Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (viac)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(viac)

Recenzie používateľa janesX k tomuto seriálu (9)

Pěreval Ďatlova (2020) 

Každej epizóde som dal štyri hviezdy. Boli to vždy silné hviezdy a chcem preto oceniť túto stabilnú kvalitu. Bolo sa naozaj na čo pozerať a mám dokonca nutkanie ohodnotiť tento seriál ako celok plným počtom, bez ohľadu na to, že takému záveru neverím (to by som skôr uveril, že sa najedli durmanom). No ale, asi ostaneme pri tom nutkaní. ()

Episode 1 (2020) (E01) 

Z prvej časti je jasné, že pôjde po všetkých stránkach o nadpriemer. To ma až tak neprekvapilo, keďže je to seriál z Ruska, z roku 2020. Celkom dobré dialógy a presne hrajúci herci. Ale tá kamera, tá je božská (nie, nie som žiadny rusofil). No ja som hlavne zvedavý, ako to celé dopadne. 72,5% ()

Episode 2 (2020) (E02) 

Dobre sa na to pozerá aj vďaka tomu, že režisér (hlavne ten, čo robil tie čiernobiele pasáže) tu z hercov "vytlačil" maximum. Sú tu herci, ktorí sú fakt dobrí, napríklad ten čo hrá senzibilného Jura Judina je ozaj extra trieda, jeho nočnú moru vo vlaku som si musel ešte pár krát opakovane pozrieť. 82,5%. ()

Episode 3 (2020) (E03) 

Drží sa to pekne nad vyšším priemerom a stále na tom neviem nájsť chybu. No ak by som jednu predsa len s hlavňou na spánkoch musel nájsť, bol by to asi práve vyšetrovateľ z KGB, major Kostin s jeho až príliš zidealizovanou postavou. Ale hlavná postava sa predsa musí páčiť, takže moja námietka sa hneď aj zamieta. Zatial stále neviem, na čo sú tu tie vojnové sekvencie, okrem toho, že to majú celé spestriť (alebo okrem toho, že si Rusáci chceli poriadne, ale tentokrát naozaj poriadne kopnúť do Nemcov). Ale to nič, tá kamera v nich je fakt dobrá! 72,5%. ()

Episode 4 (2020) (E04) 

Okrem peknej ruskej pesničky pri ohníku sa tu nedeje nič, ale to len zdanlivo, lebo v tejto pomaly hustnúcej atmosfére nám zatiaľ scénarista chytro po lese rozhadzuje podozrenia niečoho temného, niečoho, k čomu sa začína schyľovať. Som ešte len v polovici, ale už to chcem vedieť. Čo to nakoniec bude? Mansijci? Pomsta zraneného medveďa? Saša? Žiarlivý Juri? Alebo žiara na nebi?  Nechcem povedať, že nás niekto ťahá za nos, ale myslím si, že to bude niečo úplne iné. 75%. ()

Episode 5 (2020) (E05) 

Osobný život pána majora ma (pri všetkej úcte) veľmi nezaujíma. Ale akonáhle sa dej presúva do vyšetrovania, už je to dobré. A spomienky na vojnu - ešte lepšie, alebo minimálne tiež tak dobré. Aj keď najviac ma bavia čiernobiele epizódy, stále je to nadpriemer, o tom niet pochýb.  V tridsiatej minúte sa stalo niečo, čo ma nesmierne potešilo. Zaznelo tu totiž jedno obyčajné slovo, slovo na ktoré čakám v každom dokumente alebo videu na youtube zaoberajúcom sa touto "záhadou" a nikdy sa ho nedočkám. To slovo je pažba (resp.úder pažbou pušky) a má súvislosť so smrtelnými zraneniami takmer všetkých členov Ďatlovej výpravy, o ktorých sa všade hovorí ako o záhadných. No konečne (povedal som si), bez ohľadu na to, kam povedie vyšetrovanie (možno bude zmarené), tohto slovíčka som sa už aspoň dožil. A tento seriál môže byť hociaký, no nikto mu už neuprie to hlavné - že je seriózny. A že všetky ostatné videá a dokumenty ktoré som o vyšetrovaní smrti Ďatlovcov videl, posiela už teraz jediným kopancom do riti. 72,5%. ()

Episode 6 (2020) (E06) 

Nie nadarmo sa hovorí "sto ľudí sto chutí", ja som si v tejto osemdielnej výprave obľúbil najviac tieto čiernobiele epizódy. Zároveň k tomu nemôžem nedoplniť, že spokojný som so seriálom celým. A prečo vlastne tieto čiernobiele epizódy? Toto totiž nie je Záhada Blairwitch, toto sú skutočné postavy, mladí, slušní a sympatickí ľudia, milujúci prírodu a vážiaci si priateľstvo. Nikomu neubližujú a dokonca ani zver nelovia a ťahajú so sebou konzervy. A títo ľudia majú pred sebou posledných osem hodín života, ktoré ja si so záujmom pozriem, aj keby to naozaj mala byť len bohapustá vata. 84%. ()

Episode 7 (2020) (E07) 

Zatial čo major Kostin vytvoril pekný trojuholník so súdnou znalkyňou Kaťou a jej nebohým manželom, vyšetrovanie sa ubralo práve tým smerom, o akom som nechcel ani počuť. [SPOILER ALERT!!!] Najprv sa major nechal ovplyvniť starým dedkom a celý prípad zmystifikoval, no a keďže duchov do spisu uviesť nemohol, nechal prípad jednoducho zavaliť lavínou. To ale zároveň znamená, že tvorca sa drží skutočnosti. Ale ja chcem vedieť, ako to naozaj v skutočnosti bolo, nie len ako to uzavrel vyšetrovateľ. Tentokrát dávam iba 72,5%, ale priznávam sa - nepamätám sa, kedy som bol tak zvedavý na koniec nejakého seriálu, ako som teraz. ()

Episode 8 (2020) (E08) 

Hmmm. Natočené je to dobre. Ale neviem čo si mám o tom myslieť. Celý tento zánik deväťčlennej výpravy Igora Ďatlova je naozaj zvláštny a už taký asi aj ostane. Ja takémuto koncu proste nemôžem uveriť. Je to skoro ako uveriť čarovnému prsteňu z druhej svetovej vojny, ktorý tu vytvoril jednu celú, aj keď len malú dejovú linku, pritom major z KGB bol už v piatej časti k odhaleniu pravdy tak blízko (teda k odhaleniu takej pravdy, ktorá by vyhovovala mne). Takže v tú osudnú noc: nevytiahol ich ktosi s puškou násilím von zo stanu a nedonútil ich ísť bosích kilometer a pol na úplne opačnú stranu, tam kde nič nebolo a nepočkal si tam kým chudáci umrznú a nakoniec nedorazil posledných žijúcich pažbou do hrude a do hlavy a potom ešte jednu stále dýchajúcu obeť hlavňou pušky do spánkov? Po ďalšie, prečo by aj strieľal, keď vôbec nemusel - súdruhovi majorovi by som odporúčil prejsť sa na boso v snehu kilometer a pol a potom naspäť. Neprešiel by možno ani polovicu, nie to ešte naspäť. Kto mal niekedy omrzliny, vie. No a ešte jedna drobnosť: čože si to išla jedna z obetí v posledných sekundách života a s omrznutými rukami (keď sa už písať vlatne ani nedá) také dôležité napísať na papier? "Mami ľúbim ťa"? Alebo žeby "Nič si z toho nerobte, to len lavína nás strhla"? No, napriek týmto otázkam, natočené je to aj tak dobre a so cťou. A asi už dám týmto mladým ľuďom svätý pokoj, nech ho chudáci konečne majú 79%. ()

Reklama

Reklama