Reklama

Reklama

Historie pro začátečníky

(seriál)
  • Česko Zlomových 100 let lidstva (viac)
Veľká Británia, (2020–2022), 7 h 19 min (Minutáž: 20–24 min)

Réžia:

Marc Tiley

Hrajú:

Natalie Silverman (rozprávač), Jane Fonda (a.z.), Chuck Norris (a.z.)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

V krátkých lekcích dějepisu se spoustou informačních grafik a archivních záběrů se dozvíte o vědeckých průlomech, společenských hnutích a objevech, které změnily svět. (Netflix)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (10)

Rychlé občerstvení (2020) (S01E01) 

Oceniť možno že dokument sa snaží byť nestranný - na jednej strane ekonomický prospech pre spolocnosť či ušetreny čas na strane druhej tony odpadu a obezita. To sú nepopierateľné fakty. Hlas ženy ktorá to celé komentuje bol v porovnaní s Absurd planet zvolený s lepšou intonáciou ale príliš rychlé prestrihy sa síce snažia podať čo najviac informácií v primeranom čase, ale nakoniec to celé pôsobí trochu chaotickým, neuceleným dojmom. Pravdou je že to akým smerom sa bude rýchle občerstvenie uberať je v rukách nás spotrebiteľov. Ak by sa prispôsoboval mne už by fastfood neexistoval. ()

Vesmírný závod (2020) (S01E02) 

USA-ZSSR zo stavu 0:5 na 1:0...vyzneje to možno smiešne ale presne som vedel že inak nezaujatý dokument, ktorý kritizuje studenú vojnu a jej symbol vesmírne preteky v momente keď pristane na Mesiaci Armstrong presne takýmto spôsobom zatieni úspechy Gagarina, Tereščenkovej a ďalšie momenty v ktorých mali sovieti navrch. A keďze skóre nevyrovnalo ani spustenie prvej vesmírnej stanice Mir tak Netflix vytvoril dojem že USA boli v tomto boji víťazom a zároveň to bol moment keď samotný dokument prehral boj s objektivitou. ()

Vzestup Číny (2020) (S01E03) 

Zatiaľ najlepšia epizóda dokumentu, dá sa povedať že Čína sa stáva akýmsi symbolom toho čo svet mohol dosiahnuť - hybrid komunistického a kapitalistického režimu v ktorom sú svojim spôsobom všetci spokojný . ()

Plasty (2020) (S01E04) 

K tomu aby sa o problémoch ktoré nám plastový odpad spôsobuje (ale aj o jeho nepopierateľnom prínose pre spoločnosť) nie je potrebná ukričaná mentálne postihnutá mladá deva zo Švédska. Stačí natočiť dobrý dokument ktorý by v spojení s časťou z cyklu Beautiful planet určite oslovil každého normálne zmýšľajúceho človeka. ()

Ropa na Blízkém východě (2020) (S01E05) 

Opäť takmer nestranne zvládnutý dokument, tentokrát o čiernom zlate o bohatstve ale aj hrozbách, ktoré krajinám Blízkeho Východu prináša. Spása alebo prekliatie tohto regiónu? Na túto otázku pozná odpoveď asi každý... ()

Roboti (2020) (S01E06) 

Takto. Nakoľko poznám viacero mladých vývojárov a študentov, ktorý na Technickej akadémii v mojom meste patria ku generácii, ktorá bude vyvíjať robotov, ktoré nás raz určite nahradia som pokojný. Ešte niekoľko desaťročí môžeme spávať kľudne. Teda tá časť z nás, ktorá pracuje s ľuďmi. Ale sobáš s hologramom či terapia, ktorú poskytuje robot. Kto sme, odkiaľ pochádzame a kam ideme? No odpoveď na poslednú otázku je jasná... ()

Feminismus (2020) (S01E07) 

Dokument, ktorým má spolu s časťou venovanou vesmírnym pretekom najďalej k nestrannosti, pretože do popredia sa až príliš dostáva boj proti Putinovi v podaní Pussycats Riots. Ja občas, s obľubou (prirodzene ironickou) novodobé feministky, ktoré v niektorých prípadoch už nevedia čo od dobroty a ich angažovanie v týchto hnutiach nazývam klitorizizmom alebo občas aj fľajtrizmom. Najmä tie zo sociálnych sietí, ktoré vo veľkom kriizujú štátnu správu, ktorá je práve jedným z mála odvetví kde sú platy rovnaké bez ohľadu na to akého pohlavia je zamestnanec, ktorú túto prácu vykonáva. Môžem povedať, že už takmer 17 rokov pracujem v prostredí ktoré ponúka rovnaké možnosti obom pohlaviam. Rovnako tak poznám ženy, ktoré holdujú iba drogám, alkoholu a ktoré si rovnosť pohlaví vysvetlili práve týmto spôsobom. Práve tieto ženy sú ukážkou toho, že to či je človek dobrým alebo zlým rodičom či zamestnancom rozhodne neurčuje chromozón pri počatí, ale to aký človek je a akú cestu si vyberie. Takže časť dokumentu, ktorá sa venovala právu žien pred 100 rokmi svoje keď hnutie svoju úlohu spĺňalo stála zato, v dnešnej dobe by sa však tieto aktivistky mali sústrediť predovšetkým na život žien v krajinách tretieho sveta. ()

Jaderná energie (2020) (S01E08) 

Opäť nezaujatý postoj autorov, konšttujú fakty, spomína sa aj prvá havária v jadrovej elektrárni v Spojených štátoch, nehoda spôsobená v technicky vyspelom Japonsku aj najhoršia katastrofa v ruskej Pripyati a z tvorcov je opäť cítiť, že keď konštatujú fakty a vyhnú sa čo i len náznaku politického podtextu ide im to veľmi dobre.Príjemných 20 minút o tom, aké výhody ale aj akú katastrofu dokáže priniesť štiepenie jadra atómu a čo to sa dozvieme aj o fúzii v príjemnom dokumente, ktorý vysvetlí základy týchto procesov aj nejjednoduchší ľuďom ale svojim podaním neurazí pravdepodobne ani kvantového fyzika. ()

AIDS (2020) (S01E09) 

Čo sa týka časti ktorá sa venuje boju s touto zákernou chorobou spokojnosť, už menšia so stále sa opakujúcou obhajobou homosexuality a upriamením pozornosti na ich inakosť. Možno práve oni najviac túžia byť vnímaný rovnako. Teda väčšina z nich. Terajšia generácia vyrastá na strachu z korony, nás strašili homokládami ktorí nás nakazia vírusom HIV. A ako sa v dokumente ukáže, Gretiak vtedajšej doby bol nepochybne viac presvedčivý. ()

Genetika (2020) (S01E10) 

Objav DNA nepochybne priniesol obrovský pokrok nielen pri objasňovaní trestných činov. Zároveň však pri pokuse hrať sa na všemocných treba nad vedcami dvihnúť varovný prst. ()

Reklama

Reklama