Reklama

Reklama

Historie pro začátečníky

(seriál)
  • Česko Zlomových 100 let lidstva (viac)
Veľká Británia, (2020–2022), 7 h 19 min (Minutáž: 20–24 min)

Réžia:

Marc Tiley

Hrajú:

Natalie Silverman (rozprávač), Jane Fonda (a.z.), Chuck Norris (a.z.)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

V krátkých lekcích dějepisu se spoustou informačních grafik a archivních záběrů se dozvíte o vědeckých průlomech, společenských hnutích a objevech, které změnily svět. (Netflix)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (23)

Historie pro začátečníky (2020) 

Nájdu sa plusy aj mínusy. V prvom rade to s dejinami má máločo a históriou pre začiatočníkov sa to tiež nedá nazvať. Ide skôr o prierez vývoja za posledných 100 rokov na danú tému. Tému, ktorá nás momentálne trápi. Na tak krátky formát sa ale dozvedáme pomerne dosť veľa informácií. Všetko je však orientované dosť na amerického či anglosaského diváka, tie dejiny sa akoby týkali len ich. A napriek tomu, že časti sú vyvážené a snažia sa tváriť neutrálne, nájdu sa tu aj podprahovky agitujúce za dnešnú "správnu vec". Zaujali má ale matematické fakty, štatistiku mám rád. ()

Rychlé občerstvení (2020) (S01E01) 

Konzumná spoločnosť, v ktorej sa ľuďom vo fast foodoch servírujú také porcie, že im to kaloricky vystačí na celý deň. Lenže niektorí ju zjedia aj trikrát denne a potom pozerajú, že sa nevmestia ani do zrkadla. Netflix si samozrejme v súvislosti s touto časťou neodpustil informáciu o zlých prdiacich kravách. ()

Vesmírný závod (2020) (S01E02) 

Stále nechápem, čo ľudstvo tými vesmírnymi pretekmi dosiahlo, Tak si bol možno na Mesiaci a čo teraz? Pre mňa osobne sú také Seychely výrazne lepšie. Dokonca ani helmu tam netreba. ()

Vzestup Číny (2020) (S01E03) 

Raz nás utlčú čiapkami. Nie je to obdivuhodný režim. Ale rešpekt treba mať. A veľký. Amíci im už teraz visia toľko, že to nikdy nesplatia. Na druhej strane tam ľudia žijú v biede a totalite, čo najmä za covidu viedlo k brutálnym nezmyslom. O úrovni bežného človeka v Číne odporúčam pozrieť dokument Cena riflí. Nosná téma je iná, ale vypovedajú tam Číňania, ktorí tie rifle vyrábajú. Podmienky ako pred 250 rokmi v nejakej manufaktúre a za deravý groš. ()

Plasty (2020) (S01E04) 

Žijeme dobu plastovú a hoci nám plasty vo veľkom pomohli, teraz sme ho začali nenávidieť. Samozrejme, prírodu treba chrániť a treba urobiť všetko pre jeho ochranu. V rozumnej miere. Presne ako Trevor hovorí, nikto postihnutý čo by reklamný produkt nám to vysvetľovať nemusí. Našťastie tento dokument bol informačný, nie zbytočne preagitovaný. Len krátky a obsahovo tak ani zďaleka nevyčerpaný. ()

Ropa na Blízkém východě (2020) (S01E05) 

Tak ropu na Blízkom východe oslobodenecké vojská už dávno našli, ale čo tie chemické zbrane? Tie už našli, moji rádcové, našli? Či im treba dodať archeologické hrabličky, aby ich opatrne odkryli? Klobúk dole pred dokumentom, ktorí nemá problém označiť americké vpády za zámienky a túžbe po rope, na ktorej sú závislí. ()

Roboti (2020) (S01E06) 

Oženiť sa s hologramom môže naozaj len psychopatický jedinec, ktorému by mali dať kazajku a miestnosť s otapicerovanými stenami a nie ešte to prezentovať ako normál. Inak je dokument svedectvom toho, ako sa so sci-fi stáva pomaly realita. ()

Feminismus (2020) (S01E07) 

Dobrá myšlienka rovnoprávnosti sa dnes už vymenila za šialený lesbismus, transgenderizmus, nenávisť k mužom - teda len tým hetero a bielym - a láska k potratom a odpor k materstvu. Každá žena by mala byť pyšná na to, že je žena a môže byť matkou. Je to privilégium, nie bremeno. Myslieť si, že v našej euro-americkej civilizácii je stále niečo ženám upierané je nezmysel. Naopak, sú niekedy aj umelo tlačené do všetkých popredných pozícií, manažmentu i politiky a to len preto, aby tam boli. A že ich je v politike menej je predsa prirodzene spôsobené tým, že politických kandidátov je oveľa viac mužov než žien. Napriek tomu sú v popredí "samice" ako Leyenová, Čaputová, či niekoľko ministeriek obrany po celej Európe. U nás sú protesty feministiek teda zbytočné a tam, kde by boli aj potrebné, tam sa neodvážia ani ísť. Namiesto toho broja tu, kde ich feminizmus dosiahol už takých výšav, že v ženských športoch vyhrávajú transženy s chlpatým vtákom medzi nohami. ()

Jaderná energie (2020) (S01E08) 

Pomerne nudné, hoci faktografické. Tragédie, ale aj úspechy. Jadro jednoznačne treba využívať v prospech ľudstva. Žiaľ, bruselskí neoboľševici by ho najradšej zakázali. Som rád, že dokument končí posolstvom: jadrová energia je možno jediná možnosť, ako prežiť.  ()

AIDS (2020) (S01E09) 

Vraj homofóbia a diskriminácia... A kto štatisticky aj dnes vedie v pohlavných chorobách? Či tam sú už čísla automaticky hoaxom? Vôbec to nie je promiskuitou a nezriadeným neprirodzeným stykom? Samozrejme dnes je AIDS už vecou skôr tretieho sveta, ale niekto to pomáhal rozšíriť viac ako iná skupina obyvateľstva a to bez debaty. Prirodzene, zo strachu pred chorobou netreba ľudí odvážať do táborov. A vidno, že to, čo požadovali fanatici pre homosexuálov pri AIDS, si našlo aj novodobých stúpencov, ktorí chceli robiť tábory pre neočkovaných... ()

Genetika (2020) (S01E10) 

Archeologická a historická genetika je super a vďaka nej si nesmiernym spôsobom obohacujeme vedomosti a získavame vynikajúce poznatky. Úžasný prínos to má v kriminalistike. Vedeckým pokusom ale treba dať stopku. Hrať sa na Pána Boha je veľmi nebezpečné. Že v USA klonovanie ľudí nie je zakázané ma prekvapilo. ()

GPS (2022) (S02E01) 

GPS, super vec a zároveň veľký brat. Výhody však dnes jasne prevládajú. ()

MP3s (2022) (S02E02) 

Doba ide tak rýchlo, že kým pred 20 rokmi bol človek šťastný za discman a cédečká, dnes má komplet celý svet v jednej skrinke, všetko v jednom vrecku. A púšťať si hudbu môže od rána do večera, akú len chce. Hudba sa však riadne zjednodušila a ako dokument pekne ukazuje, umelecká tvorba sa dnes riadi algoritmami... A nakoniec aj tak zarábajú najviac len streamovacie služby. ()

Kreditní karty (2022) (S02E03) 

Malý kúsok plastu, jedno pípnutie a je to. Ako dokument ukazuje, vďaka platbami kartou nakupujeme o 50% viac, aj to, čo nemusíme, a samozrejme sa radi skrze kreditky aj zadlžujeme. Ale dlhy vraj nie sú vždy zlé, poháňajú totiž ekonomiku. Jednotlivec môže aj skrachovať, ale spoločnosť nech funguje... ()

Psychedelika (2022) (S02E04) 

Niečo pre Trubana a jeho progresívcov. Oni sú radi na tripe, vrelo takéto tripy odporúčajú svojím voličom a ich voliči na tom tripe musia byť permanentne, keď ich volia a veria v 72 pohlaví. ()

Balená voda (2022) (S02E05) 

Blbci platia za obal a pijú to, čo majú doma "zadarmo", pritom obsah ten istý. Reklama oklam ma, na stádo to funguje. ()

Seznamovací aplikace (2022) (S02E06) 

Príležitosť pre úchylov, radodajky a niekedy aj skvelá možnosť, ako si urýchlene nájsť svojho vraha. Samé klamstvo, retuš, filtre, mimo reality. A ako dopytovaní povedali, je to len o šukačke, ničom inom. A rýchlo potom ujsť, lebo akonáhle zasvieti slnko alebo sa daná krásavica umyje, je koniec všetkým ilúziám. ()

Lasery (2022) (S02E07) 

Časť pre milovníkov sci-fi filmov, superhrdinov a ich prevedenia do reality. Ja laser maximálne tak tlačiareň. ()

Reklama

Reklama