Reklama

Reklama

Slavnost zakládání pomníku Františka Palackého

  • Rakúsko-Uhorsko Kladení základního kamene k Palackého pomníku v Praze (viac)
Krátkometrážny / Dokumentárny
Rakúsko-Uhorsko, 1898, 1 min

Obsahy(1)

V červnu roku 1898 se na Palackého náměstí v Praze střídají řečníci při příležitosti slavnostního pokládání základního kamene Pomníku Františka Palackého. Jeden z prvních snímků Jana Kříženeckého, jenž byl uveden v pavilonu Český kinematograf na pražském Výstavišti r. 1898. Dokumentární charakter snímku umocňuje účastník slavnosti, který několikrát neúmyslně zakryje záběr kloboukem. (Volpe)

(viac)

Recenzie (1)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Jeden z prvých krátkych filmov "otca" českej kinematografie Jana Kříženeckého z roku 1898, tentokrát z položenia základného kameňa pomníka Františka Palackého. Približne pol minútovému statickému záberu v strede dominuje miesto položenia základného kameňa a zhromaždený dav, ktorý víťazoslávne máva klobúkmi, pričom jeden z nich niekoľkokrát zakryje záber. Krátky počin Slavnost zakládání pomníku Františka Palackého neponúka mnoho, čo by mohol divák obdivovať. Podobne ako mnohé ďalšie Kříženeckého krátke filmy, aj tento patrí k tým, ktorých hodnota je predovšetkým historická. Z hľadiska filmového umenia na ňom totiž niet veľmi čo oceniť. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (1)

  • Hoci bol základný kameň pomníka Františka Palackého položený už v roku 1898, ako to zachytáva aj film, s jeho budovaním sa začalo v roku 1901, pričom slávnostne odhalený bol až 1. júla 1912. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama