Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (149)

jonyyy 

všetky recenzie používateľa

Nemám s tímto dílem vůbec problém. Kdyby se vynechala komediální část s nákupem oblečení s tou strašnou komediální hudbou, co celou scénu doprovázela, bylo by to docela dobře koukatelné. Příběh mi připadá, že má hlavu i patu. Konec jsem sice tušil dlouhou dobu předem, ale taky se mi líbil. Zasloužené 3. BTW všimli jste si někdy, jak téměř všechny ženy naprosto ale naprosto nesnáší celou opičí sérii? Myslím, že je to až na malé vyjímky chlapská záležitost. 60% ()

Lilloos 

všetky recenzie používateľa

Přes jednoznačný konec předchozí části, který sliboval, že opice už mají navždy pokoj, si producenti přesto našli cestičku jak je vrátit pod reflektor. Jenže Planeta lidí postrádá potřebný nádech neznámého a tajemná atmosféra zůstala v daleké budoucnosti. Mohla bych v tom sice hledat zamyšlení nad tím, zda má člověk právo měnit osud, který by mu přinesl zkázu, a zda je vůbec možné to udělat, protože co je předurčené, stane se bez ohledu na ostatní, ale pochybuju, že tvůrce taková myšlenka vůbec napadla. Závěr byl sice překvapivý, ale značně si protiřečí s filozofií celého snímku. Nechci spoilerovat, ale všechny opice jsou si přeci rovné, ne? ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„A ten druhý šimpanz rozpráva?" - "Len keď ma žena pustí k slovu."“ Spoilery. Helikoptéra ohlási veži objavenie kozmickej lode. Dá sa z toho usúdiť, že sa nachádzame v budúcnosti, kedy sú podobné úkazy bežné, pretože to piloti hovoria podobne unudeným tónom v hlase, ako keby sa Džona, ktorý ťahá dvanástku vo veži, pýtali, čo mal na raňajky. Následne je loď vylovená na pobrežie a v nej... tri veľké, oblečené a hovoriace opice chodiace po dvoch! Spočiatku ale nepovedia ani slovo (pripadá im to ako dobrý nápad) a aj keď na sebe mali skafandre, vyliezli z vesmírnej lode a vzali si so sebou tašku s vlastným oblečením (!), armáda ich spočiatku kŕmi pomarančmi (!) a zavrie do klietky (?). Postupne sa z primátov, ktoré vo svojom predchádzajúcom svete pitvali ľudí, stávajú mediálne hviezdy. Keďže ale nedajú pokoj s rečami o tom, že Zem raz ovládnu hovoriace opice a následne Modrá planéta bude zničená, pre americkú armádu sa stanú hrozbou. Už čoskoro si uvedomíte, že nemá zmysel rozčuľovať sa nad blbosťou toho celého a necháte sa vyslobodzujúco unášať. Nedôstojné, rozpačité a zbytočné. Ale už dvojka bola príšerná, tak čo by sme chceli. Trojka je zaujímavá pre sériu snáď len tým, že (do)vysvetľuje, ako došlo k tomu, že opice začali hovoriť a pre ľudstvo nastala zlá doba (smrť domácich zvierat, ich náhrada vo forme opíc, ktoré sa po X storočiach vzbúrili). Trojka končí zabitím Ziri, Cornelia a ich mláďatka, ako ale ukáže posledný záber, v skutočnosti ho Zira vymenila za ozajstné šimpanzie mláďa a svoje dieťa dala šimpanzej samici. Film sa končí tým, ako toto mláďa v klietke povie svoje prvé slovo. ()

Z0oMb3E 

všetky recenzie používateľa

To čo nemalo mať pokračovania, má už tretiu časť. Ukážkový príklad na to ako sa dá vysporiadať a vykľučkovať zo zabitých koncov predchádzajúcich filmov. Na prvý film ktorý končí tak, že Tylor ostáva žiť na planéte nadviazali scenáristi záchrannou výpravou. Dvojka končí úplným zničením planéty, na čo by sa už teoreticky nič nadviazať nedá. Omyl. Však tu máme osvedčené cestovanie časom, dokonca naspäť (Einstein sa musí obracať v hrobe, na ktorého teóriu je narážka aj v jednotke). Vzniká s toho táto maškaráda, ktorá má spoločné s prvým alebo druhým filmom len dve (tri) masky. Ak má film poukazovať na to, že každá spoločnosť sa stavia k novým veciam, ktoré vyvracajú doposiaľ uznávané teórie odmietavo, s nepochopením či nepriateľsky, tak sa to tomuto filmu podarilo len z časti. Film sa dá do polovice charakterizovať, ako uvítanie, obdiv a popularita prišelcov, a v druhej časti sa to obracia a začína sa na nich štvanica. A trojka zo záverom nenecháva žiadnu možnosť na kreativitu scenáristov pre ďalšiu časť, sama vytvorila vráta veľké ako stodola (aspoň v tomto sa mohli držať scenáristi zaužívaného debnenia koncov). ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Ďalšie pre mňa príťažlivé scifko a znovu dobré pokračovanie slávnej Planéty opíc, ktoré ja rozhodne žeriem. Priemernosť je tu vidieť podobne ako v druhom dieli, nie však béčkovitosť. Na svoju dobu obdivuhodná séria a Útek z Planéty opíc sa mi páčil viac ako Do vnútra. Opäť som sa výborne bavil, stále som pociťoval rôzne pocity. V prvých dvoch dieloch som bol proti opičím bastardom, ale tentokrát mi boli opice veľmi sympatické a držal som s nimi. Trocha mi vadili niektoré dialógy teda texty, ktoré boli trocha blbé a prehnané. Nelogičností sa vyskytuje viac, ale to v takomto type sci-fi filmu ani inak nejde. Miestami je film blbý a priemerný, ale aj tak sa prikláňam k vyššiemu hodnoteniu za super zábavu, ktorú si niekedy opäť zopakujem. 75% ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (7)

  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)
  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)
  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)

Súvisiace novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené