Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nespavosť pani Liběchovej a jej pohľad z okna odhalí kasára a jeho spoločníka v predajni potravín v Černošiciach práve v tom najlepšom. Na rozdiel od Liběcha to jeho manželke nedá a dobehne do blízkeho pohostinstva pre pomoc. Kasár sa však svojráznym predstaviteľom zákona – krčmovým štamgastom – postaví na odpor, hoci jeho spoločník vzal nohy na plecia. Po údere do hlavy skončí kasár v nemocnici. Otázku, kto bol jeho komplicom, musí vyriešiť nadporučík Libor Krejcárek (Jiří Krampol). Kasár Josef Kořán (Rudolf Hrušínský) je trieda, skrátka stará škola. Pri prehliadke jeho oblečenia objaví Krejcárek lístok z čistiarne, s pomocou ktorého sa dostane na stopu istej Melicharovej. Tá údajne Kořána vyše roka „zamestnávala“ a keď sa náhodou dozvedela o jeho bohatej kasárskej minulosti, tak ho vysťahovala. Po svoje veci si vraj prišiel s akýmsi kumpánom, ktorého Krejcárkovi neurčite popíše. Kriminalisti sa znovu nemajú čoho chytiť. Krejcárkej tuší, že za všetkým bude nejaká „búda“, v ktorej Melicharová, vdova po finančnom úradníkovi, rozhodne nezohrala druhé husle. Preto sa rozhodne Kořána naoko prepustiť na slobodu. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (7)

  • Menšiu úlohu dcéry kasára Kořána (Rudolfa Hrušínskeho) si zahrala Jiřina Krejčíková, ktorá bola vtedy na divadelnom festivale v Košiciach a do Prahy na natáčanie letela lietadlom, a to sa so svojím seriálovým otcom pred kamerou vôbec nestretla. (Raccoon.city)
  • Pôvodnú scénu, kde Rudolf Hrušínský (kasař Kořán) prechádza cez cestu s balíčkom v ruke a mladý motorkár za ním havaruje, režisér Jaroslav Dudek neskôr vystrihol, k divákom sa nikdy nedostala, existuje len záznam a z neho fotografie. V seriáli sedí jazdec pevne v sedle. (Raccoon.city)
  • Skutočný príbeh o legendárnom vlamačovi menom Josef Koudela, ktorému sa hovorilo Nezmar. Práve z neho vychádzal Rudolf Hrušínský, keď v seriáli hral vlamača Jozefa Korána. Priznal sa k stovke lúpeží, odsedel si dve tretiny života a potom zo dňa na deň zmizol. Naposledy ho odsúdili, pretože priateľka naňho prezradila, že má pištoľ. Dostal trest smrti, ale mal obrovské šťastie, že to bolo v marci 1945. Už ho nestačili vykonať. Nikto ani nevie, koľkých rokov sa dožil a kde zomrel. (Raccoon.city)
  • Nemocnice, kam za kasařem Kořánem (Rudolf Hrušínský) na začátku přijíždí VB, je ve skutečnosti hlavní brána psychiatrické léčebny v Bohnicích. (Brain)
  • Při propuštění z vazby uvádí kasař Kořán datum narození 17. 10. 1920, což je přesné datum narození jeho představitele Rudolfa Hrušínského. (rakovnik)

Reklama

Reklama