Reklama

Reklama

Král Varšavy

(seriál)
  • Poľsko Król
Trailer 2
Poľsko, 2020, 8 h 48 min (Minutáž: 58–74 min)

Predloha:

Szczepan Twardoch (kniha)

Kamera:

Kacper Fertacz

Hudba:

Atanas Valkov

Hrajú:

Michał Żurawski, Arkadiusz Jakubik, Borys Szyc, Magdalena Boczarska, Andrzej Seweryn, Kacper Olszewski, Aleksandra Pisula, Lena Góra, Piotr Pacek (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Varšava, rok 1937. Chudý židovský chlapec Mosze Bernsztajn se setkává se svým idolem, boxerem a gangsterem Jakubem Szapirem. Tím se mu navždy změní život. (Filmbox)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (9)

Král Varšavy (2020) 

Niet veľmi komu fandiť a to tu máme náckov, židov, komunistov, "demokratov", nuž tá poľská história je ešte zložitejšia, než tá naša. Kráľ Varšavy je natočený akoby v štýle Peaky Blinders, snaží sa priniesť veľa zo sadizmu, no ešte viac z bordelov. Ale nie je to nič, čo zarazí do kresla, jedine, že by ste ho mali presedený alebo prepadnutý. Celý seriál pôsobí tak sterilne, niektoré postavy neprinesú absolútne nič a mnohé scény sú až zbytočné, šlo to natočiť aj na 4 časti. ()

Osudové setkání (2020) (E01) 

"Strana a Sovietsky zväz sa o chudobných postarajú." Krásna agitka v poľských uliciach, ale vtedy tomu ešte mnohí verili, hoci v roku 1937 sa Sovietsky zväz staral o robotníkov trošku inak. Mohlo by sa zdať, že aspoň robotnícka vrstva, ktorú tak Lenin veľkolepo propagoval, sa mala dobre. Presný opak bol pravdou. Priemyselná výroba klesla v roku 1920 na 18% v porovnaní s úrovňou v roku 1913, no a počet zamestnaných klesol zhruba na polovicu. Ale aj tí robotníci robili za také žobrácke mzdy, že nemali ani na jedlo pre svoje deti. A to v čase, keď pracovali aj 18 hodín denne. Dali sa teda do štrajku. Leninova odpoveď? „Najvhodnejšie miesto pre štrajkujúcich, pre tie červy, pre tie zbabelé komáre, sú koncentračné tábory.“ Seriál mapuje veľmi zaujímavú epochu, ale treba sa do  ej dostať, pretože sú tu skutočné postavy dejín, tých poľských. Takže na zakorenenie sa je potrebná určitá dávka vnímavosti a možno aj naštudovania. Ale ako gangsterku ju pochopí každý okamžite. ()

Ve jménu pracujícího lidu (2020) (E02) 

Poľské Peaky Blinders s príliš tmavými zábermi. Inak ale rozlíšiť veľmi  od iných gangsteriek nejde, samé kurvy, chlast drogy, trocha boxu, čo je iné je šikana židov, komunisti aj fašisti aj "demokrati". Inak slabá časť, v ktorej sa vlastne nič neudeje, akcia žiadna. ()

Tajná dohoda (2020) (E03) 

Také fádne a opakujúce sa. Najmú keď všade počúvate len "kurva" , ale to je asi vo Varšave najpoužívanejšie slovo. Seriál údajne nekopíruje udalosti z knihy a šiel vlastnou cestou. Možno na škodu. ()

Zrada (2020) (E04) 

Film je literárna fikcia a je to vidieť. Tie veci by sa nemohli stať. Židovský bandita napadne premiérovho tajomníka a ozbrojenú gardu, trocha pobojuje a potom si odchádza bez toho, aby mu chcel niekto niečo urobiť. To by sa nestalo ani dnes, nie to ešte vtedy v rokoch tridsiatych. Inak je dej strašne pomalý a hodinové epizódy sú ťažítkom na očné viečka. ()

Konec jedné éry (2020) (E05) 

Akcia napreduje pomaly a predvídateľne a napriek hustej atmosfére to je nedostatočné, hoci doposiaľ asi najlepšia časť v porovnaní s prvými štyrmi uspávačmi hadov. ()

Stíny minulosti (2020) (E06) 

Už to smeruje k holokauze s prehnaným scenárom plného hustých výrazov a samých kuriev, sadomasochistické vlákno je úplne zbytočné. Nejaká amputácia ruky či močenie krvi zatiaľ nepresvedčilo mňa, že ten naturalizmus má nádych až komiksu. ()

Nový král (2020) (E07) 

"Na soudruha Kocota", povedala pani. Nuž, pri slove súdruh ale netreba robiť okolky. Rovno treba povedať, že Kokota. Najlepšia časť seriálu zatiaľ vypovedá o tom, že s vojnou prichádza absencia tušenia, kto ju vlastne prežije. A niektorí sa jej ani nedožijú. ()

Poslední partie (2020) (E08) 

Predpokladaný záver, všetko sa uzavrelo podľa očakávania a na "dvojku" nie je už priestor, tak ako príbehu to neposkytla ani kniha. ()

Reklama

Reklama