Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neďaleko predmestia Los Angeles pristála kozmická loď mimozemšťanov. Podivné postavičky sa rozišli zbierať vzorky do okolia a iba jedna z nich sa dostala až na kraj lesa. Očarená svetlami veľkomesta zabudla na svoje poslanie. Preto sa nedostala včas na palubu a uviazla na našej planéte. Mimozemšťan našiel úkryt v kôlni najbližšieho domu, kde ho objavil desaťročný Elliot. Ten ho predstavil i svojim súrodencom.
Skamarátili sa, ale ten malý, ktorého deti začali volať E.T., strašne smúti za domovom a chce stoj čo stoj s tými "svojimi " nadviazať spojenie. Nepodarí sa to a on ochorie. Vtedy je už jeho úkryt odhalený a nezdravý E.T. sa ocitne v rukách vedcov. Čím ďalej tým viac chradne, až prístroje konštatujú jeho smrť. Len Elliotovi dá najavo, že to tak nie je a že sa mu podarilo nadviazať kontakt s domovom. Podarí sa ďeťom svojho kamaráta zo vzdialenej planéty zachrániť? (TV Markíza)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (658)

Hild 

všetky recenzie používateľa

Když jsem film viděla jako malá poprvé, byl to nepopsatelný zážitek, který mi zůstal dodnes. To co se tady Stevenovi podařilo vytvořit, je něco neskutečného. Navíc vše doplňuje krásná hudba Johna Williamse. A existuje snad někdo, kdo dokázal při závěrečné scéně nebrečet? Já snad nikoho takového neznám. Tento film musí vidět každý. ()

troufalka 

všetky recenzie používateľa

Dílo prověří čas. Když vidím E.T. - Mimozemšťana, je to podobné, jako vidět po letech Ptáky od Hitche. Ve své době trhák, ojediněný film, po letech vnímám jednoduchou linku příběhu se snahou dojmout diváka. Postrádám přesah. O existenci mimozemšťana, jeho misí na zemi a způsobu života se nedovíme nic podstatného. Ale je to jako s mnoha jinými filmy - kdo ho miloval jako dítě, hodnotí automaticky vysoko, bez kritičtějšího pohledu. ()

Reklama

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Naposledy som film videl pred dvadsiatimi rokmi (ale to letí) a bol som milo prekvapený. Po celú dobu som sa vyhýbal všetkým televíznym vysielaniam filmu, až som si to nakoniec pustil znova. Je to slabé, hromada vecí je logicky aj filmársky nedotiahnutých, herecké výkony až na výnimky priemerné a v neposlednom rade, tie americké haluze ma už nejako neberú. Priemer dávam iba za výborný zážitok pred dvadsiatimi rokmi pri mojej filmovej premiére. PS: E.T. ako postava sa mi nikdy nepáčil, nevyzerá dobre ani na osemdesiate roky, vyzerá strašidelne a komicky zároveň, akoby mu parný valec prešiel po hlave. ()

Webb 

všetky recenzie používateľa

[6/10] (Amblin, Universal) (Technicolor /// Produkce: Kathleen Kennedy, Steven Spielberg /// Scénář: Melissa Mathison /// Kamera: Allen Daviau /// Hudba: John Williams /// Oscar: Charles L. Campbell, Ben Burtt (kamera), Carlo Rambaldi, Dennis Muren, Kenneth Smith (vizuální efekty), John Williams (hudba), Robert Knudson, Robert J. Glass, Don Digirolamo, Gene S. Cantamessa (zvuk) /// Nominace na Oscara: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy (nejlepší film), Steven Spielberg (režie), Melissa Mathison (scénář), Allen Daviau (kamera), Carol Littleton (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Melissa Mathison .. Věhlasný Steven Spielberg ve své nejdětinštější podobě a jedno z jeho stěžejních filmových děl – tak tohle se traduje o tohle snímku. Bohužel, přestože vznikl rok před mým narozením, jako dítěti se mi vyhýbal a dostihl mne až po 23 letech. Nevím jak by E.T. zapůsobil dříve, ale teď se žádné dojímání a slzení nekonalo. E.T. je zajímavě natočen, dětští herci jsou bezvadní, hraje skvělá hudba a samotný mimozemšťan se taktéž povedl, ale pořád je to hlavně a především Stevenův dárek pro děti. ()

Galéria (139)

Zaujímavosti (158)

  • Z filmu byla vystřižena scéna, ve které hrál Harrison Ford ředitele školy. Fordovi sice nebylo vidět do obličeje, ale Spielberg měl pocit, že by jeho krátká účast ve filmu působila příliš rušivě, jelikož už byl v té době velmi známý z filmových sérií Indiana Jones (od r. 1981) a Star Wars (od r. 1977). (DaViD´82)
  • Henry Thomas (Eliot) po rokoch na svoju postavu zaspomínal: "Prvých šesť mesiacov potom, čo bol 'E.T.' v kinách, keď som išiel von na ulicu, neustále ma oslovovali dospelí a chceli ma objať. Bol som hanblivé dieťa a nechal som sa objať, ale bolo mi to nepríjemné. Boli chvíle, keď som ľutoval, že som bol dieťaťom v 'E.T.' Môj svet sa úplne zbláznil. Bol som taký hlúpy, slávny, ktorý nemohol nikam ísť. Hocikedy by som zbalil dievčatá, ktoré sa o mňa zaujímali, pretože som bol chalan z 'E.T.' Nemôžem poprieť, že by som to niekedy nevyužil, ale celkovo som bol v tínedžerskom veku dosť hanblivý. Pochopil som, prečo sa točia filmy, a ak zarobili veľa peňazí, boli úspešné. Všetky tieto veci som vedel. Ako desaťročný chlapec som o financiách ani o celebritách veľmi nepremýšľal. Filmy som vždy vnímal tak, ako som si predstavoval letný tábor. Vyrastal som na vidieku, bol som z takej chudobnej rodiny a moji rodičia neboli ľudia zo šoubiznisu .A možno aj preto som dostal za svoju hlavnú úlohu iba 15,000 dolárov čo bolo pre moju rodinu vtedy obrovské peniaze. Ale keď si teraz uvedomím, koľko film zarobil, je to smiešne." (Raccoon.city)
  • Robert MacNaughton, ktorý si zahral Eliotovho staršieho brata Michaela, na film spomína: "Môj honorár bol iba 15,000 dolárov, čo mi nikdy nevadilo. Ja som sa nikdy nevidel ako filmová hviezda. Vždy som sa videl ako herec, ktorý mal šťastie, že hral v tejto úlohe. Veď si len spočítajte, že za celú doterajšiu kariéru som hral v 5 filmoch a jeden bol 'E.T.' Najviac ma poteší, keď môj syn pozerá na 'E.T.' a povie, že je to film, kde sa ocko vydáva za malého chlapca." (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (viac)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (viac)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (viac)

Reklama

Reklama