Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Laurent

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem asi jenom 10 min. To, čeho jsem si ale všiml, je precizní technická stránka tohoto filmu. Největší ocenění si zaslouží tři stíny lidí od slunce jako na fotbalovém stadionu. Dialogy jsou taky skvělé, kam se hrabe školní divadelní představení prvního stupně ZŠ. Je škoda, že na tuhle prefekcionistickou éru nikdo nenavázal. ()

Yardak 

všetky recenzie používateľa

Za prvé je to velmi realistický western a to se musí nechat, protože přesně takhle to v určitých oblastech Ameriky probíhalo s osadníkama. Za druhé bych to o něco zkrátil, neboť se mi zdálo, že některé scény byly zbytečně natahované (ale to je jen můj osobní názor, každému správnému fanouškovi westernu to nevadilo:o). Jinak mi Alan Ladd připadá jako mladší Lex Barker :). ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nie náhodou jeden z najslávnejších westernov vôbec. Achetypálny príbeh, v ktorom však zlí nie sú až takí zlí (okrem démonického Palancea), fantastická kamera a pekná gradácia až k parádnej finálnej prestrelke. Osobne mám iba problém s hlavným predstaviteľom - Alan Ladd je čudný pavúk a toho drsného pištoľníka v kostýme Old Shatterhanda som mu celkom neveril. Nečudo, že Clint neskôr natočil nepriznaný remake v Bledom jazdcovi. ()

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (30)

  • Filmová veta "Shane. Shane. Come back!" bola zvolená ako 47. najkrajšia veta, ktorá kedy vo filmoch zaznela. Túto vetu na konci filmu kričí malý chlapec na Shanea. (westerns)
  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)
  • V roku 2007 tento film Americký filmový inštitút zaradil medzi 45. najlepších filmov všetkých čias. (westerns)

Reklama

Reklama