Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Animovaný

Zaujímavosti k tvorcom (19)

Božidara Turzonovová

Božidara Turzonovová

Priatelia a blízki ju familiárne volajú Dača, čo vzniklo ešte v čase jej detstva, keď Božidara, skrátene Dara, šušlala a pri vyslovovaní svojho miesta hovorila práve Dača.

Jozef Majerčík

Jozef Majerčík

Vo filme Katera mal spolu s Viliamom Polónyim nacvičiť s choreografom tanec so šatkou. Namiesto nacvičovania ho požiadali, aby radšej vzal po poldeci. Nakoľko boli vynikajúci tanečníci a improvizátori, nič nenacvičili a tanec úspešne pomenovali ako "poldecákový".

Jozef Kroner

Jozef Kroner

Napísal knihy "Herec (nielen) na udici", "Neobyčajný testament" a rozprávku "O rybke Beličke".

Adam Matejka

Adam Matejka

V roku sa 1962 musel so svojou rodinou presťahovať z Paludze do Liptovského Mikuláša, lebo jeho rodnú obec a ďalších 12 zatopili pri vybudovaní priehrady Liptovská Mara.

Adam Matejka

Adam Matejka

Zosobášil sa v roku 1958 s Alžbetou Urbanovou a mali spolu dve dcéry, Darinu a Juditu. Mal štyroch súrodencov. Troch bratov a jednu sestru, ktorá zomrela ešte ako dieťa.

Adam Matejka

Adam Matejka

Ako bubeník zahajoval začiatok mnohých liptovských jarmokov.

Michal Dočolomanský

Michal Dočolomanský

Michal Dočolomanský bol zanietený chalupár. Vďaka svojej všestrannej zručnosti dokázal na svojej chalupe spraviť takmer všetko a častokrát ho o pomoc žiadalo aj veľa jeho kolegov z umeleckého prostredia.

Július Satinský

Július Satinský

Ženy rád nazýval pomenovaniami ako šťavnatá čučoriedka či zrelé jabĺčko.

Andrej Lettrich

Andrej Lettrich

Predtým, než sa dostal k filmu, pracoval ako účtovník Slovenského drevárskeho priemyslu v Turčianskych Tepliciach; redaktor denníka Okresného národného výboru v Martine a úradník sedliackej banky.

Ivan Vojtek

Ivan Vojtek

Prezývku Tuli mu mimochodom vymyslel vtedajší spolužiak Michal Gučík počas spoločných prijímacích skúšok na VŠMU. Inšpiráciou k tejto prezývke bola pochopiteľne Vojtekova váha. Po rómsky sa tak totiž povie slovo tučný. Vojtek, ako správny kamarát, Gučíka na oplátku volal fešák.

Richard Stanke

Richard Stanke

Na Vysokú školu múzických umení známeho herca nezobrali hneď na prvý pokus, rok si „odkrútil" na katedre žurnalistiky a potom svoj pokus stať sa študentom herectva zopakoval.

Ivan Krajíček

Ivan Krajíček

Na vystúpenia so svojimi známymi často cestoval s vlastným mikrobusom, ktorý aj sám šoféroval. K tomu neodmysliteľne patrila jeho šiltovka s nápisom BOSS.

Leopold Haverl

Leopold Haverl

Leopold Haverl stvárnil úplne prvého mileneckého partnera Zdeny Studenkovej. Dala si s ním pusu na javisku v začiatkoch jej kariéry profesionálnej herečky.

Vladimír Černý

Vladimír Černý

Za účinkovanie vo filme Jánošík (1962) získal svoj prvý honorár, za ktorý si kúpil bicykel zn. Favorit.

Reklama