Reklama

Reklama

The United States vs. Billie Holiday

  • USA Untitled Lee Daniels Billie Holiday Film (pracovný názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film sleduje Holiday (Andra Day) počas svojej kariéry, keď sa stane terčom útoku Federálneho ministerstva pre narkotiká v tajnej operácii vedenej federálnym agentom Jimmym Fletcherom (Trevante Rhodes), s ktorým mala búrlivý pomer. (Weezy22)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (11)

silentname 

všetky recenzie používateľa

"The United States vs Billie Holiday" je podľa mňa filmom, ktorý stojí za to vidieť, ale maximálne raz. Toto je klasickou návnadou pre ocenenia a veľa kritikov som videl, že to označili ako film, ktorý si pýta oscara. A bohužiaľ, myslím si to aj ja. Ako som to poznal? Pretože najsilnejším elementom filmu je Andra Day, ktorá predstavuje Billie Holiday. Myslím si, že do svojho výkonu dala absolútne všetko a je rozhodne najlepším elementom celého filmu. Je to natočené a režírované kompetentne a má to niekoľko dobrých momentiek, plus hudobné čísla sú skvelé. No potom príde na kameň úrazu a tým je príbeh. Príbeh v tomto filme je dôvod, prečo to nezabralo. Neviem koľkokrát ešte máme potrebu počuť tento príbeh, len s inou osobnosťou. Vždy máme významnú čiernu osobnosť, ktorá sa nejakým spôsobom dôležito zapísala v právach pre afroameričanov. Vždy tu máme zlých bielych rasistov, ktorí v rámci svojich možností a podpory zákona nájdu spôsob, ako túto osobnosť perzekuovať, znemožňovať, psychicky týrať a podobne. A často film dospeje k tomu istému. A najlepšie ak naša hrdinka má ešte aj nejaké osobné problémy (ako alkohol a drogy), ktoré ju ako mladú zabijú a tak ďalej. Nejdem ani menovať, ktoré iné filmy majú podobný základný kameň, lebo to nemá ani význam. Ja som za to, aby sa točili filmy o černochoch a o ich živote v minulosti. A rozhodne som ochotný počúvať. Ale mám pocit, že tento typ príbehu je už maximálne starý, nezaujímavý a dokopy nemá nič viac na ponúknutie. A film po chvíli začne nudiť. A okrem toho musí trvať vždy minimálne 2 hodiny. Takže som rád, že som film videl, jeho kvality a plusy mu neberiem, no rozhodne to nie je film, ktorý by nejako vyčnieval z radu alebo prinášal niečo svetoborné. Nomináciu dostal a tým pádom bol cieľ splnený. Hodnotenie: C+ ()

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Jméno Billie Holiday je hodně známé, ale teprve tento film mi přiblížil informace o dámě jako takové. Nedokážu úplně posoudit, jaké to bylo, protože v tom mám hodně rozpory....Píseň Strange Fruit je významná a za mě hodně důležitá a samozřejmě je ve filmu informace o "segregaci", ale nepřímo podaná a vždy mě dostane, jak se filmy snaží tehdejší dobu znázornit, když se jednalo o situaci "běloch x černoch"... Za mě byla ve filmu jedna hodně silná scéna, kdy Billie došla z kukuřičného pole k tomu domu, který hořel a na stromě visela máma od rodiny a dalších 5minut bylo hodně silných a hlavně celou dobu o tom, co jí se honilo v hlavě a o co tam vlastně celou dobu šlo..Přesto bych film nazvala "průměrným" a myslím si, že zapadne v davu plno jiných.... ()

Reklama

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Film jako celek není dobrý, označila bych ho i za podprůměrný. Nebýt Andry Day, která díky svému výkonu film drží nad vodou, tak by to bylo velké zklamání. Film se věnuje silnému tématu a chápu, že Billie Holiday byla zpěvačka, ale na můj vkus je tam, až moc zpívajících scén. Film se měl podle mě více věnovat příběhu samotnému než pěveckým vystoupením. Nevím, asi bych si to dokázala představit úplně jinak a lépe. Příběh se věnuje jen poslední etapě života zpěvačky a díky jejímu občasnému vyprávění nebo vyprávění druhých se dostaneme i do jejího dětství, ale tomu se podle mě měl režisér věnovat víc. Divák by jí tak pochopil a vcítil by se do její kůže. Andra Day je skvělá, ale neřekla bych, že to bylo nejlepší vystoupení z pěti nominovaných výkonů. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Typický príklad toho, ako sa film o hudobnej hviezde robiť nemá. Film sa nemá stať hudobným koncertom. Nemusí byť skoro o hodinu dlhší len preto, aby sme tam natrieskali všetky piesne. Najmä ak sú takéto, na jedno kopyto, len text sa menil. Blues a jazz je pre mňa synonymom nudy. Ten barový opar mi nikdy nič nehovoril, ale Billie Holiday zjavne áno a oparila sa až tak, že jej život skončil predčasne na cirhózu pečene. Mne to prišlo ako by bola totálnou kópiou Amy Winehouse. Obe mali ten správny pôvod, obe mali fantastický a podobný hlas a obe skončili ako trosky. Samozrejme, vzhľadom na prepolitizovanú dobu sa tu všade ťahá rasová otázka. Bieli muži vystupujúci v tomto filme sú hnusné prasce nazývajúcich černochov niggaz, no o pár záberov ukazujú ako sa týmto slovom častujú černosi medzi sebou a to už nevadí. Som v šoku. ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

Andra Day je jako Billie Holiday velmi dobrá,ale to je tak nějak všechno.Jde totiž o takový ten dnes již skoro klasický položivotopis,který si bere na paškál jen krátkou etapu z ne moc dlouhého života slavné zpěvačky a nedělá to moc záživně.Přitom Lee Daniels není žádný neumětel a jak Precious tak Komorník se mě osobně kdysi líbily...40% ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (2)

  • Andra Day (vl. menom Cassandra Monique Batie) sa pri výbere svojho umeleckého mena inšpirovala prezývkou Billie Holiday - Lady Day. (desade)
  • Hudobný výraz Billie Holiday ovplyvnil najmä hráč na tenorsaxofón Lester Young, prezývaný "Prez" (m.i. aj člen Count Basie Orchestra). Billie o ňom raz povedala: "Pre moju kariéru bol Lester ten najdôležitejší. Milovala som jeho hudbu. Moje obľúbené nahrávky sú nahrávky, ktoré som urobila s Lesterom. Lester spieva cez svoj saxofón. Keď ho počúvate, môže sa vám zdať, že počujete slová.“ (desade)

Súvisiace novinky

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (viac)

Reklama

Reklama