Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nie náhodou jeden z najslávnejších westernov vôbec. Achetypálny príbeh, v ktorom však zlí nie sú až takí zlí (okrem démonického Palancea), fantastická kamera a pekná gradácia až k parádnej finálnej prestrelke. Osobne mám iba problém s hlavným predstaviteľom - Alan Ladd je čudný pavúk a toho drsného pištoľníka v kostýme Old Shatterhanda som mu celkom neveril. Nečudo, že Clint neskôr natočil nepriznaný remake v Bledom jazdcovi. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $3,1miliónaTržby USA $20,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Vyvlastňovanie majetku ako základný námet nie je vo westerne nič nové ale zas dosť často sa táto téma dokáže dobre využiť pre dramatičnosť príbehu tak ako aj v tomto prípade. Pištolnícke prestrelky sú to len zriedka ale zato to vynahradzujú pästné súboje a vypäté situácie. /80%/ ()

Reklama

senor 

všetky recenzie používateľa

Poprvé jsem to odsoudil jako přeromantizovaný film s divně se chovajícími postavami a uřvaným spratkem, ale napodruhé musím dát plný počet hvězd. Tohle je skutečně jeden ze základních kamenů westernu. Shanea by nemohl hrát nikdo jiný než Alan Ladd, který vypadá přesně tak jak by si ho Joe představoval. Skvělá kamera a lokace, jeden z nejlepších záporáku westernu v podání Jacka Palance, výborní Heflin, Johnson a Arthur. A na tom závěru je skvělé to, že ačkoliv to vypadá že neohrožený hrdina odjíždí triumfálně vstříc novým obzorům, je taky klidně možné že je smrtelně zraněn a odjíždí zemřít do ústraní (nebo jak se říká "do houští"). ()

Foma 

všetky recenzie používateľa

Za ten pozitivní náboj a charakter hlavních postav si film zaslouží 4 hvězdy. Možná neni tak skvělej jako Fordův Stagecoach nebo Leoneho Good, Bad and Ugly, ale to jsoou filmy mimo kategorie za 10+. Když si přičteme zajímavou atmosféru a nádherný scenérie z Grand Teton National Park ve Wyomingu, tak se nelze divit, že v USA tenhle film patří k naprostej westernovej klasice, kde je populárnější než třeba u nás tak oblíbených Sedm statečných. ()

MM11 

všetky recenzie používateľa

Vskutku dnes už kultovní Western s příjemným hlavním hrdinou, podlími záporáky a vše co k tomu patří v neopakovatelném pojetí. Souhlasím, že film je na svou dobu realisticky ztvárněný. Další trefou do černého je vykreslení postav vymikající se běžné rutinně a Stevensova režie. Nic proti Johnu Waynovi, ale jeho filmy bývaly tak "na jedno kopyto" až to ubýralo působivost. Shane je jiný - I v dnešních dnech si zaslouží diváky. ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (30)

  • Van HeflinAlan Ladd sa počas nakrúcania filmu stali veľkými priateľmi. V neskorších rokoch Heflinova manželka povedala, že jedným z veľmi zriedkavých prípadov, kedy videla svojho manžela plakať, bolo, keď sa dozvedel o Laddovej predčasnej smrti. (westerns)
  • Film bol dokončený už v roku 1951, ale proces úpravy režiséra Georgea Stevensa bol taký prísny, že na trh bol uvedený až v roku 1953. Ukázalo sa to ako dobré rozhodnutie, pretože film bol veľkým úspechom. (westerns)
  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)

Reklama

Reklama