Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Sci-Fi
  • Komédia
  • Krimi

Denníček (35)

Filmová hudba, ktorá ma očarila #29

Po dlhšom čase nový príspevok do mojej rubriky a z úplne netradičného súdka, nikdy som totiž nečakal, že tu budem pridávať hip-hop, ale hlavná téma z kresleného Spidermana z 2018-teho je geniálne nabušená, radosť počúvať a keď ide na plné pecky, cítite sa, ako keby ste nemali problém postaviť sa proti celému svetu, takto sa robí hudba pre superhero movie.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #28

Brazil, čo dodať? Rovnako ako samotný film aj hlavná melódia filmu je "rollercoaster of emotions" - hravá, aj clivá, smutná aj veselá zároveň...

Filmová hudba, ktorá ma očarila #27

Posledný Mohykán má svoje plusy aj mínusy. Jednoznačne najväčším plusom je vynikajúca hudba, ktorá celý film sprevádzala. Hlavne "Main theme", to je drahokam na inak priemernom filme - hudba, ktorá dáva filmu úplne iný rozmer.

Prison Break z lockdownu

Keď už sme opäť raz v tom lockdowne, môj trpký zmysel pre humor mi napovedal, že by som sa mohol pustiť do niečoho tematického a začal som sledovať Prison Break. Doteraz mi tento seriál unikal pozornosti a viem, nie je to najlepší seriál na svete, ale zatiaľ ma baví. S prvou sériou som sa už takmer vysporiadal, ešte 4 ostávajú.  

Filmová hudba, ktorá ma očarila #26

Dnes niečo komerčnejšie - film Birds of Prey ma prekvapil dvakrát. Najprv svojou pokrivkávajúcou kvalitou a následne solídnym hudobným doprovodom. Zaujímavých pesničiek bolo viacero, ale u mňa vyhral tento cover Hit Me With Your Best Shot, z ktorého mám Dark Knight vibes.

Home-office vs. Office

V časoch môjho home-officu vo mne driemala myšlienka zaspomínať si na kancelárske časy pozretím si dvoch klasických seriálov - britského a anglického Officu. Od nápadu nebolo ďaleko ku zrealizovaniu a teraz, keď som sa do práce vrátil si veľkými dúškami užívam tieto skvelé sitcomy. Ale pozrieť si 13.sérií je práca na plný úväzok a na filmy mi teraz neostáva čas. Ale stojí to za to!

Dve A4 normovaného textu, alebo čo všetko sa mi nepáčilo na filme Shazam

Vitajte! Máte pred sebou môj najnovší slovný výplach, ku ktorému ma vyprovokoval film Shazam. Dôležité upozornenie na úvod. Môj názor (keďže je to môj názor) je výrazne subjektívny a s určitosťou môžem povedať, že sa každému nebude páčiť. A keďže budem film podrobne rozoberať, je samozrejme plný spoilerov, čiže odporúčam túto „recenziu“ čítať iba ľudom, ktorý film videli. Poďme naložiť na Shazam!

Už úvodná scéna mi zdvihla tlak. Rodinka na výlete. Oprava, neúplná rodinka na výlete k veľmi mrzutému starému otcovi. Oprava, neúplná rodina vedená despotickým otcom (1. žiadne hračky na návštevu? a za 2. veštiaca guľa je hračka?). Jasné, úvod nám má ukázať, že mladý Thaddeus nemal práve jednoduché detstvo. Jeho starší brat ho šikanoval a ani otec mu nebol nápomocný. A otec očividne nevie, ako hračka vyzerá. No skutočný problém ešte len príde. Nasleduje vsuvka , kde sa Thaddeus dostane do „magickej jaskyne“, ktorú momentálne veľmi komentovať nebudem. Poviem len to, že 7 smrteľných hriechov je prezentovaných nejakými beztvarými monštrami, ktoré sa podobajú ako vajce vajcu a úprimne by som ich nerozoznal ani keby mali na sebe menovky. A prečo vlastne sú v jednej magickej jaskyni uchované oba zdroje moci? Dobra aj zla?  Nejak tomu nerozumiem... aha, aby mohla byť hlavná postava ľahko skúšaná. No dobre, poďme ďalej. Vraciame sa do auta a ouha, niečo sa stalo! Auto po divokom šmyku zastalo pri krajnici. Poznámka bokom, stojí vodorovne so smerom cesty. Náhle sa spoza zákruty vynorí auto a je to bočný náraz v plnej rýchlosti. Áno, čítate dobre, auto je zrazu kolmo na cestu  a nepekne to schytá. Prekvapivé zvraty ešte nekončia. Po bočnom náraze totiž otec vyletel cez predné sklo ďaleko dopredu sťaby mal v zadku pružinu. V skutku úchvatný začiatok filmu.

Presuňme sa do súčasnej Filadelfie, kde mladý harant práve vyparatil šikovný kúsok na totálne sprostých policajtov. Ale pozor! Nie je to len tak, mladík má vznešený cieľ. Chce totiž vypátrať, kde býva jeho biologická matka, keďže ho v rannom veku opustila. A ako to chce vypátrať? Pozná ŠPZ-tku auta. A nešlo by to jednoduchšie ako spáchaním prečinu, ak nie rovno zločinu? Samozrejme, že áno. Neverili by ste čo všetko vie človek zistiť za 5 minút v dnešnej, internetovej dobe z jednej ŠPZtky. Nevravím, že to bude zadarmo, vstupy do rôznych databáz treba vyplatiť SMSkou, ale stále lepšie ako problémy so zákonom nie? (Neviem vlastne prečo vyhľadával ŠPZtku, Keď v nasledujúcej scéne zisťujeme, že hľadá všetkých ľudí s jeho priezviskom Batson. Ako prepojil tú poznávaciu značku s menom? Mal nejaké tušenie?) Na tomto príklade vidieť, že náš hlavný hrdina síce nie je najbystrejší, ale zrejme s ním bude zábava. Alebo „zábava“.

Pokračujme ďalej. Po svojom najnovšom výstrelku sa Billy dostane k novej rodine. Profesionálnym pestúnom, ktorý to s deťmi vedia. Skôr by som povedal, že si to len myslia, že vedia, lebo ich „banda“ sú prípady na pohľadanie. V pôvodnom komixe mal Billy len dvoch súrodencov, tu je ich trochu viac a v rámci súčasnej kultúry vyváženosti tu máme rodičov – beloška a Indián. Súrodenci: 1. malá černoška, niečo ako Líza Simpsonová. Geniálne dieťa, ale rozhodne psychicky nestabilné – nehovorte mi, že jej nutkavá potreba každého objímať je normálna (to má isto z toho, že je vegánka HEHEHE) – Hnusné vtipy bokom, sám poznám ľudí čo sú vegetariáni aj vegáni a sú normálni, ale pri tomto filme si musím kopnúť do ďalšieho nového stereotypu, aspoň jedna postava je crosffiťák alebo vegán. 2.súrodenec – ešte mrňavejší Aziat, ktorý spĺňa všetky stereotypy o Aziatoch, brilantné tiché dieťa, ktoré sa ale pri hraní hier na PC mení na hlučného a sprostého online hrdinu. Ale keďže hraje neustále, viete si to predstaviť. 3. súrodenec – beloška, ktorá ma tesne pre výškou, vlastne normálne dievča, ktoré sa síce usiluje dostať na výšku, ale vo filme stvárňuje také šedé a natvrdlé káčatko, ktoré hlavný hrdina neskôr vo filme zachráni, z dôvodu lacnej zápletky. 4. súrodenec – obézny latinoameričan, ktorý vo filme povie možno dve vety.  Rodičom pritom očividne nevadí, že ich ďalšie dieťa má zjavné problémy. 5. súrodenec – opäť beloch, ale s  menším zdravotným obmedzením, spolubývajúci Billyho, z ktorého sa rýchlo stane jeho najlepší kamoš. Freddy, je tak trochu čudák v tejto rodine (áno v tejto rodine). Rád rozprava „creepy stuff“. Mamka ho na to hneď pri predstavovaní upozorní, ale čo urobí Freddy? Samozrejme hneď spustí svoj príval divných, ale zároveň veľmi trápnych vtipov. To je mi teda podrená rodinka skutočných profesionálov.

Presuňme sa opäť k Thaddeusovi, zistíme, že celý svoj život zasvätil hľadaniu magickej miestnosti. Je to úplne očividné, ale ani jeho najbližšia spolupracovníčka, vysokoškolsky vzdelaná psychologička, ktorá skúma podobne „ovplyvnených“ o tom ani netuší. To je úplne pripečená? Po nečakane krutej smrti doktorky (myslel som si, že toto je film pre deti), sledujeme zrod zloducha pre dnešný film. Keďže už máme predstaveného zloducha, chýba nám hrdina. Billy našťastie práve urobil svoj zrejme prvý dobrý skutok v tomto filme (ochránil Freddyho pred dvomi šikanátormi) čo ho automaticky stavia do pozície šampióna dobra. Budeme si musieť pre potreby tohto filmu vystačiť s ním. Z nesympatického mladíka sa stáva, ešte menej sympatický nafúknutý (doslova) superhrdina.

Máme nášho hrdinu, ale ten o sebe nič nevie. Preto sa rozhodne zisťovať svoje hranice možností. Netreba zabúdať, že Billy je teraz 14 - ročný v tele dospelého superhrdinu, viete si predstaviť tú zdĺhavú a akože „zábavnú“ sekciu sebapoznávania, ktorá bude nasledovať. Veľa rozprávania, veľa otravného smiechu, veľa „Wau“ a to najlepšie na záver, všetko si nahrávajú na mobil, lebo čo chce byť dnešná mládež? Byť úspešným youtuberom a influencerom na sociálnych sieťach. Presne tak, načo nám je vytváranie skutočných hodnôt, lepšie je byť reklamným pútačom pre vplyvných sponzorov. Poznámka bokom - Iba možno jeden z tisíc „youtuberov“ aj skutočne uspeje. Ostatný dostanú tak maximálne „depku“ z toho, že ich partia 10 kamarátov nemá dostatočný výtlak aby sa stali medzinárodnou celebritou, alebo aspoň tou lokálnou. A aby som nezabudol, Shazam sa dopustí aj úbohého ťahu s názvom flossing. Áno, tento virálny pseudotanec, ktorý je u mladých obľúbený minimálne od roku 2017 (fun fact, najprv sa objavil vo vystúpeni Katy Perry v Saturday Night Live a až potom sa objavil vo Fortnite), už pomaly strácal na sile, no film z konca roku 2019 si myslel, že je ešte stále strašne in. Nie som si úplne istý, či sa trafil.

Nasledujúcich pár scén slúži len na to, aby ukázali, že z Billyho sa po premene na Shazama stáva tak trochu idiot, ale to sme vedeli aj predtým. A navyše sa svojou nešikovnosťou sám prezrádza pred svojou „rodinou“ – to je nové. Odtiaľ film už naberá tradičné rysy komixov. Prvá konfrontácia so zloduchom, pár rozmlátených okenných výplní, Billy nájde svoju biologickú matku (doteraz býva doslova v tej istej štvrti ako on) a zistí čo nechcel, záporák si pripraví zámienku na záverečný „showdown“ a Billy sa tým pádom rozhodne zachrániť svoju novú „rodinu“, keďže tú pôvodnú definitívne stratil. Lebo celý film je predsa o rodinných hodnotách a o súdržnosti. Sakra, nech už máme túto frašku za sebou.

Aby ste ti nemysleli, že je všetkým prúserom koniec, v záverečnom súboji sa zloduch nechá prekabátiť totálne nečakaným a hlavne totálne smiešnym spôsobom. Thaddeus a Billy sa vyberú cez čarovné dvere do magickej jaskyne a Thaddeus sa sebou nezavrie dvere! TO JE SILA ČO?! Nikto nečakal, až taký hlúpy dejový prvok, ako to, že za sebou nezavrie dvere a tak nezabráni tomu aby sa k nemu dostal zvyšok tejto podarenej „rodiny“. Lebo tento film je o rodine a súdržnosti. Možno som to už raz alebo dvakrát spomenul.... Ani druhá polovica veľkého finále sa nemá čí chváliť. Štandardná rozbíjačka v lunaparku, v ktorom sa podľa potreby zjavujú a strácajú ľudia, vždy keď je to pre film výhodné. A dôjde aj na rip-off záverečného duelu z Matrixu (nehovorte, mi ,že to nie je takmer dokonalá kopírka súboja Nea s agentom Smithom z Matrix Revolutions, chýba už len epická huba a dážď).

A sme na konci. – filmu aj tohto nekonečného príspevku. Bolo to utrpenie, sledovať tento film (pre niekoho aj čítať tento komentár). Jednoducho existujú filmy, ktoré máte radi, filmy, ktoré vám nič nepovedia, filmy ktoré nemáte radi a filmy, ktoré neznášate. Shazam pre mňa patrí do tej poslednej skupiny. A prečo to tak je, ste sa dozvedeli na presne dvoch A4 normo stranách a niečo na vyše 1370 slovách.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #25

Nina Simone - Feeling Good. Poviete si, taká prevarená pesnička,, ktorá zaznela už v nekonečnom zástupe filmov vo veľkom množstve aranžmánov a od rôznych interpretov. No ja si myslím, že je to večný hit, ktorý do môjho skromného zoznamu jednoducho patrí. Naposledy som ho počul v Repo Men, netradičná, ale o to zaujímavá kombinácia.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #24

Film Wild s Resse Whiterspoon sa mi pravdupovediac veľmi nepáčil. Ale hudba použitá do titulkov mi oživila moje dávne spomienky. Simon & Garfunkel bola hudba, na ktorej leteli v mladosti moji rodičia a odzrkadlilo sa to aj v mojom najranejšom detstve. Stavím sa, že keď zabehnem na povalu, nájdem tam niekde zošúchané CDčko Greatest Hits, ktoré má možno už aj 25 rokov...

Filmová hudba, ktorá ma očarila #23 Stranger Things special, part 4

Tento malý špeciál uzatváram neskutočnou peckou v mojich očiach. v celom seriáli zaznie viackrát, ale na konci tretej série je najúdernejšia. Mne sa verzia Petra Gabriela páči možno ešte viac ako verzia Davida Bowieho a v spojení so Stranger Things...čo viac dodať. "But please, if you don't mind, for the sake of your poor old dad, keep the door open three inches!" PS: Áno, táto pieseň zaznela aj na konci Lone Survivor (videl som, ale nedá sa porovnávať so ST).

Filmová hudba, ktorá ma očarila #22 Stranger Things special, part 3

A opäť druhá séria, pre zmenu niečo z jej záveru. Plesová scéna a slaďák od Cindy Laupher. 100% atmosféra.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #21 Stranger Things special, part 2

A teraz niečo na veselšiu tému, pre zmenu z úvodu druhej série.Ja som starý rocker a toto skvelé antré nemá chybu.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #20 Stranger Things special, part 1

Tento kvalitný retro seriál nezabúda ani na kvalitnú retro hudbu, ktorou vie podchytiť asi každú dôležitú scénu v seriáli. Inak to ani nebolo v závere prvej série - Koľko emócií chcete v seriáli? - VŠETKY. PS: Podľa komentárov na Youtube by som si mal pozrieť Sopranovcov, je chyba, že som ich doteraz nevidel.

Ak by mi náhodou raz došli nápady čo sledovať.....

...našťastie mám doma pre túto krízovú situáciu pripravenú knihu. Veľakrát som v nej listoval a povedal by som o nej, že by sa mala radšej premenovať na "Asi 490 amerických filmov a zopár tých ostatných"...Zaujímavosťou je, že okrem večných klasík a aj moderných legiend sa do zoznamu dostali aj komerčné popkorny ako napríklad Piráti z Karibiku. Čakal som viac vedeckejší prístup....

Ak by mi náhodou raz došli nápady čo sledovať.....

Filmová hudba, ktorá ma očarila #19

Nedávno som opäť videl svoj obľúbený životopisný film Walk the Line. Zaznie v ňom veľa skvelej hudby, ale len jedna pieseň je tá special...

Zopár dôvodov, prečo ma ôsma séria Game of Thrones bavila alebo búranie mýtov o tom, že by bola zlá...

Malá poznámka na úvod, v mojom komentári vychádzam z tohto článku - https://filmkult.refresher.sk/13795-10-najhorsich-scenaristickych-chyb-a-nelogickosti-ktore-pochovali-8-seriu-Game-of-Thrones (doporučujem si ho aspoň zbežne prečítať, prakticky neustále naňho v texte odkazujem.)

 

Upozornenie - Extrémne dlhý a podrobný rozbor autorovho článku

Nazdar ľudia, viem, že prichádzam tak približne tri mesiace po hlavnej vlne, ale nedá mi to nezaregovať. Patrím k tým málo ľuďom, (respektíve nepoznám žiadneho iného), ktorý pozerajú iba zásadne dokončené seriály, lebo neznášam ročné a viac ročné čakania na nové série. Preto mi spadol kameň zo srdca, keď som pred časom dozvedel, že 8. séria Game of Thrones bude tá posledná. Sám som už pred tokmi prečítal v anglickom originály vtedy dostupnú päticu kníh. Bolo teda už načase aby som sa vrhol aj na seriál. (To vám poviem, že tak dlho sa vyhýbať spojlerom nie je sranda, ale ako tak som to zvládol. :D)  Prišiel ten čas a za približne dva a pol mesiaca som zvládol tento extrémne výživný maratón - 73  častí padlo za asi 65 dní. Áno dalo by sa to aj rýchlejšie, ale viete ako, človek musí chodiť do práce, má mať nejaký spoločenský život a ten spánok tiež nie je na zahodenie.

Čiže, čítal som knihy, videl som som seriál a musím povedať, že mňa bavil celý. Áno celý. Kolega v práci so mnou nesúhlasil a poslal mi tento článok, ktorý ako on povedal, zhrňuje všetky problémy a chyby okolo 8. série. Nedá mi to, ale ja vo veľkej miere nesúhlasím. Iste siedma a ôsma séria boli podané inak ako predchádzajúce série a dokonca a záver nebol dokonalý a aj ja priznávam radu chýb, ale poďme pekne poporiadku a rozanalyzujme si každé tvrdenie v tomto článku. (kto má nepozná a dočítal to až sem, práve zistil, že viem byť až neuveriteľný puntičkár.):

 

„Spomínaš si, ako bol Jon Snow pred pár sériami oživený po tom, čo ho členovia Night’s Watch dobodali na smrť a červená čarodejnica Melisandre spomenula, že Jon je sľúbený princ, ktorý sa postaví nebezpečenstvu a bude bojovať za ľudskú ríšu? Nič, žiadne vyvrcholenie“ – A prečo by tu vlastne malo byť vyvrcholenie? Taký mali detail, červená kňažná Melissande síce disponovala viacerými nadprirodzenými silami, ktoré, ak sa jej ich podarilo použiť, tak si získala podporu dôležitých osôb, ale rozhodne nemala správny úsudok o „vyvolených“. To, že je sľúbený kráľ svetla tvrdila aj o Stannisovi a vieme ako on dopadol, jednoducho to iba Mellisandre používala, aby sa votrela do priazne a bola užitočná pre tých, ktorý jej práve boli po ruke. Jednoducho bol John „len“ obyčajný smrteľník rovnako ako Stannis. 

„Aký zmysel pre vyvrcholenie šou malo to, že je Jon Targaryen? ...žiadny“ – Tu sa nedá než nesúhlasiť. Toto odhalenie hodilo úplne nové svetlo na dianie posledných 20 rokov vo Westerose. Celá hra sa zmenila, činy Eddarda Starka, či Roberta Baratheona dostali úplne nový rozmer. Rovnako ako ich vzájomné vzťahy a celé mocenské boje mohli vyzerať úplne inak, keby sa tento fakt nezamlčal. A navyše tento nový fakt bol extrémne dôležitý aj v súčasnosti, staval Johna do popredia oproti Daenerys pri nároku na trón. (To že John o trón nestál je druhá vec.)

 

„...žiadny, rovnako ako symbol Children of the Forest zanechaný v sídle rodu Umberovcov“ – zdá sa mi, že autor článku hľadá hlbšie veci tam kde nie sú. Tu nebol žiadny dôvod na nejaké vyvrcholenie. išlo iba o to, aby jednotky Night´s Watch zistili, že armáda nemŕtvych postupuje  rýchlo a musia si pohnúť aby stihli varovať Winterfell pred blížiacim sa útokom (o ktorom samozrejme vedeli, ale nerátali s tým, že príde tak rýchlo.)

 

„A čo vlastne po celý čas robil Bran? V poslednej časti skonštatoval, že by sa netrepal až do King’s Landing, keby nevedel, že nesadne na trón. Znamená to, že videl vo svojej mysli milión vyvraždených obyvateľov mesta dračím ohňom a aj tak nikomu nič nepovedal, pretože sa tešil na korunu?“ – Ak som to zo seriálu správne pochopil, postava trojokej vrany je niečo ako „externý pozorovateľ“ – vidí minulosť, prítomnosť aj budúcnosť, ale aktívne sa na jej vytváraní nepodieľa a neovplyvňuje svet okolo seba. Necháva ho plynúť a tvoriť ľuďmi okolo a on je niečo len ako živá kronika ľudstva. Dobre, a aj keby Johnovi povedal, čo videl, skutočne by tomu John vedel zabrániť?

„Kde sa (Bran) mysľou túlal tesne predtým, než Night King zabil Theona?“ – Správne, prvý bod pre autora. Tomu som aj ja nechápal. Vôbec netuším, prečo to Bran robil... Aby ho Night King ľahšie našiel a Bran sa dal dobre použiť ako návnada?

 

„Hlavnú myšlienku síce pre mnohých predstavovalo spojenie ľudí proti nebezpečnej armáde nemŕtvych, ale tvorcovia sa rozhodli, že boj o trón je aj tak dôležitejší.“ – Boj o trón bol vždy dôležitejší. A bodka. Veď preto sa to volá Game of Thrones, že? Dobre, teraz vážnejšie, boj proti nemŕtvym bola len vsuvka aby bol dej košatejší, originálnejší a pridal ďalšiu dôležitú dejovú linku. Veď samotné boje medzi rodmi by neboli až tak zaujímavé, keby sa zo severu neprikrádalo takmer zabudnuté nebezpečenstvo, pred ktorým niet úniku.

 

Daenerys „zabudla“ na Euronovu flotilu – Áno, aj to sa môže stať, ale priznávam, že toto bola jedna z tých lacnejších scenáristickým barličiek, aby tvorcovia zvýšili vyrovnanosť súboja Cersei vs. Daenerys a pridali napätie. Jednoducho bolo treba ukázať, že ani draky nie sú nesmrteľné a Dany musí byť na pozore.

 

Zabitie „nepremožiteľného“ draka – Z veľkej časti platí to, čo som napísal už v predchádzajúcom odstavci. Len by som doplnil, že autor tohto článku tu mieša veci, ktoré by sa miešať nemali. Totižto, to, čo povie autor kníh Martin, je niečo iné, ako to, čo spravia tvorcovia seriálu (i keď Martin spolupracoval pri tvorbe). Seriál nie je kópia kníh. Seriál je jedno dielo, knihy druhé, a to čo R. Martin stihne povedať pri x-rozhovoroch je niečo tretie. Tak úpenlivo lipnúť na všetkých detailoch je cesta do pekla. Tvorcovia to jednoducho spravili takto.

 

„....nadržaný pirát na lodi, ktorý s podobnými zbraňami nemal žiadne skúsenosti?“ – A odkiaľ vieme, že s takými zbraňami nemá skúseností? Sám Euron povedal, že pri svojom vyhnanstve zo Železných Ostrovov precestoval všetky moria a všetky krajiny sveta. A možno tam natrafil na nejakú podobnú zbraň... Tvrdiť, že určite nie, je odvážne tvrdenie. Ale uspokojivo sa nedá potvrdiť, či naopak vyvrátiť ani jedno z tvrdení.

 

„...ale všetkým prišlo ako skvelý nápad poslať naproti armáde nemŕtvych hordu Dothraki na koňoch.“ – Priznám sa, že nie som nejaký vyučený vojnový stratég, no i mne sa to veľmi nepozdávalo.  I keď je pravda , že jazdu pri obliehaní hradu (keď sa bránite) asi veľmi nevyužijete a hlavne keď stojíte proti značnej presile. Tak ich poslali hneď na začiatku. Síce to bolo asi dosť zbytočné , ale musíte uznať, že aspoň ten svetelný efekt s horiacimi  (a následne pohasínajúcimi) mečmi vyzeral štýlovo.

„...katapulty postavili hneď za hordu Dothraki pred pripravené jednotky Unsullied,..“ – tu je asi hlavná výčitka, to, že prečo neboli katapulty za hradbami. Jednoducho, lebo by v hrade už pre ne nebolo miesto? Veď na Winterfelli bol už usídlený prakticky celý sever a aj Daenerysine armády. Navyše vo vnútri hradu boli už ďalšie súčasti opevnenia – zákopy, kolové ohrady a podobne.

 „....miniatúrne zákopy nemohli postaviť vo väčšej vzdialenosti od múrov hradu...“ – stihli postaviť také aké stihli. Keby mali viac času, postavili by ich aj viac.  Ale v tomto autorovi nezazlievam, je na tom niečo pravdy.

 

„Nebolo potrebné zákopy ani poliať nejakou horľavinou, ktorá by sa ľahko zapálila, lepší scenár bol čakať na náhodný príchod čarodejnice Melisandre...“ – Tu je viacero tvrdení chybných, za prvé ani nevieme, či mali na Winterfelli nejaké horľaviny v takom veľkom objeme (napríklad smolu), a za druhé pôvodný plán bol zapáliť zákopy pomocou draka, keď dá Davos signál Deanerys, no kvôli hmle, ktorú privial Night King to nebolo možné a preto zasiahla Melisandre.

 

„Na čo slúžil Theon Greyjoy chrániaci Brana s lukom, keď mohli očakávať, že bude potrebné bojovať nablízko...“ – Kvôli tomuto body som si pozrel bitku o Winterfell ešte raz. A čuduj sa svete Theon má pri sebe krátky meč, no nepoužije ho. Prečo? To nikto nevie, asi chcel zomrieť pred Branom ako hrdina Winterfellu a nie ako zradca, čo sa mu aj splnilo. Každopádne bod pre autora.

 

„Kam sa pred koncom boja stratil Drogon, odkiaľ sa za Daenerys objavil Jorah Mormont ... načo Dany pristávala s drakom na zemi, keď ju okamžite napadli stovky nemŕtvych a draka zranili?“ – Ja sa nad týmito otázkami až tak nepozastavujem. Ale možno i kvôli nim nie je bitka o Winterfell mojou najobľúbenejšou bitkou. Tou je Battle of Bastards.

 

„...ako Jon Snow v obkľúčení porazil 50 nemŕtvych...“ – Jednoducho, lebo je predsa veľký badass! Ale nie, mnohokrát sa seriál spomenie, že John je veľký šermiarsky majster a že je jeden z mála, ktorý by si trúfol aj na Kingslayera, keď bol vo svojej najlepšej forme. 

 

„Neschopní White Walkers – (v prvých sériách) Vždy poslali vopred svoju armádu, oni zatiaľ spokojne čakali na výsledok bitky,“..... „White Walkers nás sklamali aj v samotnej bitke o Winterfell, keď na svojich koňoch čakali za armádou,...“ – Čože? O čo sa tu snaží autor? Veď vo dvoch vetách si odporuje sám sebe. Raz sa mu páči ako White Walkers sú nečinní a nechávajú svoju armádu robiť bordel, ale keď to robia takisto pri bitke o Winterfell už je to celé zle.

 

„Špeciálne vytrénovaná Arya sa nepochopiteľným spôsobom dostala cez armádu nemŕtvych aj partiu White Walkers, zoskočila z tmavej ničoty a bodla Night Kinga dýkou.“ – Gratulujem autorovi, prekonal sa. Už si dokáže odporovať dokonca v jedinej vete. Veď cez všetkých sa dokázala prešmyknúť práve iba Arya, jej dlhodobý tréning u Faceless Men asi nebol na škodu.

 

Množiaci sa Unsullied a Dothrakis..... „Kde sa ale skrývali, to nám už nikto neprezradil.“ – Ehm, neviem či to autor robí naschvál, ale prezradím mu jedno tajomstvo, to čo vidí na obrazovke nemusia byť všetky jednotky Dothrakov a Unsullied. Niektoré mohli byť postupne popresúvané z jednotlivých menších posádok a zvyšných Daenerysin dŕžav vo Westerose.

 

Nezmyselný Bronn – „Bronn sa stratil z obrazoviek až do momentu, keď nejakým neznámym spôsobom prenikol cez obranu Winterfellu priamo do miestnosti, kde spolu diskutovali práve Jamie a Tyrion....... Ako sa však s kušou dostal k Tyrionovi je pre nás nepochopiteľné.“- Bronn nebol asi najlepším žoldnierom len tak pre nič za nič, treba si uvedomiť, že Winterfell bol v tom momente síce plne obsadený, ale vo veľkom sa pripravoval na nadchádzajúci útok, čo znamená poriadny zhon a zmätok, ktorý Bronn následne využil.

 

„Opäť ho stretávame (Bronna) až na konci poslednej epizódy, kde sa stal „ministrom financií“ (och bože, to bol ale pekne hlúpy moment), párkrát zavtipkoval a ako sa ukázalo, jeho prítomnosť nemala absolútne žiadny zmysel.“ – To nebol hlúpy moment, ale poriadne VTIPNÝ moment. Ako inak nazvať ironickú situáciu, keď sa nemajetný, ale veľmi priebojný žoldnier, stane držiteľom kráľovskej pokladnice. Veď sa dá povedať, že on ňou bol už predtým, keď si ho Tyrion pomerne draho udržiaval na svojej strane.

