Reklama

Reklama

Thomas Harris

Thomas Harris

nar. 22.09.1940 (83 rokov)
Jackson, Mississippi, USA

Biografia

William Thomas Harris je americký spisovateľ. Narodil sa v meste Jackson v štáte Tennessee, ale ako dieťa sa s rodinou presťahoval do mesta Rich v Mississippi, kde jeho otec pracoval ako farmár. Na základnej škole bol označovaný za introverta a knihomoľa. Navštevoval Baylorovu univerzitu vo Waco v Texase, kde vyštudoval angličtinu a bakalársky titul získal v roku 1964. Počas štúdia pracoval ako reportér pre miestne noviny Waco Tribune-Herald, kde sa venoval policajnej problematike. Po ukončení štúdia istý čas cestoval po Európe. Po návrate do USA pracoval pre agentúru Associated Press v New Yorku. Tieto skúsenosti v kriminalistike mu pomohli rozvíjať jeho fantáziu a zmysel pre detail, vďaka ktorým boli jeho neskoršie romány také populárne.

V roku 1975 vydal svoj prvý román "Black Sunday" o diabolskom sprisahaní, ktorého cieľom je zabiť tisíce ľudí pomocou vzducholode počas Super Bowlu. Harris sa inšpiroval udalosťami na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972. Tento román sa dočkal aj filmového spracovania Černá neděle (1977). V roku 1981 napísal Harris svoju prvú knihu z trilógie o Hannibalovi Lecterovi, "Red Dragon". V románe sa William Graham snaží nájsť sériového vraha menom The Tooth Fairy. O pomoc požiada Hannibala Lectora, sériového vraha, ktorého predtým zatkol. V roku 1986 sa režisér Michael Mann postaral o filmové spracovanie tohto románu s rovnakým názvom Červený drak. Druhý film s pôvodným názvom bol uvedený v roku 2002. Druhý román z tejto trilógie vyšiel v roku 1988 pod názvom "Mlčanie jahniat". V tejto knihe sa predstavuje špeciálna agentka FBI Clarice Starlingová, ktorá na žiadosť Jacka Crawforda vykonáva štúdiu o Hannibalovi Lecterovi, hoci jej skutočným zámerom bolo vyhľadať pomoc v inom prípade. Kniha si vyslúžila obrovskú chválu a mnohé ocenenia. Filmové spracovanie bolo rovnako úspešné. Film Mlčanie jahniat (1991) získal sedem nominácií Oscara, z ktorých päť získal. Po úspechu v knižnej aj filmovej podobe sa medzi fanúšikmi zvýšil dopyt po ďalšej knihe zo série o Hannibalovi Lectorovi. Medzi jednotlivými románmi uplynulo 11 rokov, ale Harris napokon v roku 1999 opäť vydal bestseller s názvom "Hannibal". Filmového spracovania Hannibala (2001) sa ujal režisér Ridley Scott, kde si herec Anthony Hopkins opäť zopakoval úlohu masového vraha. Hoci film niektorí kritici a fanúšikovia odmietli pre odklon od knihy (ako aj pre neúčasť herečky Jodie Fosterovej v úlohe agentky), film zaznamenal rekordné tržby v kinách. V Harrisovej piatej knihe "Hannibal Rising", ktorá je prequelom k ostatným Hannibalovým románom, sa čitatelia dostávajú do detstva Hannibala Lectora. Čitatelia objavujú základy jeho kanibalizmu, keď sledujú jeho dospievanie. Filmové spracovanie sa opäť dlho neodkladalo a film dostal zelenú v roku 2007 s názvom Hannibal: Zrodenie zla.

V roku 2019 vydal Harris novú knihu s názvom "Cari Mora". Príbeh kolumbijskej utečenkine v Miami Caridad "Cari" Mora, ktorá sa stane správkyňou sídla, pod ktorým je ukrytých dvadsaťpäť miliónov dolárov. Dostane sa do pozornosti Hansa-Petra Schneidera, sadistického psychopata a obchodníka s ľuďmi.

Thomas Harris je držiteľom ceny Bram Stoker Award for Novel (1988), Anthony Award for Best Novel (1989), Grand Prix de Littérature Policière - International Category (1991) a Bram Stoker Award for Lifetime Achievement (2003). Žije na Floride a má letné sídlo v Sag Harbor v New Yorku. Jeho dlhoročnou partnerkou je Pace Barnesová. Vo svojom prvom veľkom rozhovore po 43 rokoch, ktorý poskytol v roku 2019 denníku The New York Times pri propagácii knihy "Cari Mora", prezradil, že je milovníkom prírody a už 20 rokov je dlhoročným návštevníkom a dobrovoľníkom stanice pre morské vtáky Pelican Harbor, záchranného centra v Miami na Floride. Zamestnanci nevedeli, kto Harris je, kým sa rozhovor uskutočnil.

Reverse01

Súvisiace novinky

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (viac)

Spisovateľská filmografia

Filmy
2007

Hannibal: Zrodenie zla - kniha

2002

Červený drak - kniha

2001

Hannibal - kniha

1999

Sangharsh - kniha

1991

Mlčanie jahniat - kniha

1986

Lovec ľudí - kniha

1977

Černá neděle - kniha

Seriály
2021

Clarice - kniha

 

Cena rodiny - kniha (E13)

 

Vztah s otcem - kniha (E12)

 

Achillova pata - kniha (E11)

  viac epizód (10)

Scenárista

Filmy
2007

Hannibal: Zrodenie zla

Seriály
2015

Hannibal

 

The Wrath of the Lamb (S03E13)

 

The Number of the Beast Is 666 (S03E12)

 

...And the Beast from the Sea (S03E11)

  viac epizód (10)
2014

Hannibal

 

Mizumono (S02E13)

 

Tome-wan (S02E12)

 

Ko No Mono (S02E11)

  viac epizód (10)
2013

Hannibal

 

Savoureux (S01E13)

 

Relevés (S01E12)

 

Rôti (S01E11)

  viac epizód (9)

Súvisiace novinky

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (viac)

Reklama

Reklama