Reklama

Reklama

Nick Rosen

Nick Rosen

nar. 21.08.1974 (49 rokov)
Quebec, Kanada

Biografia

Nick Rosen je americký filmár žijúci v Colorade. Je vášnivým horolezcom a patrí medzi outdoorových nadšencov. Navštevoval univerzitu v Colorade, promoval v oblasti politických vied, neskôr chodil na Columbia University School, kde študoval medzinárodné a verejné záležitosti. Desať rokov pracoval ako novinár na voľnej nohe pre rôzne publikácie, napr. LA Weekly a Boulder Weekly.

Nick začal pracovať ako scenárista, producent a režisér v Sender Films v roku 2005. Od tej doby začal vytvárať celovečerné filmy a televízne programy pre NBC, Weather Channel, National Geographic Channels International a The New York Times Online.

Začiatok jeho tvorby v oblasti horských, horolezeckých prípadne outdoorových filmov predstavoval film First Ascent z roku 2006. O rok neskôr dosiahol veľký úspech s filmom The Sharp End (2007), ktorý bol ocenený na viacerých filmových festivaloch. V roku 2008 sme ho mohli vidieť na obrazovke, zahral si v dokumente o joge Enlighten Up. Za jeho najväčší úspech možno považovať sériu First Ascent (2010), ktorej je spolutvorcom. Táto séria bola nominovaná na športovú cenu Emmy a taktiež bola ohodnotená viacerými cenami na filmových festivaloch. Následná tvorba sa sústreďovala na sériu Reel Rock Film Tour, kde je tvorcom niektorých krátkych filmov v ročníkoch 2010 a 2011.

Nick Rosen v súčasnosti patrí medzi popredných tvorcov horských filmov, spolu s Petrom Mortimerom a Sender Films predstavujú každoročne novinky z prostredia športového lezenia a iných outdoorových aktivít.

Ivo "ito7" K.

Režisér

Strihač

Dokumentárne
2017

Reel Rock 12

2009

Sám ve stěně

Herec

Dokumentárne
2009

Sám ve stěně - rozprávač

2008

Enlighten Up!

Scenárista

Dokumentárne
2020

Reel Rock 15: Čierny ľad

2015

Reel Rock 10

Krátkometrážny
2015

A Line Across The Sky (TV film)

 

Dean Potter Tribute (TV film)

 

High and Mighty (TV film)

 

Velká skalní pařba (TV film)

Producent

Dokumentárne
2019

Reel Rock 14

Reklama

Reklama