Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Horor
  • Krimi

Recenzie (5)

plagát

Pán prstenů: Prsteny moci - Stín minulosti (2022) (epizóda) 

To je tu rečí o Tolkienovom obracaní sa v hrobe (už sa pridal aj svetoznámy a rešpektovaný filmový kritik Elon Musk :), ale podľa komentárov ide väčšinou o úplných novicov v stáde nasledovníkov svätého JRRT. Galadriel predsa má byť "čarokrásnou éterickou bytost(í), jež vládne nepoznanou a mocnou magií" a elfovia čistí bieli Mirkovia Dušínovia. Tak ja naozaj neviem kde títo "odborníci" čerpajú tieto vedomosti, ale stačí zájsť na lotr.fandom.com a prečítať si aspoň výcuc aby rýchlo zistili, že je to blbosť. Hodnotenia 1 a odpad sú čistý infantilný trucpodnik (že MrHlad). Odhliadnuc od toho či ma seriál baví, alebo nie a či sú mi postavy sympatické alebo nie, objektívne ide o štandardný Ačkový projekt s "postráženou" produkciou - žiadny z hercov nie je nemehlo, scenár a dialógy dávajú zmysel, vizuál je štylizovanejší ako špinavé GoTko, ale to bol aj LotR (zámerne) a nad ním všetci slintali. Hobiti sú IMHO dokonca zaujímavejší tu ako v LotR. Durin a Elrond - podobný výzor a dynamika vzťahu ako Legolas a Gimli atď. Viaceré dejové linky so zaujímavo načrtnutými otázkami. Úplne spokojne pochopím 2, 3 hviezdičky, holt sme rôzny, ale rovnaké hodnotenie ako Ordinace v ružové zahrade je proste somarina.

plagát

Červená volavka (2018) 

Vynikajúci špionážny triler s inteligentným príbehom a zaujímavými postavami. Veľmi príjemné prekvapenie, hlavne po tom čo od Fuku aj Mr. Hlada dostal priemerných 5 z 10. Devalvácia miestnej filmovej pop kritiky v priamom prenose. Ľudia čo velebia posledné marvelovky, s príbehmi ako z ohníka zotrú chytrú a intenzívnu drámu, ktorá je naozaj hodná sfilmovania v Ačkovej kvalite. Videné tesne po Spielbergovom jednoduchučkom a infantilnom "ako sa otloukánek hrdinom stal" Ready Player One a že je to poriadny rozdiel v prístupe ku látke aj divákovi. Viac takýchto. A keď má niekto (fff) problém dosledovať dej a motivácie postáv, asi to bude problém medzi plátnom a stoličkou. Film, ktorý sa profiluje ako triler o sexe ako zbrani s hollywoodskym miláčikom v sporom oblečení prekvapí civilným a realistickým prístupom k špionážnej téme, ktorý nerobí debila nielen z diváka ale ani z postáv a podáva komplexný príbeh s uspokojujúcim oblúkom a silnou katarziou.

plagát

Ready Player One: Hra sa začína (2018) 

Už kniha pre mňa nedosiahla hypu, ktorý ju sprevádzal. Nápad dobrý, text čitateľný, ale príbeh priamočiary a infantilný, postavy ploché až hrôza a tá kopa klišé YA literatúry prekonáva aj hŕbu odkazov na geek kultúru. Orgazmické reakcie na 80kové referencie popravde nechápem (týka sa filmu aj knihy). Som cieľovka, vyrastal som v 80tych, hral som stovky hodín komplikovaných RPGčiek, čítal kvantá sci-fi a fantasy, pozeral hodiny filmov, ale to, že niekto kopec z nich spomenie vo svojej knihe ma samo o sebe neberie. Keby šlo len o to, čítam Wikipediu. Proste "Reference porn". Už kniha na svojej násobne väčšej ploche mierne poddimenzovala samotný centrálny quest, za ktorého vyriešením sa pachtia milióny (miliardy?) hráčov celé roky, no vo filmovej realite vyrieši zopár deciek dve primitívne úlohy (riešenie tej tretej ma v kine úplne minulo - vysvetlili to vôbec??) "za popoludnie". Zlú korporáciu tvorí pár neschopných štatistov, ktorý o nejakých bezpečnostných opatreniach vo svojej centrále očividne neuvažovali. Herecké kreácie a nejaké zmysluplné dialógy ustúpili akcii niekde úplne do kúta. A ak sme Zacka Snydera zotreli za "digibordel" čo je potom 80% tohto filmu?

plagát

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016) 

Neadekvátny hejt. Rozumiem tomu, že niekoho môže BvS nudiť, ale tie ohlasy sú ako na niečo nové od Tommyho Wiseau, čo je proste mimo. Nevidím nejaký megafail v scenári, ktorý by to odôvodňoval. Nemal som problém dosledovať príbeh ani motivácie postáv, hoci tempo je rozhodne o niečo vyššie ako je zvyčajné. V tomto smere je BvS úplne klasická komiksovka. Čo ale Snyder zvláda ako jediný je adekvátne podať konflikty nadľudských jednotlivcov, pri ktorých ľahnú popolom celé mestá. Marvelovky sú v tomto ohľadne úplne neduživé a napríklad finálna bitka v Avengers je svojim rozsahom vyslovene smiešna.

plagát

Enderova hra (2013) 

Ako reklama na knihu/knihy skvelé. Nečítal som, ale určite zoženiem. Zdá sa mi však, že Hood z knihy vytiahol dejotvorné scény, skrátil ich deklaratívnymi one-linermi namiesto ľudských dialógov na minimum a zoradil ako húsatká prvý krát na výlete. Film tak pôsobí prvoplánovo a hlúpo s nekonzistentnými postavami a primitívnou rozprávačskou štruktúrou next-gen konzolovej hry. Prvý level, druhý level,..., a za dve hoďky game over. Technické kategórie pritom zvláda so cťou. Zdrojový materiál si žiadal (predpokladám) minimálne 10 dielny seriál HBO, prípadne výber a rozvinutie jednej časti Enderovej cesty s doplňujúcimi flashbackmi.