Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krátkometrážny
  • Animovaný
  • Komédia
  • Akčný

Biografie (8)

Kóbó Abe (scenárista / spisovateľ / režisér)

31.10.2014

Jeden z najznámejších autorov japonskej literárnej moderny Kōbō Abe sa narodil v Tokiu, ale väčšinu svojej mladosti prežil v okupovanom Mandžusku, kde jeho otec pracoval ako lekár v cisárskej nemocnici. Bolo to práve jeho detstvo, prežité mimo japonskej spoločnosti, ktoré zapríčinilo, že si k Japonsku zachoval až do konca… (viac)

Stanislav Barabáš (režisér / scenárista / herec)

11.03.2013

Jeden z popredných režisérov československej novej vlny, Stanislav Barabáš, sa narodil 4.2.1924 v obci Kalinka (dnes Vígľašská Huta-Kalinka). Pomerne nedocenený a opomínaný režisér výrazne ovplyvnil československú kinematografiu 60. rokov a významne sa zaslúžil o prechod z obdobia ideológiou poznačeného schematizmu, ku… (viac)

Chantal Akerman (režisérka / scenáristka / herečka)

11.03.2013

Režisérka, spisovateľka, herečka, producentka, scenáristka a skladateľka, Chantal Akerman,  je považovaná za jednu z najvýznamnejších európskych režisérok i režisérov svojej generácie. Charakterizuje ju predovšetkým jej minimalistický štýl, ktorého podstatou je statická kamera, stredne dlhé zábery, monológy či mlčanie, ktorými… (viac)

Kon Ičikawa (režisér / herec / scenárista)

27.02.2013

Jeden z najvýznamnejších japonských režisérov Kon Ichikawa, sa narodil 20.11.1915 v prefektúre Mie ako Udži Jamada. Mnohí filmoví kritici považujú režiséra Kona Ichikawu za „ilustrátora“, ale je to rozhodne jeden z najoriginálnejších tvorcov svetovej kinematografie. Z jeho dielne pochádza mnoho adaptácií vynikajúcich… (viac)

Anatolij Solonicyn (herec)

27.02.2013

Anatolij Alexejevič Solonicyn sa narodil 30.8.1934 v meste Bogorodsk v Nižnenovgorodskej oblasti do rodiny s nemeckými koreňmi. Jeho otec bol novinár. Od deviatej triedy žili v meste Frunze (terajší Biškek). Vyštudoval stavebnú priemyselnú školu a pracoval ako zámočník. Trikrát neuspel pri prijímacích skúškach na Ruskú akadémiu… (viac)

Paul Schrader (scenárista / režisér / herec)

27.02.2013

Paul Schrader sa narodil v rodnom meste Geralda Forda v Grand Rapids v Michigane, nábožensky založeným rodičom Joane a Charlesovi Schraderovi. „Boli členmi Kresťanskej reformovanej cirkvi, odštiepenej sekty holandských kalvinistov a film, televíziu a rokenrol pokladali za dielo diablovo. Už len keď chcel byť človek normálna… (viac)

Otar Iosseliani (režisér / scenárista / strihač)

27.02.2013

Otar Iosseliani sa narodil 2. februára 1934 v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi. Od roku 1953 študoval na Moskovskej štátnej univerzite na matematicko-mechanickej fakulte, ale po dvoch rokoch štúdium ukončil a odišiel študovať na VGIK v odbore filmovej réžie pod vedením Alexandra Dovženka a Michaila Čiaureliho.V roku 1961… (viac)

Robert Bresson (režisér / scenárista / herec)

27.02.2013

„Moje filmy nie sú pesimistické. Je snáď grécka tragédia pesimistická? Považujem sa za jasnozrivého, nie za pesimistu. Nevidím síce do budúcna, ale prítomnosť vidím.“ Robert Bresson sa narodil v Bromont-Lamonthe. O jeho narodení, detstve a mladosti sa toho veľa nevie. Stredoškolské vzdelanie získal v Paríži na  Lycée Lakanal á… (viac)

Reklama