 

Pošliapanie Jamieho Lannistera – Rozumiem autorovým výčitkám, ale ja by som to formuloval inak.  V úvode seriálu je Jammie ten maximálny sviniar, postupom času dostáva štipku rozumu, medzi ním a Brienne vzniká puto a naopak vzťah so Cersei postupne chladne, nakoľko čím ďalej tým menej súhlasí so Cerseinym vladárskymi rozhodnutiami. Cez to všetko, je Jammie stále tak trochu zidealizovaný a naivný rytier a preto sa ide pripojiť k jednotkám dobra do Winterfellu, lebo daný sľub chce dodržať, jeho rytierska česť to inak nedovolí. Áno, ešte viac sa zblíži s Brienne ale ako vrcholí seriál a Jammie cíti Cersein koniec, ešte raz jeho srdce zahorí vášňou k nej a chce ju zachrániť pred istou smrťou od Daenerys. Takto by som opísal Jammieho konanie.

 

„Jej smrť (Cerseina) nebola žiadnym zadosťučinením.....“ -  STOPERCENTNE súhlasím. Vo svete Game of Thrones sme si už zvykli, že dobré postavy zomierajú kruto a rýchlo, zatiaľ čo zlé postavy zomierajú extra kruto a pomaly. A taká milosrdná a smrť (i keď na druhej strane aj veľmi symbolická – zomrieť v ruinách svojho mesta, ktoré do poslednej chvíle nechcela opustiť) je pre Cersei vykúpením.

„Varys, ktorý stratil polovicu inteligencie“ – tak by som túto kapitolu nenazval. Je treba si uvedomiť, že pre Varysa bol Tyrion asi jediný životný priateľ a Varys dúfal, že Tyriona presvedčí, aby Daenerys opustil dostatočne skoro, preto sa mu aj zdôveril so svojimi plánmi. Rátal s tým, že Tyrion Dany podvedie a zvrhne, no tak sa nestalo. Jeho dôvera nebola opätovaná.

„Zvláštne vyznieva scéna, v ktorej sa rozpráva so svojou mladou pomocníčkou o tom, či Daenerys už jedla, zrejme ju nechal otráviť.... „-  tu niekto pozeral seriál asi len jedným očkom, veď spomenutá scéna vôbec s prípadnou otravou nesúvisela. Nastala po tom čo ďalší z Daniných drakov zomrel a Dany bola v ťažkej „depke“, nikoho nechcela vidieť, nič nejedla a bola len zavretá v o svojej komnate. Tyrion sa preto len tak pomimo služobníctva spýtal, či niečo jedla. Všetko preto, aby sa divák oboznámil s novým Daenerysiním psychickým stavom.

 

„Nemal byť Varys pripravený na to, že Tyrion s ním nemusí v otázke zrady súhlasiť..“ – Súhlasím, toto mohol Varys očakávať.

 

„Potenciál Arye Stark“ – táto časť mi príde ako večné fňukanie nejakej nespokojnej časti fanúšikov. Vyhovieť všetkým sa nedá. Mne sa napríklad úloha Arye v neskorších sériách seriálu páčila (až na pár výnimiek ale o tom sa dočítate o chvíľu). A to, že skutočne nezapichla Cersei, je niečo s čím môžem žiť.

 

Dobre doteraz, som (viac-menej) vyvracal autorove výčitky k seriálu. Teraz pridám svoje ja.

 

1.      Spôsob, akým sa zvolil nový kráľ v poslednej časti. Nejde mi tak ani o to, že kto to bol. (Mnohí boli sklamaní, že to nebol buď John Snow alebo Daenerys, veľký obľúbenci u divákov), nie, to že to bol Bran, to mi nevadí. Ide fakt o to, že behom jednej, cca 5 minútovej scény sa rozhodne o novom kráľovi. Áno, Tyrion uvedie pádne a vcelku rozumné dôvody, prečo by to mal byť Bran a prečo by sa kráľ mali voliť v rámci takpovediac demokracie a skoncuje sa s panovníckymi rodmi. Ale len tak fádne sa to odbije? Nikto poriadne nepotestuje? Veď potom sa prečo 8 sezón bojovalo o trón, keď sa to dalo takto jednoducho vybaviť. Viem, trochu pritiahnuté za vlasy, ale rozumiete, kam tým smerujem.... Možno sa by sa dalo argumentovať, že všetci preživší už mali toho bojovania dosť a chceli to mať rýchlo za sebou, ale to pre mňa nie je uspokojujúca odpoveď.

