Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Rozprávka / Komédia
Československo, 1971, 76 min

Predloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrajú:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Saxana, žiačka čarodejníckej triedy, nedosahuje dobré študijné výsledky. Keď za zlé známky dostane trest a musí ostať 300 rokov po škole, rozhodne sa utiecť z rozprávkového sveta do sveta ľudí, kde stretne sympatického Honzu. Aby mohla zostať medzi ľuďmi natrvalo, potrebuje vypiť odvar z babského ucha. Honba za elixírom privádza Saxanu do mnohých problémov. Jej pobyt medzi ľuďmi sprevádza celý rad vydarených aj pobabraných kúziel, popri tom však dievča spoznáva celkom nový cit - lásku. Situácia sa však veľmi skomplikuje, keď Honzovi spolužiaci ukradnú knihu kúziel. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (496)

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Jedna z nejlepších moderních pohádek - a možná vůbec nejlepší - na jejíž pokračování bych raději zapomenul. Skvělý fantasy příběh, který kombinuje tradiční pohádkové postavy v jednom světě - ano, spojitost s "Arabelou" se dá trochu tušit - a navíc jsou zde samí skvělí herci. Neskutečně dobrý výběr pro jednotlivé role, je v podstatě jedno, jakou si vyberete. Navíc je zde ten nádherný soundtrack. Titulní píseň si sem tam zpívám, protože je prostě nakažlivá. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nechce sa mi písať znova to, čo pri väčšine ďalších klasických Vorlíčkových bláznivých komédiách zo sedemdesiatych rokov, iba by som opakoval tie isté frázy alebo písal ich variácie. Legendárna scéna strieda legendárnu scénu, legendárna hláška strieda legendárnu hlášku a nesmie chýbať Vorlíčkov maskot, geniálny Vladimír Menšík. Takže iba zostáva otázka, či sa niekedy môže ešte zopakovať takáto zlatá éra našich komédií. ()

Reklama

Boogeyman 

všetky recenzie používateľa

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. V hlavní roli fest krásná Petra Černocká a proti ní skvělý spratek Jan Kraus a co vedlejší role, to hvězda českého nebe. Šílenou Kolumbovu ctitelku Helenu Růžičkovou asi netřeba připomínat. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Jediné, čo na tomto filme mne nesedela bola Saxana. Tá herečka s baranicou. Ale inak všetko super, vrátane starých, očividne technicky nedokonalých trikov, ktoré sa v tej záplave zábavy ľahko tolerujú. A keď si človek porovná túto pôvodnú verziu s novodobou, tak si len smutne povzdychne, že kedysi sa tie filmy dokázali robiť kvalitne. Zaujímavé tiež bolo, že Saxanin otec bol netopier, no aj tak nepreniesol covid. Čiže určite nebol z Číny. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Hlavne vdaka tomuto filmu zboznujem rezisera Vaclaca Vorlicka. Je to fantasy komedia mojho detstva a vzdy som sa na nu tesil, ked ju davali v telke a ani po dnesnej, uz neviem kolkej reprize nemozem zmenit nazor. U mna jednoznacnych 5*. ________ Petra Černocká - (Saxana) +++ Jan Hrušínský - (Honza) +++ Jan Kraus - (Miky Rousek) +++ František Filipovský - (Otec Rousek ) +++ Vladimír Menšík - (Upír v.v.) +++ Stella Zázvorková - (Vondráčková) +++ Helena Růžičková - (Pacientka) +++ ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (70)

  • Trik, ako si Honza Bláha (Jan Hrušínský) dá dole z tela prútený kôš a na chvíľu sa ocitne telo bez hlavy, sa natáčal pomocou triku tak, že za hercom bola v pozadí knihovňa s knižkami a priestor bol schválne tak členený, aby nebolo vidieť, že sa v určitý moment vyrezal štvorec. (Raccoon.city)
  • Reštaurácia, kde sa chceli traja sťahováci najesť, sa nachádzala v Horních Jírčanech. Dnes už neexistuje. (Raccoon.city)
  • Režisér Václav Vorlíček dlho nemohol nájsť dievča, ktoré by sa hodilo na hlavnú predstaviteľku. Nešlo o to nájsť mladú šarmantnú herečku. Petra Černocká (Saxana) mala pomerne ostro rezaný nos, takže jej naň nemuseli nič prilepovať, čím prakticky vyhrala konkurz. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (viac)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (viac)

Reklama

Reklama