Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (10)

Diablov advokát

Diablov advokát (1997)

Ješitnosť je môj najobľúbenejší hriech... jeden z filmov, ktorý som prvýkrát dopozeral so zatajeným dychom a bál som sa každého svojho ďalšieho rozhodnutia. Al Pacinov výkon bol absolútny, Keanu a Charlize takisto výborní, to všetko v skvelom príbehu, ktorý má najhlbšie posolstvo, aké som v rámci hollywoodskych filmov zažil. U mňa v TOP 5.

Temný rytier

Temný rytier (2008)

Nieje ľahké hľadať slabiny tohto filmu. Nolan sa poučil z tých pár nedostatkov, ktoré boli kritizované pri jeho prvej návšteve Gothamu, do partie prijal vynikajúceho Ledgera, ktorý si svojím posledným majstrštykom nielen ukradol celý film pre seba, ale sa aj navždy zapísal do dejín komixových filmov ako asi najlepší záporák, akého sme mohli dostať. Réžia vynikajúca, herecké výkony takisto, a príbeh končiaci nádherným dvojitým finále snáď už nemohol byť lepší. Logické lapsusy (Joker na to, že o sebe hovoril, že neplánuje veci stihol naplánovať behom pár hodín x diabolských plánov, ktoré proste bez schopnosti teleportácie nebolo možné stihnúť) síce sú, ale to je iba malý nedostatok na inak takmer dokonalom diele. Plná palba bez akéhokoľvek zaváhania. 5*

Návrat Temného rytiera

Návrat Temného rytiera (2012)

Po druhom pozretí musím zmeniť svoj komentár. Áno, tretí Batman je najkomiksovejší, miestami trochu preplácaný postavami, a občas oku pozorného diváka neujde, že nie všetky fyzikálne zákony a podobne tu sedia (čas je v tomto filme naozaj veľmi relatívny) Ale zároveň je to najepickejší snímok z celej trilógie, emočne vypätý a ponukajúci skutočne dychberúci zážitok. Bale oproti sebe nemá herecky zdatnejšieho záporáka (aj keď Hardy je vynikajúci), hrá opäť prvé husle a podáva najlepší výkon v rámci batmanovskej trilógie. Alfreda nemôžte nemilovať, Catwoman síce možno nedráždi mužskú časť publika ako jej verzia v podaní Michelle Pfeifer, ale do Nolanovho univerza Anne Hathaway perfektne zapasovala. A nad tým všetkým drží opraty neskutočne precízny a mnou veľmi rešpektovaný Chris Nolan, ktorý svoj príbeh dotiahol do neuveriteľného epického konca. Batman je zraniteľný, Nolan je génius a jeho trilógia o Batmanovi je (a zrejme ešte veľmi dlho bude) to najlepšie, čo sa v komiksovom žánri urodilo. Avengers sú oproti tomu rozprávka pre malé deti..... čo to znamená???... Povstaň!!!!!

Počiatok

Počiatok (2010)

Tento film nieje dokonalý... Nie všetky detaily sedia, nie všetky pravidlá, ktoré si Mr. Nolan vymyslel zapadajú do seba. Ale aj tak sú všetky drobné nedostatky zavalené množstvom výsad, ktoré tento snímok má. Úplne nové univerzum, ako vždy v Christopherovom prípade vynikajúca réžia (myslím, že čo sa vizuálu týka, Inception je najlepší z Nolanových filmov) skvelé obsadenie, kde aj menej dôležité postavy sú precízne zahrané. A nad poslednými sekundami filmu sa dodnes polemizuje, že ako ten film vlastne skončil. A to v prípade, že pokračovanie nieje na pláne je dosť svinstvo. Ale vďaka všemohúcemu za režisérov ako je Christopher Nolan - pretože keď idete na jeho film, nikdy sa nebojíte, že to skončí prúserom. A ... (klopem si na stôl) ani neskončí... Inception je toho žiarivým príkladom.

Batman začína

Batman začína (2005)

Batmanov reštart snáď nemohol dopadnúť lepšie. Napriek drobnostiam, ktoré už boli dávno skritizované (bordel v akčných scénach, Neeson hrajúci na autopilotovi) sa Nolanovi podarilo vzkriesiť jedného z najzásadnejších komixových hrdinov po tom, čo ho Schumacher zabil, rozštvrtil a zakopal pod čiernu zem. A to v neuveriteľnom novom šate, ktorý sa vám dokáže dostať pod kožu od momentu, kedy sa Bruce po prvýkrát zmení na Batmana. Christian Bale JE Batman a pre mňa ním aj zostane, nech ho v budúcnosti nahradí, kto chce. Nakoľko Temného rytiera nepovažujem za komixovú adaptáciu, ale skôr noirovú kriminálku, Batman Begins je zatiaľ pre mňa najlepšia komixovka, aká bola natočená. Uvidíme, ako tieto pomery zmení trojka.

Pán prsteňov: Návrat kráľa

Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003)

Keď som dnes dopozeral rozšírenú verziu Návratu Kráľa, došla mi jedna vec. Omnoho viac, ako bitka o Minas Tirith, ako všetka monumentálna akcia sú v tomto dieli podstatné emócie a osudovosť, s ktorou sa tento film pomaly ale iste blíži ku koncu. Je mi ukradnutá prepálená stopáž, to, že lúčenie sa v prístavoch trvá 10 minút. Každý moment tu má svoje miesto. To, čo ma u dvoch vezi nebavilo (linia Frodo a Sam) je tu krásne spracované, Sean Astin a Elijah Wood podávajú celý čas neuveriteľné výkony. Všetky tie legendárne momenty - Pipinova pieseň, finále v Hore osudu, príchod Rohanu do Minas Tirith a tak ďalej sú veľkými milníkmi v ére fantasy. Je vidieť, že Jackson pristupuje k látke s veľkou láskou, a v tomto filme je to cítiť zo všetkých troch najviac. Dokonalé dielo. Jasných 5*

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa

Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001)

Strávil som Vianočné sviatky opätovným zhliadnutím tejto jednoznačne najväčšej a najlepšej fantasy trilógie. Všetky nedostatky, ktoré by som vytkol kinoverzii sú v predĺženej verzii preč. Možno to nemá rýchle tempo, a chýba tomu trochu osudovosť tretieho dielu, ale je to dokonalý počiatok niečoho výnimočného. Nazgúlovia neboli nikdy hrozivejší, ako v tomto dieli, vynikajúce herecké výkony, hudba, a to všetko pod taktovkou Petera Jacksona, ktorý dal pojmu fantasy úplne nový rozmer. Nieje čo vytýkať. Jasných 5.