Reklama

Reklama

Karl Dönitz

Karl Dönitz

nar. 16.09.1891
Berlín, Nemecká ríša

zom. 22.12.1980 (89 rokov)
Aumühle, Německo

Biografia

Karl Dönitz sa narodil 16. septembra 1891 v Berlíne. Jeho otec bol vysokoškolsky vzdelaný, pracoval ako inžinier. Matka sa starala o domácnosť. Mal aj staršieho brata Friedricha.

Po ukončení strednej školy sa stal kadetom nemeckého cisárskeho námorníctva. Zúčastnil sa bojov v prvej svetovej vojne ako lodný dôstojník. Neskôr bol na základe vlastnej žiadosti prevelený k ponorkovému vojsku. Pri bojovej akcii sa dostal v roku 1919 do zajatia, v ktorom strávil takmer rok. Potom sa vrátil späť do Nemecka. Po konci prvej svetovej vojny ostal naďalej v službách armády. Vďaka svojej usilovnosti, cieľavedomosti a disciplíne sa mu darilo rýchlo stúpať vo vojenskej hierarchii. Začínal ako poručík, onedlho sa stal fregatným kapitánom a neskôr bol povýšený na námorného kapitána. Tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny bol menovaný do hodnosti komodora a poverený velením ponorkového vojska. Nasledovalo povýšenie na kontraadmirála, viceadmirála a admirála. 1. januára 1943 sa stal hlavným veliteľom nemeckého vojnového námorníctva s titulom veľkoadmirál.

Karl Dönitz bol významným členom generálneho štábu. Bol to skvelý vojenský stratég, ktorý dokázal oponovať aj samotnému Hitlerovi. Vďaka jeho veliteľským a organizačným schopnostiam sa stal so svojou ponorkovou armádou postrachom spojeneckých síl. Po smrti Adolfa Hitlera sa na krátky čas ocitol vo funkcii ríšskeho prezidenta. Stal sa najvyšším predstaviteľom rozpadajúcej sa Tretej ríše a ako Hilterov nástupca podpísal prímerie. Snažil sa vytvoriť novú vládu, ktorú však spojenci neuznali a samotného Dönitza po oficiálnom ukončení vojny zatkli.

Aj keď nikdy nebol členom nacistickej strany (NSDAP) bol postavený spolu s vrchnými nacistickými predstaviteľmi pred súd v Norimberskom procese. Obvinili ho zo sprisahania proti mieru, plánovania a vedenia vojny, porušovania ľudských práv, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Obhajoval sa tým, že jednal ako vojak, ktorý bol zaviazaný prísahou svojmu najvyššiemu veliteľovi. Napriek tomu bol odsúdený na desať rokov odňatia slobody. Po odpykaní si trestu sa usadil v obci Aumuhle pri Hamburgu, kde 24. decembra 1980 vo veku 89 rokov zomrel.

Michael "MM_Ramone" M. Marky

Herec

Filmy
1959

Verboten! - a.z.

1941

U-Boote westwärts!

Dokumentárne
2021

Stratený film o Norimberskom procese (TV film) - a.z.

2019

Hitler's Most Wanted (seriál) - a.z.

2015

Kapitulace (TV film) - a.z.

2009

Vojna vo farbe (seriál) - a.z.

 

Vítězství v Evropě - a.z. (E12)

2005

Adolf Hitler (TV film) - a.z.

 

Die Geschichte Norddeutschlands (seriál)

2001

War Stories with Oliver North (seriál) - a.z.

1998

Nazis: The Occult Conspiracy

1996

Hitlerovi muži (seriál)

Reklama

Reklama

1995

War at Sea: The Black Pit

 

War at Sea: U-boats in the St. Lawrence

1992

Der Nürnberger Prozess (TV film)

1990

Tak sa nedá žiť

1977

Hitlerova kariéra

1976

Paměť spravedlnosti

1973

Svět ve válce (seriál) - a.z.

1957

The Twentieth Century (seriál)

1953

Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich - a.z.

1947

Sud narodov

Hosť

Reklama

Reklama