Reklama

Reklama

Louis Aimé Augustin Le Prince

Louis Aimé Augustin Le Prince

nar. 28.08.1842
Metz, Francúzsko

zom. 16.09.1890 (48 rokov)
Dijon, Francúzsko

Biografia

Louis Aimé Augustin Le Prince narodený 28 Augusta 1842 bol prvým človekom, ktorý natáčal film na kameru, v dobe keď Muybridge vytváral filmy pomocou fotoaparátu, a preto je mnohými historikmi považovaný za otca filmu.

Rodený Francúz však často pracoval v Anglicku a Amerike a za svoj život natočil len štyri známe filmy, ROUNDHAY GARDEN SCENE(1888), LEEDS BRIDGE(1888), ACCORDION PLAYER(1888), MAN WALKING AROUND A CORNER.

Svoje detstvo strávil v laboratóriu fotografa Louis Jacques Mandé Daguerrea kde pravdepodobne nadviazal svoj vzťah k fotografiám, čo neskôr viedlo k vynájdeniu prvej kamery. Táto kamera síce zachytávala film avšak dokázala zachytiť iba 16 snímkov za sekundu čo viedlo k trhanému obrazu.

Roku 1866 sa presťahoval do Leedsu kde si o tri roky neskôr našiel ženu, sestru svojho kamaráta, s ktorou založili umeleckú školu v Leedsi. Nasledovala cesta do USA kde vyrábal panoramatické obrázky známych bitiek, potom návrat do VB a roku 1890 príchod do Francúzka kde v meste Dijon nastúpil na vlak do Paríža kde záhadne zmizol za nikdy nevyjasnených okolností.

TMNT

Režisér

Kameraman

Producent

Strihač

Reklama

Reklama