Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Animovaný
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

V ako vendeta

V ako vendeta (2005)

Nie len môj najobľúbenejší komiksový film, ale i môj najobľúbenejší film vôbec. Neviem, prečo zrovna Vendetta mi natoľko prirástla k srdcu, každopádne viem úplne presne, prečo si myslím, že sa jedná o výborný film. Wachowski prišli so scenárom, ktorý úžasne ctí svoje postavy a dopriava im priestor rásť. Samotný V v podaní Huga Weavinga je jednou z mojich najmilovanejších postáv - či už ho chápete ako teroristu, hrdinu, revolucionára alebo obeť, vo všetkom sa skrýva trochu pravdy a to robí túto postavu naozaj výnimočnou. Jeho vzťah s Evey je ohromnou sondou do duše človeka - i keď diváci chápu, že medzi týmito postavami napokon vznikla láska, nič na ich vzťahu nie je zobrazené tak, akoby ste čakali, nič nie je nudné ani predvídateľné. A celé to má ohromný zmysel. Wachowski sa vyhrali s anglickým jazykom i so storytellingom, takmer sa mi chce povedať, že réžia hrá až druhé husle. Marianelliho hudba je krásna, obrazová stránka a choreografia súbojov je na veľmi vysokej úrovni, vízia tvorcov tu má skrátka hlavu a pätu. Niektoré sekvencie, ktoré sa hrajú s divákom, budem mať navždy v pamäti ako príklady jedničkovej filmárčiny. V for Vendetta u mňa osobne vyvoláva silný dojem vždy, keď ju pozerám, niečím na mňa tento film skrátka neopísateľne pôsobí. Nie je to len o mojej obľube k dystopickému žánru, ale o spojení žánru, filmárčiny a toho niečoho osobného, čo pre mňa tento film znamená. Nemyslím, že snímok niekedy niečo na prvej priečke môjho rebríčka nahradí.

Matrix

Matrix (1999)

Jednoducho ma dostal. Kdekoľvek, kedykoľvek, tento film patrí k mojim naj.

Jana Eyrová

Jana Eyrová (2011)

Nenachádzam chýb, nenachádzam kritiky. Ja vlastne ani nenachádzam slov. Scenár, réžia, vizuál, herci - všetko funguje na 100%. Napätie medzi hlavnými protagonistami by sa dalo krájať a tá atmosféra! Mia Wasikowska je v dobovkách ako doma a Michael Fassbender? Rola pre jeho charizma ako stvorená. Že si pre seba ukradne každý film, sa stáva rutinou, a mňa to vždy dokonale omámi. Dialógový i obrazový skvost.

La La Land

La La Land (2016)

City of stars, are you shining just for me? Magický, podmanivý a očarujúci snímok, bez váhania snímok roku. Závan hollywoodskej zlatej éry spojený s Chazellovým citom pre remeslo stvorili snímok, ktorý ma pohladil po duši spôsobom, akým môže pohľadiť filmového fanúšika po duši len skutočne výnimočný film. La La Land bol láska na prvý pohľad, už po druhom zhliadnutí mi bolo jasné, že toto je srdcovka a osobná top10. Film ma dojal, rozradostnil, vyvolal vo mne úsmev i slzy. Krásnym a citlivým scenárom, prepracovanými hudobnými číslami, dôvtipnou réžiou a láskou k filmu sršiacou z každého detailu. Stone a Gosling potvrdzujú, že sa radia k najtalentovanejším hercom svojej generácie; ich chémia na plátne je nezabudnuteľná. Film je snový, hravý a romantický, no zároveň má v sebe nádych skutočného života, ktorý nie je krutý, len tak krásne horkosladký. La La Land je zjavenie, absolútne áčkový film, ktorý v momentálnej filmovej produkcii nemá obdobu - ako jednoduchý a pri tom očarujúci a nadčasový film dokáže byť. Oscary, prosím.

Kráľ Artuš: Legenda o meči

Kráľ Artuš: Legenda o meči (2017)

Ritchieho Artuš je najzábavnejším filmom 2017 a víťaz v kategórii “film natočený pre mňa”. Tak nadšená som z kina nešla už pekne dlhú dobu, doslova sa škeriac od ucha k uchu asi pri každej tretej scéne - či už pre jej obsah, skvelý editing alebo hudbu. A najčastejšie všetko dohromady. Uznávam, fantasy je môj najmilovanejší žáner a imho, Ritchieho réžia mu parádne sedí, takže pre mňa je to match made by heavens. Hunnam išiel do úlohy so zapálením a s Ritchiem majú chémiu, ktorú skrátka cítiť. A Law je opäť výborný, nepreháňa to, ako hrozilo, ale ani nepodceňuje. Trikovo je film obstojný, riadne zakolíše v dvoch-troch scénach, ale obecne neurazí. Ritchie tu sype z rukáva epické momenty, vtipy a slušnú (i keď občas nepriehľadnú či umelú) akciu. Pemberton, ach, Pemberton... strihol si tu najlepší OST svojej doterajšej kariéry a film mu za mnohé vďačí. Isté je, že Pemberton a Ritchie si taktiež sedia, a spolu vytvorili atmosférické spracovanie starej britskej legendy, ctiac ju, inovujúc ju žánrom, a rozhodne z nej ždímajúc viac, než ktokoľvek čakal - prepáčte, ale epickejšie vytiahnutie Excaliburu z kameňa som nevidela. Ritchieho štýl zbožňujem a vôbec nebudem skrývať svoju neobjektivitu, keď príde na jeho filmy. Spojenie britskej legendy, fantasy žánru, Ritchieho moderného, energického štýlu štýlu a Pembertonovho porozumenia tomuto štýlu stvorili unikátne zábavný film, ktorý baví od prvej po doslova poslednú minútu, istej béčkovosti naprotiveň. A človek si ešte povie, že byť film dlhší, nič by sa nestalo, až tak skvelé tempo tento kúsok má. Ale možno som to len ja, možno mi celá táto konštelácia proste sadla. No keď je film čírym filmovým ohňostrojom štýlu? Idem do kina trikrát.

Legenda o Mulan

Legenda o Mulan (1998)

Jeden z mojich najmilovanejších animákov. Pekné prostredie, krásny príbeh plný posolstiev o rodine a hľadaní samého seba, nádherná hudba, úžasne vtipný scenár... K Mulan sa už 20 rokov vraciam a ešte ďalších 20 aj budem.

Duna

Duna (2021)

Absolútne odtrhnutie sa od reality a ponorenie sa do životom úžasne dýchajúceho sveta. Premakaná expozícia a audiovizuálny zážitok, u ktorého si divák hovorí, kam ďalej je kinematografiu ešte možné posunúť, keď už teraz je tak famózna. Villeneuve ponúka jeden epický a velkolepý a neuveriteľný záber za druhým. Na režisérskej stoličke bol dokonalou voľbou, dokázal predstaviť svet a postavy a mytológiu a kultúrne-politickú situáciu na de facto veľmi malej ploche, no zároveň udržal po celú stopáž osobitú atmosféru a mystično, takže i keď jeho rukopis výrazne cítiť v štýle rozprávania i v obraze, Duna má jedinečnú chuť a stopu. Je pozoruhodným filozofickým blockbusterom, ktorý plynie síce pomaly, no dokáže povedať málom tak veľa. Obecne team ľudí za kamerou je prvá liga čo do filmového remesla a audiovizuálneho umenia - toto je jednoducho áčkový film. Pred kamerou tomu nie je inak, Chalamet je suverénne on spot, a partička okolo neho je jedno eso za druhým: Isaac, Ferguson, Skarsgard, Bardem, Brolin, Momoa, i tá Zendaya, na tom malom priestore, čo v Part One dostala. Spolu s Part Two bezpochyby dosiahne táto Duna kultovný status. Dychberúci a živý a uhrančivý, ó bože tak moc uhrančivý ZÁŽITOK.