Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Historik 

všetky recenzie používateľa

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Jestlipak tenhle film byl inspirací pro písničku „Byl to Shane“? Řekla bych, že jo. Příběh pistolníka odnikud, který pomůže a pak zase odjede do nicoty je příběhem muže, kterého lidé využijí ke svým cílům, ale když je hotovo, chtějí, aby zmizel. Je vyděděncem, který nikdy nezapadne, protože mu to nikdo nedovolí. Dost kruté. ____ Film ale nemá moc dobré tempo a byly tam i nudné natahované pasáže. Vymykaly se finální dvě bitky (na farmě a v hospodě) a taky osamělá jízda pistolníka – tyto scény přesně podkreslila i napínavá hudba. /5. 6. 15./ ()

Reklama

elanius 

všetky recenzie používateľa

(64/2017) / Shane v mnohom pripomína klasiku The Big Country, hlavne minimálnym použitím násilia a sústredením sa na vykreslenie postáv a prostredia namiesto výdatnejšieho príbehu. Za krásne natočené exteriéry (Oscar za kameru!),fungujúce napätie a dobrý výber hercov by si podľa mňa Shane zaslúžil byť vyššie ako 65% (7.7 na IMDb). Inak jedná sa o prvý film ktorý bol v kinách premietaný inak ako použitím v tej dobe štandardného pomeru strán 1.37 (aj keď bol efekt dosiahnutý "len" zakrytím vrchnej a spodnej časti filmu, čím sa dosiahlo pomeru strán 1.66). (8/10) ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Shanea nemožno chápať ako postavu, skôr za akýsi prízrak osvietenia či (berúc do úvahy jeho morálnosť) ako apoštola mieru a spravodlivosti, ktorý príde a odíde. Z ničoho nič. Ako prostriedok dvoch svetov. A predstavme si tú zapeklitú situáciu tyranie, aká panovala na tomto krvilačnom území, bez jeho prítomnosti, ktoré z idealistického hľadiska malo slúžiť každému rovným dielo, namiesto ustavičných sporov. Z tohto uhla pohľadu ma tento film tak fascinuje a v takomto duchu atmosféry dobra a zla sa mu bezvýhradne podriaďujem. Krásne je to napríklad vidieť pri rytmickej syntéze deja, kedy naivnejšiu rozprávkovosť vystrieda vážnosť chladnokrvných rozmerov, pri ktorých sa zatajuje dych ("And where do you think you are going?"). Celé toto okúzlujúce symetrické podkreslenie exteriérov - pestovateľskej krajinky, opusteného susedstva, nasiaknutím farmárčinou a optimistických vízií svetlých zajtrajškov predstavujú jednu veľkú nostalgickú klasiku, ktorú v našich končinách zbytočne prehliadame. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Zlomový film westernu, především, co se realističnosti týče. Dosud bylo střílení samá sranda, bum sem - bum tam. Chlapi s čistými i špinavými průstřely vstávali a pálili dál o sto šest. Jenomže Stevens byl ve válce a zažil, jak to vypadá, když člověk schytá kulku. Rána, tělo odletí a ani se nehne. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (29)

  • Alan Ladd, ktorý mal zmluvu s Paramount, zarobil pri filme 145 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama