Reklama

Reklama

O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi

  • Československo O princezně Jasněnce a létajícím ševci
všetky plagáty
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Jedného rána nevyjde slnko, ale kráľovi (Lubor Tokoš) sa nechce vstávať a zaoberať sa problémom odloženého svitania. Vzápätí sa na hrad dostaví Slnečná pani (Venuše Humheyová) so sťažnosťou na čarodejnicu z Čiernych lesov, ktorá zabila a upiekla zlatého kohúta, ktorý ju budieval. Kráľ stále váha, ale po dlhom zvažovaní sa rozhodne v prospech Slnečnej pani. Kohút ožije, slnko vyjde, ale rozhnevaná čarodejnica (Helena Růžičková), ktorá navštívila zámok aj so svojou nepriateľskou dcérou Černavou (Yvetta Blanarovičová), predpovedá kráľovi, že princezná Jasněnka sa vydá za obyčajného šustra. Dievčine to vôbec neprekáža, ale pánovi kráľovi áno. Aby zabránil naplneniu klatby, dá ju zavrieť do vysokej zámockej veže. Čarodejnice v lese stretnú dvoch hádajúcich sa chasníkov. Tí sa nevedia dohodnúť, kto z nich je vo svojom obore lepší. Čarodejnice im ochotne pomôžu vyriešiť spor. Poskytnú im potrebné informácie a lehotu troch dní, v priebehu ktorých má každý z nich vyrobiť to najlepšie, čo dokáže. Zatiaľ čo kováčsky tovariš Ondra (Josef Vaidiš) vyrobí železnú sliepku, ktorá behá ako živá a znáša zlaté vajcia, šuster Jíra (Jan Potměšil) si zhotoví z jemnej kože lietajúce krídla. Keď sa dozvie o princeznej uväznenej vo veži, letí za ňou, aby ju videl na vlastné oči. Obaja sa do seba okamžite zamilujú a keď ich ďalšej noci pristihne kráľ, podarí sa im v poslednej chvíli odletieť na Jírových krídlach. Zúrivá Černava začne Jasněnke závidieť jej šťastie, a tak ju jej matka - čarodejnica unesie a uväzní vo svojom temnom hrade.  Mladého šustra Jíru čaka ešte posledná úloha - vymaniť princeznú z moci zlej čarodejnice a jej dcéry. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Keď Jan Potměšil (obuvník Jíra) a Michaela Kuklová (princezná Jasnenka) vybiehali z jaskyne čarodejníc a za nimi mal byť výbuch, záber sa na prvýkrát nepodaril. Pyrotechnici dobre neodhadli silu výbuchu za utekajúcimi hercami, že tlaková vlna bola tak silná, že obidvoch to vyhodilo niekoľko metrov od jaskyne. Na mále mal kameraman Jaroslav Brabec, ktorý stál na rímse skalného hradného výbežku a tlaková vlna výbuchu ho doslova zmietla. Našťastie sa nikomu nič nestalo a ani technika sa nepoškodila. (Raccoon.city)
  • Filmová rozprávka získala v roku 1988 na 28. festivale filmov pre deti v Zlíne Cenu České mierovéj rady a Yvetta Blanarovičová (Černava, dcéra čarodejnice) získala Cenu Okresného výboru Zväzu družstevných roľníkov za rolu Černavy. (Raccoon.city)
  • Filmová rozprávka sa mala natáčať o rok skôr, ale na natáčanie nebol dostatok peňazí. (Raccoon.city)
  • V roku 1988 získala filmová rozprávka na 9. MFF fantastických filmov IMAGFIC v Španielskom Madride zvláštnu cenu poroty. (Raccoon.city)
  • Helena Růžičková (čarodejnica z Čiernych lesov) zaspomínala, že líčenie a maskovanie jej a Yvetty Blanarovičovéj (Černava, dcéra čarodejnice) trvalo každý natáčací deň dve hodiny a keď ju na konci dňa odlíčili, vôbec si nemohla siahnuť na tvár, lebo ju mala celú opuchnutú. (Raccoon.city)
  • Filmová rozprávka získala na 28. festivale filmov pre deti Gottwaldovu cenu redakcie časopisu Sedmička pionierov. (Raccoon.city)
  • Jan Potměšil (obuvník Jíra) dostal pozvánku do filmovej rozprávky, keď chodil ešte len do prvého ročníka na DAMU. Škola najskôr s tím nesúhlasila, ale, keď sa zistilo, že hlavná časť sa bude natáčať cez prázdniny, tak natáčanie Janovi povolilo. (Raccoon.city)
  • Režisér Zdeněk Troška spomína, že, keď dostal 19.2.1990 výpoveď z Barrandova pre nadbytočnosť, dostal spolu s výpoveďou aj ocenenia za túto filmovú rozprávku z Ameriky a Belgicka a dodnes má všetky tieto tri listiny zarámované doma. (Raccoon.city)
  • V roku 1988 na 26. Filmovom festivale českých a slovenských filmov v Brne získala filmová rozprávka Cenu za výtvarnú stránku (Jaroslav Brabec a Jan Oliva). (Raccoon.city)
  • Podľa slov režiséra sa filmová rozprávka natáčala 3 mesiace, ale produkčné dáta z archívov hovoria, že začiatok natáčania bol 22.4.1986 a koniec natáčania až 4.3.1987. (Raccoon.city)
  • V roku 1987 získala filmová rozprávka na 19. národnej prehliadke filmov pre deti v Ostrove nad Ohří cenu filmového diváka. (Raccoon.city)
  • Ke komparzní roli trubače na ochozu se Michal Reitler dostal jako student elektrotechnické průmyslovky. „Nalepili mi paruku a já byl najednou ve světě, kde jsem nepotřeboval Ohmův zákon, řez kuželem ani vědět, jak se ve spektru skládají barvy.“ (fallrock)
  • V průběhu natáčení lezli po Heleně Růžičkové potkani, dokonce ji jeden vlezl i do výstřihu, ale aby nepokazila záběr, sedla si herečka tak, že po natáčení již potkana štáb nenašel. (chleba24)
  • Oproti knižní předloze Jana Drdy si filmoví tvůrci název upravili. Kniha se jmenovala "O princezně Jasněnce a ševci, který létal". (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama