Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenzie (50)

plagát

Zrodenie národa (1915) 

Prelomový a inovačný film na svoju dobu, prvý hollywoodsky blockbuster a obdivuhodne technicky spracovaný "historický" epic. Napriek jeho dĺžke a veku si dokázal udržať moju pozornosť. Mohlo to byť aj preto, akú nechutne šokujúcu rasistickú propagandu prezentuje. Nedokázať oddeliť formu od problematického obsahu, pretože spolu súvisia - kamera, práca so svetlom vs zobrazenie "dobrých" bielych a čiernych "barbarov", totálna dehumanizácia všetkých čiernych postav, nepravdivé historické fakty za účelom politickej propagandy, atď. Tento film šíri nenávisť, predsudky a veľmi nebezpečné stereotypy a narobil vo svete veľa škody. Som rada, že som videla okolo čoho bol ten humbuk a dúfam, že si to nikdy nebudem musieť zopakovať.

plagát

Dlhé, horúce leto (1958) 

Paul a Joanne sú tak čarovní, nie je možné sa prestať usmievať pri ich spoločných scénach, ich slovné prestrelky sú zážitok sledovať. Akonáhle sa ale zjaví Orson Welles, ovládne každý moment, v ktorom sa nachádza. Vynikajúci film, ktorý vyzdvihujú hlavne fantastickí herci a skvele napísané postavy, hlavne ústredné trio.

plagát

Lovci stínů: Nástroje smrti (2016) (seriál) 

Tak veľké secondhand embarrassment som nezažila už dlho ako pri sledovaní tejto zbierky barbie dolls bolestivo sa pokúšať o niečo približné hereckému výkonu. Totálne neúspešne, samozrejme. Hlavne tá hlavná herečka so žltou hlavou, wow, Miley Cyrus je pri nej Meryl Streep. Neinvestovalo sa ani do writers room, pravdepodobne to píše nejaký produkčný asistent počas jeho lunch breaks, lebo tie dialógy spôsobujú bolesti hlavy a efekty sú katastrofálne smiešne aj na TV produkciu. Tie knihy až takéto zlé neboli, ale už film preukázal (a ten mal aspoň niekoľko obstojných hercov), že čo je čitateľné na papieri sa nemusí vydariť na obrazovke. Či už kina alebo TV.

plagát

Jessica Jones (2015) (seriál) 

Jedna z najlepších seriálových noviniek tohto roku. Pre mňa ešte lepšie než Daredevil, hoci veľmi odlišné. Daredevil je viac akčný a epizódový, Jessica je v prvom rade vynikajúca character study. Tento seriál naozaj vyniká fenomenálnymi postavami, nikto tam nie je len na okrasu či filler, a čo viac, prevažujú rozmanité a ozaj zaujímavé ženy. Jessica s jej sarkazmom, alkoholizmom, tichou traumou a koženou bundou je brutálna sympaťáčka a z Kilgravea Davida Tennanta ide mráz po chrbte, počas jeho scén sa neodvážite ani len žmurknúť. Príbeh ma chytil od prvej epizódy (preto som ich pozrela 8 naraz). UPDATE: Bohužiaľ, ďalsie dve série kvalitou nesiahajú prvej. Since Krysten Ritter to bravúrne ťahá, chýba jej zaujímavý záporák, a epizódy sa niekedy vlečú. Snaha o vývoj vedľajších postáv je, avšak ku koncu pôsobí silene.

plagát

Na lane (2015) 

Mala som to potešenie vidieť v najväčšom IMAXe v Británii a môj ty Bože, to bol zážitok. Najlepšie využitie 3D aké som zatiaľ videla. Zemeckis je vynikajúca voľba režiséra pre film takýchto rozmerov a jeho filmy vedia pôsobiť na city bez toho, aby tlačili na pílu. Vášeň (a fantastický francúzsky prízvuk! Verte mi, nie je to ani trochu prehnané, skutočne tak nadnesene rozprávajú po anglicky) charizmatického Josepha Gordona Levitta chytí za srdce, jeho posadnutosť a entuziazmus sú až detsky nákazlivé, takže to s ním prežívate každým dychom. Škoda malého využitia Bena Kingsleyho, keďže bol mimo Pettita najzaujímavejšou postavou, i keď jeho pokus o češtinu totálne zlyhal. Ak by ste mali ísť do kina len na 1 film tento rok, tak by som určite odporučila tento.

plagát

Malá smrt (2014) 

Monica a Sam si zaslúžia svoj vlastný film. V 15 minútovej sekvencii mali títo dvaja viac chémie a vyvolali v človeku väčšiu škálu emócií než akékoľvek iné páry v celovečerných romantických filmoch za posledných 10 rokov. Celkovo je to veľmi milá a úsmevná záležitosť, ale záverečná šikovne napísaná a nesmierne sympaticky zahraná časť to vynáša vysoko nad priemer.

plagát

Posledných päť rokov (2014) 

V prípade, že ste o tomto malom muzikálovom klenote nikdy nepočuli, Last Five Years je príbeh o vzťahu nádejnej herečky a spisovateľa, o jeho začiatku a konci, rozprávaný z oboch perspektív, chronologicky a retrospektívne zároveň. Možno je moje hodnotenie zaujaté, keďže som obrovský fanúšik muzikálov a tento patrí do mojej top trojky, no na moju obhajobu, snažila som sa nemať príliš vysoké očakávania, keďže predsa len filmové adaptácie muzikálov zriedka dosahujú kvalitu originálnej inscenácie. Avšak s radosťou môžem povedať, že moje obavy boli neopodstatnené - tvorby tohto filmu sa ujal samotný autor muzikálu Jason Robert Brown a režisér/scenárista Richard LaGravenese, ktorý má romantické filmy v malíčku, hlavné úlohy si zahrali dva broadwayské powerhouses s vynikajúcou chémiou, príbeh a jeho neobyčajná forma podania boli zachované. Musím vyzdvihnúť výkony Anny a Jeremyho, keďže celý film stojí na nich. Jamie a Cathy sú komplexné postavy, z ktorých by divák mohol byť veľmi ľahko znechutený a prikloniť sa na stranu jedného alebo druhého, ak by boli nezahrané s citom a ľudskosťou. Preto aplaudujem obom hercom, že napriek všetkým prešľapom, ktoré ich postavy vo filme urobili, nemala som pocit, že by rozpad ich vzťahu spočíval na pleciach iba jedného z nich, obaja boli sympatickí a charizmatickí. Úsmevné cameo Jasona Roberta Browna a dvoch predošlých divadelných Cathy potešilo.

plagát

Hannibal (2013) (seriál) 

Každou epizódou som viac a viac ohromená. Druhá séria sa zatiaľ drží na ešte vyššej úrovni než prvá a to už je čo povedať. Neuveriteľne a neobvykle dokonalý seriál vo všetkých smeroch. Famózna precízna réžia a kamera, krásny, do detailov prepracovaný vizuál, atmosféra mrazí do špiku kostí, inteligentný prekvapivý scenár, komplexné postavy, ku ktorým si vzťah vytvárate postupne, herecké koncerty v každej epizóde... ak sa to aj naďalej bude držať na "character driven" úrovni, aj totálni odporcovia gore a hororu ako ja budú pripevnení pred obrazovkou od prvej sekundy až po poslednú. Inak Bryan Fuller vyzerá ako strašne milý pohoďák, nemôžem uveriť, že mu napadli niektoré tie ohyzdnosti.

plagát

Labyrint (2012) (TV film) 

Dosť som sa na to tešila, ale bola som sklamaná. Nuda. Béčková výprava. A Katie McGrath je zúfalo zlá herečka. Zisťujem, že mi vždy pokazí celkový dojem zo všetkého kde hrá.

plagát

Atlantída (2013) (seriál) 

Čo to BBC preboha stvára?! O_o Už po prvej epizóde a jej sprznení gréckej mytológie som si chcela tresnúť hlavu o stenu. (Perzeus sa volá Jason. V starovekom "Atlantise", kde sa každého meno končí na -es/as. Nikomu to nepripadá zvláštne. Really? REALLY????!!) Moja spolubývajúca mala odvahu pokračovať, takže asi sa to dá, ak to vnímate ako komédiu. Chudák Mark Addy, a v Game of Thrones bol taký super... A ono to ževraj bude mať 2. sériu. Zatiaľ čo seriály ako The Hour BBC ruší! Wtf?