Reklama

Reklama

Čierna skrinka: Skaza letu A800

  • Česko Pád letu A800 (viac)
Trailer 1

Mathieu Vasseur (Pierre Niney) je pracovníkom Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd, označovaný ako (BEA). Jeho manželka Noémie (Lou de Laâge) tiež pracuje v letectve, v komisii na udeľovanie centrifikácií novým strojom. Jedného dňa dôjde k leteckej katastrofe, kedy spadne lietadlo European Airlines Atrian-800 a zahynie všetkých 300 cestujúcich a 16 členov posádky. Išlo o let z Dubaja do Paríža a stroj sa zrútil za krásneho denného počasia v Savojských Alpách. Príčiny katastrofy nie sú známe a BEA starostlivo analyzuje čierne skrinky lietadla vo svojich priestoroch na letisku Le Bourget. Mathieu je najskôr z vyšetrovania odstavený svojim priamym nadriadeným Victorom Pollockom (Olivier Rabourdin), ktorý si neželá, aby sa toho zúčastnil, ale keď sa Pollock stratí a je dokonca hľadaný políciou, je oslovený priamo šéfom celej BEA Reniérom, aby sa do vyšetrovania pustil. Počúvanie hlasového záznamníka z kokpitu (CVR) - ktorý zaznamenáva rádiovú komunikáciu, hlasy a okolitý hluk v kokpite - ho najprv vedie k záveru, že do kabíny vstúpil islamský terorista a ten spôsobil pád lietadla. Tento záver ho ale neuspokojuje, má pochybnosti a určité zvukové detaily ho vedú k podrobnému hľadaniu inej príčiny nehody. Jeho žena Noémia zatiaľ opúšťa štátnu inštitúciu a nastupuje priamo k výrobcovi lietadiel do Atrianu. Je to pre ňu významný kariérny postup. Mathieu začína s hypotézou o technickom zlyhaní automatického pilota MND. Tiež sa sám vydáva do Pollockovho domu na vidieku, aby zistil, či jeho šéf na niečo neprišiel. Tiež sa snaží kontaktovať pilota, ktorý nemal s MND dobré skúsenosti. Ten mu síce naznačí, že projekt stroja A800 bol uponáhľaný a jeho schválenie nebolo práve čisté, ale potom sa s ním odmieta stretnúť a nechce vôbec komunikovať. Dostáva sa do slepej uličky. Pred vyšetrovaním ho varuje aj jeho priateľ zo štúdií, teraz majiteľ firmy Pegas Security, ktorá zabezpečuje softvér pre letecké stroje, Xavier Renaud (Sébastien Pouderoux). Mathieu sa však nenechá odradiť, najmä po tom, čo zistí, že je sledovaný čiernym Mercedesom. Potrebuje skontrolovať MND, lenže aby túto operáciu šéf shválil, chce pádne dôkazy... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (6)

  • Aby sa Pierre Niney lepšie pripravil na svoju rolu, niekoľko týždňov sa pohyboval medzi agentmi leteckého vyšetrovania (BEA): "Našiel som tam nakoniec vyšetrovateľa s podobným profilom ako Mathieu. Robil som tam istý druh novinárskej práce: Sledoval som ho, rozprával som sa s ním a žiadal som ho o povolenie nakrúcať ho, aby som sa mohol inšpirovať jeho gestami, jeho spôsobom práce, rýchlosťou práce. Práca s akustikou je veľmi technická, bolo dôležité vedieť túto činnosť celkom presne reprodukovať.“ (Arsenal83)
  • Režisér a spoluscenárista Yann Gozlan je zanieteným fanúšikom civilného letectva a už dlho chcel o ňom nakrútiť film: „Tento priestor je v mojich očiach ohromne filmový, s kolosálnymi finančnými investíciami, kde sa o hlavu trú rozdielne záujmy (výrobcovia lietadiel, letecké spoločnosti, piloti...). To sa mi zdalo ako originálne a vzrušujúce prostredie pre film.“ (Arsenal83)
  • Natáčalo sa na viacerých miestach vo Francúzsku, predovšetkým v Paríži a okolí počas jesene 2017. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama