Reklama

Reklama

Objasněné záhady egyptských mumií

(seriál)
  • Česko Odhalené mumie (viac)
Veľká Británia / USA, 2020, 6x45 min

Obsahy(1)

Dokonale zachovalé mumie z dob starověkého Egypta, staré téměř 4000 let, ukrývají řadu tajemství. Mnohdy o jejich původu existují jen útržkovité zprávy a důkazy. Jaký příběh je s mumifikovanými těly spjat? Co se vlastně stalo? Přední světoví egyptologové s pomocí nové forenzní techniky konečně odhalují tajemné záhady skryté v nalezených ostatcích. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (2)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vďaka egyptským múmiám sa dozvedáme strašne veľa zo starodávnej histórie. Lebo sú na rozdiel od Lenina, čo je na 90% tvorený voskom, aj originál zachované. 6 dielov tohto seriálu rieši nasledovné: 1. Zabitie kráľa: Poškriabaná múmia Ramessesa V. odhaľuje šokujúci príbeh o trpkej rodinnej bitke, občianskom povstaní a príčine smrti, ktoré nakoniec priviedli staroveký Egypt na pokraj kolapsu. 2. Kto zabil kráľa bojovníka?: Rozbitá múmia faraóna Sekenekre je záhadou vraždy, ktorá pretrváva dodnes; tím popredných svetových egyptológov a expertov na kriminalitu sa vydáva na cestu za odhalením pravdy o jeho brutálnej a ponižujúcej smrti. 3. Sprisahanie kričiacej múmie: Hrôzostrašné pozostatky 3000 rokov starej kričiacej múmie prenasledujú egyptológov už desaťročia; Tím expertov prehodnocuje dôkazy a odhaľuje epické sprisahanie s cieľom zavraždiť kráľa  a trest určený na prekliatie duše na večnosť. 4. Kto je mladšia dáma?: Zohavená múmia Mladšej dámy mátala egyptológov už viac ako sto rokov; nové dôkazy konečne odhaľujú, kým bola a prečo je jej brutálna smrť priamo spojená so svetoznámym Tutanchamónom. 5. Falošná múmia alebo skutočný faraón?: Zaprášený exponát z múzea zvláštností v Niagarských vodopádoch by mohol byť skutočným dávno strateným faraónom z najvýznamnejšej egyptskej dynastie; tím expertov opätovne skúma dôkazy, aby odhalil, ako sa legendárny kráľ dostal na druhý koniec sveta. 6. Egyptská stratená kráľovná: Archeológovia v Egypte odhalili 3500 rokov starú múmiu, ktorá je teraz jednoznačne identifikovaná ako Hatšepsut, jedna z mála faraóniek v histórii. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Shledl jsem dva dily a zaujaly me nove informace z chemickeho rozboru pozustatku, z nichz se zjistily nemoci apod. Nemoc znamenala to, ze bohove nebyli spokojeni s ciny nemocneho. V jednom z dilu se treba zjistilo, ze matka a otec nejznamejsiho faraona Tutanchamona byli bratr a sestra. ()

Reklama

Galéria (41)

Reklama

Reklama