Reklama

Reklama

Sokoliar Tomáš

  • Česko Král sokolů (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Film nakrútený na motívy románu J. C. Hronského rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Tomáš vyrastá v horách, pozná každé ich tajomstvo a má schopnosť rozumieť reči zvierat a vtákov. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď je jeho otec nešťastnou náhodou udupaný koňmi. Dedko Metodej ide spolu s Tomášom na hrad, aby získali prácu. Tomáš sa tak ocitá v celkom novom prostredí, vo svete bohatstva, kde platia iné pravidlá. Navyše sa zapletie do intrigy, ktorú zosnoval Iver proti svojmu rivalovi, starému panskému sokoliarovi Vaganovi. Tomáš, ktorý sa kvôli Iverovi stáva štvancom, na úteku stretáva práve Vagana. Zblížia sa spolu a Vagan si uvedomí, že tento chlapec so zvláštnymi schopnosťami bude jeho dôstojným nástupcom.   Dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať, nakrútil legendárny český režisér Václav Vorlíček na motívy klasika slovenskej literatúry Jozefa Cígera - Hronského. (STV)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (155)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Na Štědrý den to s pohádkami na českých televizích bylo nějaké na štíru. Zkusil jsem tedy slovenskou Jednotku a ejhle, rozjela se tam tato výpravná pohádka Král sokolů. Škoda ale, že na onu výpravnost, vypadá neuvěřitelně televizně. Prostředí nádherné, o tom žádná. Příběh už trošku slabší, to si přiznejme. A herecky? Pořád přemýšlím, jestli ten oboustranný dabing filmu spíš neuškodil, než nepřidal. Koukal jsem na to ve slovenštině a Jirka Langmajer tu zněl děsně divně. ()

Nataniel73 

všetky recenzie používateľa

Sokoliar Tomáš je len mierne nadpriemerná česko-slovenská rozprávka. Vorlíček natočil aj lepšie filmy, v tomto sa mu podarila hudba a vizuálne ztvárnenie slovenskej prírody a zvierat. Z hereckých výkonov treba vyzdvihnúť jednoznačne malého Tomáša, Vagana, či roztomilú Forminu. Naopak totálny prepadák je princ Ostrik, ktorý by si v lepšom filme nezahral ani komparz, nieto ešte jednu z hlavných úloh. Jiří Langmajer hral záporákov vždy dobre (napr. Snowboarďáci), Kukura bol len priemerný a Tomášova sestra v pohode. Dej sa miestami dosť vlečie a celé mi to príde skôr ako taká rozprávka na pozadí sokoliarskej tématiky. Vzhľadom k tomu, že prírodu a zvieratá mám veľmi rád a celkovo mi je film sympatický dávam 3*. Mohlo to dopadnúť lepšie, ale aj horšie. Celkovo 65%. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ďalší z takmer až zúfalých pokusov o nadviazanie na zlatú dobu československej rozprávky. Či už pôvodnej, alebo koprodukčnej. Tentokrát to nevyšlo, ani ako koprodukcia hneď štyroch národov s bohatou klasickou filmovou tvorbou. Plus ďalším, čisto subjektívnym problémom je účasť Juraja Kukuru, ktorého, eufemisticky povedané, nemám príliš v láske. Kedy sa už takýchto márnych pokusov o vydarenú rozprávku vzdáme, keď je toľko dôkazov o tom, že to proste nejde? ()

rakovnik 

všetky recenzie používateľa

Ani nevím, kolikrát jsem se na tuto pohádku díval, než jsem ji konečně dosledoval do šťastného konce. Pro mě, i pro hlavního hrdinu. Krásná slovenská krajina rozhodně neutáhne sama o sobě film. Děj se lepí a táhne, je pro mě neatraktivní a jaksi kostrbatý. Je s podivem, že pohádka trvá obvyklou hodinu a půl, mně přišla pocitově delší. Aspoň že si Tomáš užil koupel v teplém bahně. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchá rozprávka, ktorá mi ako príbeh je známa akoby aj z iných filmov, nielen z predlohy Jozefa Cígera Hronského, ktorý napísal svoje dielo podľa povesti zo 14. storočia. Mal som pocit, že je to taký klišé príbeh, veľmi jednoduchý a veľmi prehnaný vzhľadom na ďalšieho človeka, čo sa rozpráva so zvieratami. Ono je to jednoduché aj tá spravodlivosť je taká rozprávková, ale ako celok je to pôsobivé a pritom ani nie veľmi drahé dielo. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (19)

  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Na koprodukcii filmu sa podieľali Česká televize Praha, z Poľská spoločnosť OKO FILM STUDIO Warszawa, francúzska spoločnosť Jeck Film Paris a nemecká spoločnosť sFs Schwarzwald – Film Bad Wildbad. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • V titulkoch filmu ako jeden z koproducentov uvedená maďarská produkčná spoločnosť Focus Film Budapešť. V materiáloch od producenta filmu AG STUDIO je ale ako koproducent za maďarskú stranu uvedená produkčná spoločnosť Tivoli Films Budapešť. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama