Reklama

Reklama

Čierna skrinka: Skaza letu A800

  • Česko Pád letu A800 (viac)
Trailer 1

Mathieu Vasseur (Pierre Niney) je pracovníkom Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd, označovaný ako (BEA). Jeho manželka Noémie (Lou de Laâge) tiež pracuje v letectve, v komisii na udeľovanie centrifikácií novým strojom. Jedného dňa dôjde k leteckej katastrofe, kedy spadne lietadlo European Airlines Atrian-800 a zahynie všetkých 300 cestujúcich a 16 členov posádky. Išlo o let z Dubaja do Paríža a stroj sa zrútil za krásneho denného počasia v Savojských Alpách. Príčiny katastrofy nie sú známe a BEA starostlivo analyzuje čierne skrinky lietadla vo svojich priestoroch na letisku Le Bourget. Mathieu je najskôr z vyšetrovania odstavený svojim priamym nadriadeným Victorom Pollockom (Olivier Rabourdin), ktorý si neželá, aby sa toho zúčastnil, ale keď sa Pollock stratí a je dokonca hľadaný políciou, je oslovený priamo šéfom celej BEA Reniérom, aby sa do vyšetrovania pustil. Počúvanie hlasového záznamníka z kokpitu (CVR) - ktorý zaznamenáva rádiovú komunikáciu, hlasy a okolitý hluk v kokpite - ho najprv vedie k záveru, že do kabíny vstúpil islamský terorista a ten spôsobil pád lietadla. Tento záver ho ale neuspokojuje, má pochybnosti a určité zvukové detaily ho vedú k podrobnému hľadaniu inej príčiny nehody. Jeho žena Noémia zatiaľ opúšťa štátnu inštitúciu a nastupuje priamo k výrobcovi lietadiel do Atrianu. Je to pre ňu významný kariérny postup. Mathieu začína s hypotézou o technickom zlyhaní automatického pilota MND. Tiež sa sám vydáva do Pollockovho domu na vidieku, aby zistil, či jeho šéf na niečo neprišiel. Tiež sa snaží kontaktovať pilota, ktorý nemal s MND dobré skúsenosti. Ten mu síce naznačí, že projekt stroja A800 bol uponáhľaný a jeho schválenie nebolo práve čisté, ale potom sa s ním odmieta stretnúť a nechce vôbec komunikovať. Dostáva sa do slepej uličky. Pred vyšetrovaním ho varuje aj jeho priateľ zo štúdií, teraz majiteľ firmy Pegas Security, ktorá zabezpečuje softvér pre letecké stroje, Xavier Renaud (Sébastien Pouderoux). Mathieu sa však nenechá odradiť, najmä po tom, čo zistí, že je sledovaný čiernym Mercedesom. Potrebuje skontrolovať MND, lenže aby túto operáciu šéf shválil, chce pádne dôkazy... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (100)

Kudly4 

všetky recenzie používateľa

Nic, z čeho bych si vyloženě sednul na prdel. Natočeno je to ale perfektně, o tom žádná, dobře zahrané, zajímavé téma. Nenudilo to a napětí fungovalo, ale pokud nebude moje budoucí žena odbornicí přes letecké havárie či minimálně letuškou, film už po druhé vidět nechci :o) (97. hodnocení, 12. komentář) ()

GeusX 

všetky recenzie používateľa

Zprvu to vypadá jako, že půjde jen o nějaké klasické vyšetřování příčin pádu letadla jako v tv dokumentech. Jenže ono je to opravdu výtečně koutelné, v komorním prostředí dramatické napětí pozvolna precizně graduje do výtečného, prakticky detektivního, thrilleru. 4 až 5 hvězd 90% (viděl jsem: 1x cz dvd) ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

„NEVYTVÁŘÍM TEORIE. ANALYZUJU FAKTA…“   Co se děje, když spadne letadlo? Najde se černá skříňka a … Matthieu je frajer, co slyší i trávu růst. A tak poslouchá … a poslouchá… a zjistí, že se tady děje něco nekalýho! Thriller. Víte, jak jsou takový ty komorní thrillery… třeba z dispečinku. Tak tady je to podobný, jen to je trošku víc nekomorní. Prostě film pro jednoho člověka, jednohubka, která baví zvukem i jednoduchostí.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu makat pro BEA. 2.) Chystám se letět.  ///  Thx za titule „doummais“.                  PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Antek 

všetky recenzie používateľa

Jak už to u podobných případů chodí, čím méně víte, tím lépe. Pokud tuto radu skutečně vyslyšíte, dočkáte se pečlivě vybroušené kousku z francouzského exportu, který by ale klidně mohl sloužit právě jako archetyp amerických paranoidních thrillerů z konce 70. let (The Conversation, Blow Out), kdy osamocený hrdina musí čelit korporátu, jenž se neštítí žádných praktik. V určitém okamžiku se tak dostává na křižovatku, kdy musí zradit všechno (a všechny), v co doposud věřil. Příběh se vine neočekávanými zákrutami, aby dospěl do finále, kdy si uvědomíte, že všechny naťuknuté motivy byly pečlivě dotaženy a žádná z figur nezůstala opomenuta. Tohle je poctivý film, který nemá diváka za hlupáka a hraje společně s ním, namísto proti němu. Což je v době polopatických vysvětlivek a švindlů nesmírně osvěžující. ()

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

Veľké prekvapenie tento film. Očakávala som niečo okolo 60%, no dostala som 100%. Však ako by už len mohol byť film o vyšetrovaní pádu lietadla zaujímavý a ešte aj dramatický. Dokumenty na túto tému totiž pravidelne  sledujem. Všetko je tu výborne spracované, úžasná hudba, perfektný casting, napätie od začiatku do konca, prekvapivý záver. Najradšej by som sem dala poriadny spoiler, ale budem ohľaduplná. Naozaj vydarený thriller. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (6)

  • Natáčalo sa na viacerých miestach vo Francúzsku, predovšetkým v Paríži a okolí počas jesene 2017. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama