Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Animovaný

Biografie (47)

Táňa Hrivnáková (herečka)

25.10.2022

Tatiana Hrivnáková sa narodila a vyrastala v Rožňave. Po strednej škole začala štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Po doštudovaní  nastúpila do Martinského divadla, kde v tom období hrávala s Emilom Horváthom ml., Ľubomírom Paulovičom či Ivanom Romančíkom. Bola predovšetkým divadelnou herečkou, no hrala i v… (viac)

Mikuláš Ladižinský (herec)

04.09.2022

Mikuláš Ladižinský sa narodil v obci Matysová, ktorá leží na Východnom Slovensku v okrese Stará Ľubovňa. Vo svojom rodisku vychodil miestnu základnú školu a po jej ukončení sa presunul do Banskej Štiavnice, kde začal štúdium na Vyššej škole lesníckej. V Banskej Štiavnici pôsobil ochotnícky súbor, ktorého členom sa stal v roku… (viac)

Ľudovít Reiter (herec)

03.06.2022

Ľudovít Reiter sa narodil v Liptovskom Hrádku a na Liptove prežil svoju mladosť spolu so svojimi súrodencami a rodičmi, pričom pochádzal z desaťčlennej rodiny. Vychodil vtedajšiu miestnu ľudovú školu a po jej ukončení sa začal učiť holičstvu u svojho otca. Okrem holičstva v Hrádku sa priúčal aj maliarstvu vo Važci. Po… (viac)

Slávo Drozd (herec)

03.06.2022

Bohuslav (Slavo) Drozd bol rodený Vrútočan. Detstvo prežil v Turci a počas dospievania žil na Liptove. V Liptovskom Mikuláši vyštudoval obchodnú akadémiu, ktorú ukončil v roku 1950. Ako ochotník bol v roku 1952 na festivale v Ostrave s ochotníckou skupinou Vpred. Po odohratí predstavenia "Ľudia z našej ulice" ho oslovila… (viac)

Viktor Blaho (herec)

03.06.2022

Viktor Blaho sa narodil v Petrovej Lehote pri Trenčíne. Zostal verný svojmu regiónu a v dospelosti začal pracovať v Považských strojárňach. Tu pôsobilo Divadlo pracujúcich, v ktorom hrávalo mnoho ochotníkov, z ktorých sa neskôr stali profesionálni herci ako aj Viktor Blaho. V roku 1950 získal stály angažmán. Začal účinkovať vo… (viac)

Marián Kleis st. (herec)

25.05.2022

Marián Kleis starší sa narodil v Štubnianskych Tepliciach (dnešné Turčianske Teplice) a svoju mladosť prežil v Turci. Už v mladom veku ochotníčil a jeho začiatky sú spojené s Martinským divadlom. V Martine účinkoval až do doby, kým nezačal štúdium na Vyššej priemyselnej škole v Košiciach. V Košiciach ďalej pokračoval v… (viac)

Mary Bartalos (herečka)

06.05.2022

Mária Bartalos, prezývaná aj Mary, sa narodila v Čajkove ako rodená Havranová. V mladosti študovala na Súkromnom konzervatóriu v Nitre odbor hudobno-dramatické umenie. Neskôr úspešne ukončila Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Herectvu sa aktívne venovala už počas štúdia. Od roku 2017 bola členkou Radošínskeho naivného… (viac)

Dávid Hartl (herec)

06.05.2022

Dávid Hartl vyrastal na sídlisku v Senci. Bol živé dieťa a rád sa predvádzal. Rodičia sa preto rozhodli tieto jeho vlohy podporiť a aj keď žili v skromných pomeroch, platili mu hodiny herectva, tanca, spevu a hru na klavír a husle. Pri umení zotrval a absolvoval Konzervatórium v Bratislave. Neskôr získal stály angažmán v… (viac)

Oľga Šalagová (herečka)

23.03.2022

Oľga Šalagová sa narodila v Trnave, ale ako sama tvrdí, od narodenia je plnokrvnou Bratislavčankou. V mladosti bývala chorľavá a z týchto príčin ju mama dala na liečenie. Práve tu sa jej vlohy prejavili naplno. Počas liečenia spievala, tancovala, hrala scénky a všetko organizovala. Lekársky personál si to všimol, a tak si… (viac)

Oľga Belešová (herečka)

23.03.2022

Oľga Belešová sa narodila a vyrastala v Bratislave. V detstve sa zapájala do viacerých speváckych a recitačných súťaží a okrem toho ju bavila aj hra na klavír a písanie. Tento aktívny záujem si všimla jej učiteľka a odporučila rodičom zapísať ju na dramatický krúžok do ľudovej školy umenia. Tento krúžok bol prepojený s divadlom… (viac)

Kristína Kanátová (herečka)

11.03.2022

Kristína Kanátová ako malá obľubovala rozprávky, kde sa miešali elixíry. Toto ju nasmerovalo k životnej profesii. Uvažovala o viacerých profesiách spojených s herectvom či filmom. Spontánne sa napokon rozhodla pre prihlášku na VŠMU odbor herectvo na divadelnej fakulte, na ktorú bola prijatá. Výroba kozmetických prípravkou,… (viac)

Pavol Topoľský (herec)

09.03.2022

Pavol Topoľský sa k herectvu dostal už v mladom veku, kedy ho vybrali z viacerých uchádzačov na nábore do detskej úlohy. Pri hraní ostal, no počas mladosti uvažoval o viacerých povolaniach. Chcel byť pilotom, rušňovodičom aj doktorom, no po maturite sa prihlásil na VŠMU v Bratislave. Bol prijatý a nastúpil do ročníka Mikuláša… (viac)

Nora Kuželová (herečka)

04.03.2022

Eleonóra Kuželová sa narodila v Bratislave, kde aj vyrastala, študovala a úspešne absolvovala Vysokú školu múzických umení. Po dokončení VŠMÚ krátko pôsobila vo Vojenskom umeleckom súbore, neskôr účinkovala v Tatra revue a najdlhšiu časť svojho umeleckého života prežila v Krajovom divadle Nitra (dnešné Divadlo Andreja Bagara).… (viac)

Noël Czuczor (herec)

18.10.2021

Noël Czuczor vyrastal v Nových Zámkoch, kde nemal v detstve veľa príležitostí stretnúť sa s herectvom a divadelníctvom a ani nepochádzal z umeleckej rodiny. Zaujal ho však už v mladom veku film, ktorý ho neprestal fascinovať ani z dlhodobého hľadiska. Po ukončení obchodnej akadémie a zamestnaní sa zistil, že to nie je smer,… (viac)

Andrej Šilan (herec)

18.10.2021

Andrej Šilan sa narodil v Poľsku, no v mladosti sa s rodičmi presťahovali na Slovensko. A práve rodičia jeho i jeho brata Jána už v detstve pritiahli k umeniu. Mama viedla detské súbory, otec sa venoval hudbe, hral na husliach a obaja radi spievali. Svoje umenie v dospelosti rozvíjal v divadlách vo Zvolene a v Martine. V roku… (viac)

Anton Šulík st. (herec)

26.06.2021

Anton Šulík starší sa narodil a vyrastal v Ružomberku v dnes už mestskej časti Černová. Tu existoval miestny ochotnícky súbor, v ktorom účinkoval aj jeho otec. Po otcovi zdedil herecký talent aj zanietenie pre herectvo. Po doštudovaní rytectva, kam musel prestúpiť z gymnázia, po konflikte kde sa zastal spolužiaka sa naďalej… (viac)

Ján Kroner ml. (herec)

31.05.2021

Ján Kroner mladší sa narodil do slávneho hereckého rodu. Jeho otec bol herec Ján Kroner starší, strýkovia Jozef a Ľudovít Kronerovci, teta Mária Hojerová a Terézia Hurbanová-Kronerová, sesternica Zuzana Kronerová. Pôvodne v Považskej Bystrici študoval na strednej škole strojníckej po vzore svojich blízkych. Po doštudovaní ho to… (viac)

Ján Kroner st. (herec)

31.05.2021

Ján Kroner starší sa narodil ako ôsmy v poradí. Mal jedenásť súrodencov, no dospelosti sa dožilo len osem.  Jeho rodičmi boli železničiari, mama Mária bola výdajkyňou cestovných lístkov a výpravkyňou vlakov a otec Ľudovít bol výhybkár a vlakový sprievodca. Do svojich šiestich rokov žil v Staškove, no potom sa niekoľko krát… (viac)

Ľudovít Króner (herec)

23.05.2021

Ľudovít Kroner, občasne písaný aj Ludvík, sa narodil do železničiarskej rodiny. Mama Mária bola výdajkyňou cestovných lístkov a otec Ľudovít bol výhybkár a vlakový sprievodca. Otec sa venoval aj ochotníckemu divadlu, a práve po ňom získal spolu so svojimi súrodencami herecký talent. Súrodencov mal jedenásť, no dospelosti sa… (viac)

Mária Hojerová (herečka)

23.05.2021

Mária Hojerová, rodená Kronerová, sa narodila ako prvá z dvanástich narodených detí, z ktorých sa dospelosti dožilo deväť. Medzi nimi boli aj ďalší herci Jozef Kroner, Ľudovíť Kroner a Ján Kroner starší. Väčšiu časť detstva prežila v Staškove pri Čadci, kde jej obaja rodičia pracovali na železnici. Mama Mária ako výdajkyňa… (viac)

Reklama