Reklama

Reklama

Erich Wolfgang Korngold

Erich Wolfgang Korngold

nar. 29.05.1897
Brno, Morava, Rakúsko-Uhorsko

zom. 29.11.1957 (60 rokov)
North Hollywood, California, USA

Biografia

Narodil sa do židovskej rodiny v Brünne (Brno, Rakúsko-Uhorsko, dnešná Česká republika). Jeho otec bol hudobný kritik Julius Korngold. Gustav Mahler ho nazýval "hudobný génius" a odporučil ho ako študenta Alexanderovi von Zemlinskému a Richardovi Straussovi. V jedenástich rokoch skomponoval svoju prvú väčšiu prácu, balet Der Schneemann (Snehuliak), ktorý sa stal senzáciou, keď sa hral vo Viedenskej dvornej opere roku 1910, vrátane predstavenia pre samotného Franza Jozefa.

V roku 1934 sa na pozvanie Maxa Reinhardta odsťahoval do kalifornského Hollywoodu, kde začal komponovať filmovú hudbu. Počas nasledujúcich štyroch rokov sa stal priekopníkom v skladaní hudby pre film, ktorá bola uznaná za klasiku svojho druhu. V roku 1938 Korngold hosťovsky dirigoval operu v Rakúsku, keď ho požiadali zamestnanci Warner Brothers, aby sa vrátil do Hollywoodu a skladal hudbu pre ich nový film Dobrodružstvá Robina Hooda v hlavnej úlohe s Errolom Flynnom. Krátko potom ako prišiel do Kalifornie sa stal z Rakúska nacistický anschluss a život v Rakúsku sa stal veľmi nebezpečný. Toto ho presvedčilo, aby natrvalo zostal v Amerike. Korngold neskôr uviedol: „Mysleli sme, že sme Viedenčania, Hitler z nás urobil Židov.“

Korngold v jednom rozhovore povedal, že Dobrodružstvá Robina Hooda mu vlastne zachránili život. Za hudbu k tomuto filmu vyhral Oscara za Najlepšiu originálnu hudbu pre film a na túto cenu bol neskôr nominovaný za snímky Súkromný život Alžbety a Essexa (1939) a Pán siedmich morí (1940).

„Jedná s každým filmom ako s operou bez spevu, každá postava má svoj vlastný leitmotív. Vytvoril intenzívne romantické, bohato melodické a kontrapunktické zložité motívy, najlepšími z nich sú paradigma symfonických básní Richarda Straussa a Franza Liszta. Pri komponovaní mal v úmysle, že pri odtrhnutí od pohybujúceho sa obrazu, môže byť táto hudba samostatne zahraná v koncertnej sále. Jeho štýl mal hlboký vplyv na vývoj modernej filmovej hudby.“ – povedal o ňom Brendan G. Carroll.

V roku 1943 sa stal Korngold oficiálnym občanom Spojených štátov amerických. Rok 1945 sa stal dôležitým medzníkom v jeho živote. Jeho otec, ktorý sa nikdy nezmieril s tým, že jeho syn venoval svoj život skladaniu hudby pre film, zomiera po dlhej chorobe. Zhruba v rovnakom čase sa vojna v Európe blížila ku koncu. V roku 1946 sa Korngold z úcty k svojmu otcovi vrátil výhradne ku skladaniu hudby pre koncertné sály. Svoju poslednú hudbu skomponoval pre film Deception (1946).

Po druhej svetovej vojne Korngold i naďalej píše koncertnú hudbu v jeho typicky neskoro romantickom štýle. Najpozoruhodnejším dielom z tohto obdobia je Husľový koncert. Korngold zomrel v severnom Hollywoode 29. novembra 1957 a bol pochovaný na Hollywood Forever Cemetery.

Jeho tvorbou bol veľmi ovplyvnený napríklad John Williams, ktorý hovorieva, že s Korngoldom má veľké hudobné puto.

Tomáš "Kubrickon" Karul

Skladateľ

Herec

Filmy
1956

Magic Fire

Dokumentárne
1935

A Dream Comes True

Reklama

Reklama