Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Obľúbení režiséri (9)

Jasudžiró Ozu

Yasujiro Ozu skúma základné boje, ktorím čelíme v živote: cykly zrodenia a smrti, prechod z detstva do dospelosti, a napätie medzi tradíciou a modernosťou. Ich tituly sa často zdôrazňujú: striedanie ročných období, symbolické pozadie pre vyvíjajúce sa prechody ľudskej skúsenosti. Ozu-ho diela predstavujú jednu z najhlbších vízií rodinného života v dejinách kinematografie.

Ozu-ho kariéra spadá voľne do dvoch polovíc, rozdelených druhou svetovou vojnou. V jeho ranných dielach sa nebojí priznať k vplyvu Hollywoodskej melodrámy, rovnako sa nebojí flirtovať s fraškou. V jeho neskorších filmových dielach je o to zaujímavejšie sledovať kontrast, ktorý vykresľuje jednoznačne kontemplatívny štýl, takže dôsledne zjednodušuje, až sa vzdáva takmer všetkej známej filmovej gramatiky.

David Lynch

D. Lynch je americký filmový režisér, scenárista, tvorca a maliar (btw.: pri tom študoval odlišný obor, študoval zvukovú produkciu). Jeho filmy sú známe hlavne kvôli značnej dávke surrealizmu spolu s desivými a snovými scénami. Svoju kariéru začínal krátkometrážnými snímkami, obsahujúcimi hlavne "stop-motion" animáciu. Prvým úspechom bol "Eraser head", na ktorom pracoval skoro šesť rokov. Po jeho úspechu nastal komerčný úspech v podobe filmu "Sloní muž", za ktorý si vyslúžil až osem nominácií na Academy Award.

Vyvinul vlastný jedinečný filmový štýl, ktorý bol neskôr nazvaný "Lynchian". Tento štýl sa vyznačuje snovou formou a starostlivo prepracovaným zvukovým dizajnom. Surreálne a často v mnohých prípadoch až násilné elementy v rámci jeho filmov sú známe tým, že na divákov (priemerných) pôsobia znepokojivo, urážlivo až mysticky...

V mojom prípade, filmový orgazmus...

Michael Haneke

Vizionársky filmár Michael Haneke je jedným z nesporných majstrov modernej kinematografie. Jeho štúdium na Viedenskej univerzite (filozofia, psychológia, etc) mu dalo v kombinácii s rodičmi hercami, skutočne živnú pôdu pre tvorbu jeho už dnes charakteristickej forme "ponurej" sociálnej drámy.

Detailista, perfekcionista, pre mňa neustále výsostný zdroj inšpirácie...

Jim Jarmusch

Nikto pôsobiaci v nezávislom filme nieje podobný Jimovi Jarmuschovi. Je to jeden z najvýstrednejších filmárov v USA. Už na univerzite v N.Y. pracoval pod taktovkou legendy amerického filmu, režiséra "Rebel bez príčiny" Nicholasa Raya, ktorý povzbudzoval tvorcov s jedinečným, osobitným prístupom.
Jarmusch je druh trvalého outsidera.

Tom Waits o ňom povedal:

"Keď mal 15, jeho vlasy zošedli, čo si myslím, z neho vizuálne spravilo akéhosi prisťahovalca vo svete dospievajúcich. Bol prisťahovalec - benígny, fascinovaný cudzinec - a od tej doby naveky je. Všetky jeho filmy sú o tom."

Martin Scorsese

Najznámejší tvorca svojej doby, Martin Scorsese, prakticky definoval postavenie modernej americkej kinematografie v 70tych a 80tych rokoch. Suverénny rozprávač a vizuálny style-ista, ktorý žil a dýchal filmom, získal slávu transformovaním jeho nadšenia a energie do značky filmovej tvorby, ktorá praskala kinetickým vzrušením. Napriek tomu, že pracoval mimo mainstriem, Scorsese sa objavil v roku 1970 ako čnejúca postava v celom výrobnom odvetví. Dosiahnutie takej slávy a všeobecného uznania je zvyčajne vyhradené pre viac komerčne úspešných "talentov". Neúnavný zástanca zachovania filmu, Scorsese sa snažil preklenúť priepasť medzi históriou a budúcnosťou kina ako žiadny iný režisér. Prevedením inšpirácie (predovšetkým klasický Hollywood, Francúzska nová vlna, a New York Underground Movement, zo začiatku 60. rokov) do mimoriadne osobnej a jedinečnej vízie. Zostal tak natrvalo umiestnený v čele média, predkladajúc filmový zážitok s intenzitou a odvahou bezkonkurenčne vyššou než väčšina niektorý jeho súčasníkov .

Harmony Korine

Filmy, kt. režíruje majú len zriedka lineárny dej a sú často tvorené úlomkami udalostí, ktoré sú vysoko symbolické a/alebo metaforické.
Využíva celý rad estetických štýlov a módy, a to od VHS (Trash Humpers 2009), poškodenú DV pásku (Julien Donkey-Boy 1999) až neónový, jemne zrnitý 35 mm film pre Spring Breakers (2012). Dokonca sa menia pomery od filmu k filmu.
Čo si pamätám ja z jeho filmov, a to, čo sa mi páči na jeho filmoch, sú konkrétne scény a postavy...

Niekoľko citácii:

"When I'm directing films, I mostly try to create an environment on set that mimics what's in my mind, as to the tone and feel of things. I try to create a place where you feel that anything's possible. Everyone's in character all the time to a degree, everyone's in costume all the time. You want to create an environment where these characters really exist, and then it's about me finding it. A lot of times, I'll give six or seven different scripts out with alternate endings, with different character lines, with different pieces of dialogue. A lot of times, the actors think they're working on different films."

"When I was a child the temptation to sin was always a romantic option. This romantic option lead me to the cinema, a place where sin was welcome."

"Cinema sustains life. It captures death in its progress..."