Reklama

Reklama

Nichola Burley

Nichola Burley

nar. 26.12.1986 (37 rokov)
Leeds, West Yorkshire, England, Veľká Británia

Biografia

Nichola Burley je britská herečka známa najmä vďaka účinkovaniu vo filme Street Dance 3D. Celým menom Nichola Ann Burley sa narodila v roku 1986 v meste Harehills (Leeds). Navštevovala Northern School of Contemporary Dance a Walton School of Theatre Dance. Toto štúdium sa ukázalo ako kľúčové v jej ďalšom smerovaní.

Jej herecká kariéra začala v roku 2005, keď sa objavila v britskom filme Love + Hate. Film bol uvedený na MFF v Berlíne a MFF v Karlových Varoch. Ďalším významným krokom bola menšia úloha 17-ročnej utečenkyne Zoe v televíznom filme Born Equal, kde sa blysla po boku slávneho Colina Firtha. Kvôli autentickosti svojej úlohy Nichola navštívila niekoľko mladých utečencov v Londýne.

V nasledujúcich rokoch hrala v niekoľkých známych a menej známych britských seriáloch, ktoré však nepredstavovali potrebný odrazový mostík pre jej kariéru. Zlom mal prísť účinkovaním v thrilleri Donkey Punch, ktorý sa stal najnavštevovanejším britským filmom roku 2008. Kritika však nebola k filmu tak milosrdná ako diváci. V roku 2010 sa Nichola objavila v hlavnej úlohe jej doposiaľ najúspešnejšieho filmu Street Dance 3D. V role hlavnej hrdinky Carley ukázala, že má nielen herecký talent, ale aj tanečné nadanie.

V súčasnosti sa Nichola presadzuje v moderných aj historických drámach v britskej produkcii, kde je obsadzovaná do hlavných úloh. Okrem filmu je činná aj na divadelných doskách. Objavila sa v niekoľkých predstaveniach v divadle West Yourshire Playhose.

Tomas "gezko" Lencses

Herečka

Reklama

Reklama