2.      Nezávislosť Severu – Toto som možno nepochopil svojou vlastnou neinformovanosťou. Priznám sa, že nie som až tak zažratý do histórie Westerosu.... Jednoducho neviem pochopiť, prečo sa Sansa doslova z ničoho nič rozhodla Sever osamostatniť, obzvlášť, keď nastupujúci kráľ je Stark. Jednoducho zahlási, že Sever bol dlho pretým samostatný a ona sa rozhodla to ponechať. Reakcia ostatných? Žiadna. V histórii Westerosu mám zjavné medzery, ale neboli všetky kráľovstvá po stáročia samostatné a až de facto len prednedávnom (cca 300 rokov) boli zjednotené Targanyenmi? Potom mohli rovnako argumentovať aj ostatné preživšie rody a zjednotenie by sa nekonalo. (Ono sa technicky nekonalo ani teraz , ale 6+1 je lepšie ako 1+1+1+1+1+1). Prečo sa to stalo? Vôbec do hlavy Sansy nevidím, ale mám dve teórie.  Buď sa  myšlienka kráľovnej Severu Sanse tak nástojčivo zavŕtala do hlavy, že si jednoducho buchla nohou dostala, čo chcela, alebo to je niečo ako satisfakcia od autorov pre víťazné družstvo. Starkovci nakoniec nad Lannisterovcami vyhrali, aj keď celý čas prehrávali a trpeli. Na oplátku Starkovci vyhrali nezávislosť územia. Tak či tak, sa mi to nepozdáva.

3.      Osud Arye – Autor to už naznačil vo svojou článku a ja to trochu rozšírim. Správanie sa Arye v posledných 10 minútach je pre mňa záhadou. Sever sa osamostatnil, Sansa je kráľovná a Arya je  medzi potenciálnymi následníkmi. A čo urobí ona? Pri prvej príležitosti odpláva niekam do neznáma. Áno, Arya vždy vyhlasovala, že nie je „dvorná dáma“ a so svojou dobrodružnou povahou by dlho na jednom mieste neostala, ale prečo toto? Mám jednou zaujímavú teóriu – tvorcovia si pripravili veľmi očividné dvierka na prípadný spin-off seriálu – René mladuchy: Príhody a skúsenosti.

4.      „Tá scéna Arye s Gendrym“ – bolo to skutočne potrebné? Neviem ako vy, ale ja som mal Aryu po celé trvanie seriálu zafixovanú ako také dvanásťročné dievčatko, ktoré sa hrá s lukmi a dýkami na veľkého rytiera. To, ako si to rozdáva s Gendrym pred bitkou o Winterfell som skutočne nemusel vidieť. Jasné aj ona dospela, ale bol to šok :D.

5.      Posledná výčitka sa netýka vyslovene 8. série, ale vie niekto ako vlastne skončil Illyn Payne? Mne sa táto postava nejako po druhej sérii úplne vytratila z obrazovky, bola tam vôbec ešte? žije? Zomrel? Vie to niekto? Moja posledná spomienka na túto postavu sa týka bitky o Kings Landing v druhej sérii. Illyn Payne sedel pri obliehaní v komnate spolu so Cersei, Sansou a ostatnými dvornými dámami ako ich osobná ochranka. Čo sa s ním stalo potom, netuším. Úplne mi to vyfučalo z hlavy. (Malá vsuvka. toto som očividne neriešil sám, na internete sa dajú nájsť informácie, prečo sa postava Illyna Payna z obrazoviek potichu stratila. Neveselé čítanie, ale autori mohli tejto postave dopriať aspoň nejaký koniec.)

 

ZHRNUTIE:  Záverečná, ôsma séria skutočne nie je dokonalá a chyby sa tu nájdu. Ale rozhodne by som ju nenazval sklamaním. Mne sa páčila a bolo to solídne zakončenie jedného skvelého seriálu, na ktorý budem ešte dlho spomínať. Rozhodne nebudem spomínať, že by ma záver sklamal.

 

PS: Ak ste sa nebodaj prebojovali až sem - obdivujem Vás. 

Filmová hudba, ktorá ma očarila #18 GoT special, part 3

Tento mini špeciál ukončím, ako inak, ôsmou sériou. Tá mala niekoľko chýb, ale táto skladba medzi ne rozhodne nepatrila. Game of Thrones a Florence and the Machine je božská kombinácia.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #17 GoT special, part 2

Nasledujúcu skladbu som vybral z dvoch dôvodov - 1. Jednoducho sa mi páčila. a 2. bol to poriadny šok , keď som ju na konci jednej časti začul v titulkoch. Poriadny úlet, najprv prišiel Jammie o ruku a o pár sekúnd na to, som si ja myslel, že som si omylom zapol ďalšie video. Nečakané, ale to vítanejšia zmena to bola.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #16 GoT special, part 1

Jednoznačná voľba. Väčšine ľudí sa táto pieseň spája s Red Wedding, ale mňa zasiahla oveľa skôr v seriáli. Na konci bitky o Blackwater Bay, keď je Cersei so svojim synom sama v trónnej miestnosti a očakáva najhoršie, následne sa dovalí Tywin a zahlási, že bitke je vyhraná. A do titulkov zahrá Rains of Castamere. Neskutočne silný moment (v zmysle toho, že Lannisterovci sú na vrchole síl). Instantné zimomriavky.

Filmová hudba, ktorá ma očarila #15

Môj prvý český príspevok do tejto rubriky. Pelíšky radím k najlepším českým filmom, čo som videl a Slunečný hrob vo mne vzbudzuje pocity niečoho dávno strateného.....