Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Krimi
  • Akčný
  • Animovaný

Obľúbené seriály (10)

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Netreba veľké slová. Stačí mi že po každej časti sa mi toto majstrovské dielo páči viac a viac.

Perníkový tatko

Perníkový tatko (2008)

Najdokonalejší seriál všetkých čias. Každá časť perfektne nadväzuje, perfektná téma, dokonalé herecké výkony, dokonalá kamera a hlavne záver seriálu, ktorému môže každý inší seriál závidieť.

Narcos

Narcos (2015)

Dokonale zobrazený príbeh kolumbijského narkokinga, ktorý k dosiahnutiu vrcholu slávy spravil kopu brutálností. Celkové rozprávanie deja popri autentických záberoch , je asi z časti to, v čom seriál najviac dominuje. K tomu ešte Wagnerov herecký výkon, ktorý mi naháňal hrôzu. Najlepšia hláška : Radšej hrob v Kolumbii ako celu v USA.

Mladý papež

Mladý papež (2016)

A zase tu máme úplne dokonalú spracovanú vecičku v podaní HBO. Čo by som tak mohol napísať k seriálu, ktorý bol absolútne vo všetkom bezpochybný a pri jeho sledovaní som sa iba kochal nad tou precíznosťou? Jedine by som mohol pozdvihnúť neuveriteľnú hudobnú stránku, ktorá svojimi pulzujucími údermi sa často tvárila veľmi zosmiešňujúco ba až parodicky. Zároveň vedela diváka ešte viac upútať nad tým čo sa dialo, ale niekedy tým menila kompletný dejový kontext. Ešte v súlade s tými dialógmi z inej dimenzie, s náznakmi kontroverzity, opovrhnutia ba až zosmiešnenia, kontrolujúcimi morálne či svetské úpadky ľudstva. Vidieť tu veľa rozoberajúcich sa škandálov, ale za tým všetkým stojí vnútorno-psychologický súboj jednej osoby, od ktorej všetci ostatní záležia. Ešte k tomu výborný Jude Law v hlavnej role, ostatní by boli tiež na chválu. So stále meniacou sa tažkopádnosťou deja prichádzala aj zmena postavy a jej postoje k daným veciam. Totálna pecka.

Rick a Morty

Rick a Morty (2013)

Najnápaditejší, najúžasnejší, najvýpravnejší, najdobrodružnejší, najvtipnejší, naj-scifi-ovejší, najsatiristickejší, najohromnejší, najvelkolepejší, naj-cool-ovejší, najsviežejší, najtrikovejší, najštruktúrovejší, najmarkantnejší, ale hlavne najDominujúcejší animovaný seriál v dnešnej dobe. Zbohom Simpsonovci, Family Guy, Futurama a podobné slabé odvary. To, čo máte naplánované predniesť v piatich epizodách, stíha táto dvojica týpkov za desať minút v každej epizóde. Sotisfikovane vybratý mix svelých hlášok a galaktického prostredia. Padám na kolená pred tvorcami s prosbou, nech sa im to podarí udržať ešte pekne dlhú dobu. Super!

The Punisher

The Punisher (2017)

Prečo to trvalo tak krátko??... Punisher je bezkonkurečne najlepší seriál roka ( čo sa týka nových) a najlepší Marvelovský výtvor ( či už filmový alebo seriálový). Najlepšie je na tom to, že napriek krvavým očakávaniam, ktoré sľubovali trailery alebo dojmy z konca druhej série Daredevila, nás (aspoň mňa) na ňom baví najviac práve opačná stránka jeho príbehu. Pomalý, sústredený precítený príbeh, bez zbytočného obkecávania a udržateľným tempom ( ani sekundu sa nenudíte, o tom tu myslím si, že ani netreba písať), so skvelými postavami, ktoré svojimi podobnými osudmi a názormi zaujímavo rožširujú celkovú situáciu okolo vojny, vnútorného teroru, zastrašovania a naservírovaných klamstiev za účelom skrytia pravdy. Niežeby nám toto nebolo všetko známe, ale tým, že každá z nich zažívala podobná veci ako Frank tak sa tým ešte dokonalejšie prehlbuje psychológia postáv každého jedného z nich. Životné rozhodnutia, strata samého seba, hľadanie novej identity a pod. Za pozadím celého tohto je PUNISHER, postava, ktorú by si každý herec mal priať napísanú aspoň raz v živote. Napíšem to takto: Komiksová postava bez jediného dosratého detailu. Nemusí riešiť popri svojej skrytej identite banálne rozhovory so svojou nespokojnou frajerkou, bezhlavo sa nerúti do žiadneho súboju....... poznáte to. Punisher sa javí ako silná, nezlomná osobnosť, ktorá zreje každou epizódou. Je tvrdohlavý, neodbitný, a napriek každodenným úderom a guľkám, ktoré schytáva, stále dúfate a držíte mu palce. Ku koncu seriálu už vidíte svetielko nádeje ale posledný rozhovor vám to úplne odbije. Neuveriteľne skvelá práca. Tlieskam!

