierne romantická oddychovka spĺňa aj tie najprísnejšie kritéria netuctových snímkov tohoto žánru. Každý, kto má slabosť pre nádherné prostredie v prírode, s množstvom slnka, dobrého vína, i nádychu rozprávkových malých „vesničiek“ charakterizujúcich podstatu prírodného bohatstva Európy – si musí prísť na svoje. Pridáte k tomu občas dobré jedlo a štipku romantiky; i keď – mi trochu vadila gýčovitosť podstaty príbehu o kontraste bohatého workoholismu – pred užívaním si každodenných radostí, slastí ale i starostí bežného života... No atmosféra – aká odtiaľ na mňa žiarila to jednoznačne predčila. Možno musí byť človek aspoň v kútiku duše bohémom a pôžitkárom, aby mu ten film niečo povedal viacej okrem vyrieknutých tam slov a deja. Ja som sa do neho pustil druhý-krát po cca 15-tich rokoch, a zo začiatku som sa trochu obával tej romantiky, aby nespadla na dezolátnu úroveň štýlu – á La „Steelov-ej braky“! Avšak, z omylu ma rýchlo vyviedli aj postavy, ktoré s vábením, náznakmi i blúznivosťou narábajú opatrne a servírujú ju divákovi sťaby jak po kúskoch hltov dobrého vína. BTW – k tomu vínu, toľko ho tam je, toľko ho nalievajú a popíjajú – až som si musel jedno to kvalitné na večer dať zachladiť aj ja. Po takomto filme sa nepatrí piť 3-4 eurové „patoky“ 😊

Posledné hodnotenia (255)

Rocketman (2019)

20.04.2024

Jízda (1994)

12.02.2024

Parazit (2019)

04.10.2022

Prelet nad kukučím hniezdom (1975)

13.12.2021

Carmen & Lola (2018)

21.11.2021

Kaštánek (2021) (seriál)

07.10.2021

Pán profesor (2020) (seriál)

19.08.2021

Frankie a Johnny (1991)

12.08.2021

Keullojet (2020)

12.08.2021

Reklama