MINDHUNTER: Lovci myšlenek

MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017)

Aj keď Mindhunter nie je najlepším seriálom tohto roka, tak čo sa týka bohatosti obsahu a starostlivej vývojovosti jeho danej témy a pozornosti na odbornú prácu - tak vo všetkých týchto kategóriách je absolútnym víťazom. Perfekcionistická desať -dielna prednáška o komplexnom štúdiu v desiatich dokonalých epizódach. Nemá to slabé miesto, pokiaľ niekto nečakal nudné prehliadky miest činu ( verte mi, oproti rozhovoru s vrahom z ktorého ide strach je to naozaj slabota), prestrelky na diaľnici alebo neustálu konfrontáciu so súčasnou politickou situáciou. Seriál si bohate vystačí s tým, čo má. Mrazivou tichou atmosférou, inteligentnými rozhovormi v kancelárii a takisto skvele poňatými prednáškami ( či už ľahostajným policajtom alebo deťom, ktorým musí byť venovaná pozornosť čo sa týka správneho výberu slov ). A s vrahmi samozrejme. Ešte som asi nevidel tak dokonale vyťažené maximum z každej vety, prostriedkami neverbálnej komunikácie medzi agentmi, skvele nasnímaným prostredím a uhlami kamier ako túto. A ČUDUJME sa svetu, funguje to aj vzťahovo a mimo pracovne. Nikdy som ani nezapochyboval, že to skĺzne do zaužívaných stereotypov alebo žeby sa na zdôraznenie nejakých faktov súčasného rozpoloženia vyšetrovateľov alebo ich partneriek musel vložiť pátos. Hlavne rozhovory typu: "Prečo si nekúpil túto košelu? Nemám rad vzorce", mi to dokazujú. A dokáže sa to napriek tomu vyjadriť prostredníctvom množstva analýz aj k rôznym svetským témam ( skvelá je scéna keď Wendy vysvetluje novo prijatému agentovi problematiku náboženského binárneho myslenia :D). Jednoducho nadhľad, serióznosť, ucelenie a parádny záver. Tak to mám rád.

Zaklínač

Zaklínač (2019)

Novodobý nástupca fantasy žánru. Už teraz je jasné, že je to lepšie než GOT a že sa tvorcovia nebáli vypáliť do toho rozpočet tak to klobúk dole. Páči sa mi, že seriál dal priestor pre poviedky, ktoré boli v prvých častiach kníh a nepúšťal sa ešte moc do románovej časti tejto ságy. Aspoň sa máme naco tešiť na 2. sériu. Postavy a herci super, Geralt je úplne podľa predstáv síce občas ten "rýdzo slovanský" face bol až moc okatý. Tí černoškovia tam nemajú tiež čo robit ale čo už. Prostredie skvelé vybraté, bojové scény sú super, vzťahy skvele vybudované. A v podstate nič tomu nechyba. Dúfam, že sa tu nič nedosiere a že o rok dostaneme takisto brutálne namakaneho Wiedzima ako tento rok.

Volejte Saulovi

Volejte Saulovi (2015)

Po dvoch sériách celkom spokojnosť. Samozrejme nedodržuje to tempo Breaking Bad ani z daľeka ale je to tiež perfektná práca scenáristov a réžie. Samozrejme perfektný herecký výkon Boba, ktorý v niektorých scenách je neskutočne perfektný. Dúfam že pokračovanie bude spieť k lepšiemu. 2. Séria zatiaľ mala omnoho výraznejší progres od prvej.

Daredevil

Daredevil (2015)

Marvel už nemusí byť pyšný na svoje filmy, stačí, že má tento seriál. Prepracovanosť deja je tu dokonalá. Zatiaľ čo 1. Séria má skôr ľahšie tempo, skôr pôsobí viac vysvetlujúco ako akčne ale zároveň stále napreduje, v 2. Sérii sú všetky menšie nedostatky odstránené. Akčné scény spolu s dokonalým prevedením bitky a nepretržitým záberom sú vrcholom tohto seriálu. K tomu tu občas cítiť menší náznak detektívky a thrilleru. Vzťahy medzi jednotlivými postavami sú silné a presvedčivo zahrané. Punisher s Elektrou v 2. Sérii ma potešili svojou vlastnou dejovou líniou. Dosť ma aj hrialo pri srdci, že v 2. sérii nebolo až tak často to tlsté, mrzuté, so srdcom zlomeným ufňukané hovado - Wilson Fisk. A samozrejme Charlie Fox je pánko a sadla mu táto úloha ( tá mimika tváre pri dialógoch je úžasná.) Čo ešte dodať? Asi to, že som až takýto luxus naozaj nečakal....