Reklama

Reklama

Angličan

  • Česko Angličan (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Zkušený kriminálník Dave Wilson se po devíti letech vězení opět dostal na svobodu a odjíždí z Anglie do Los Angeles, aby vypátral, kdo má prsty ve smrti jeho dcery. Zdá se, že všechny nitky vedou k legendárnímu hudebnímu producentoviTerrymu Valentineovi, s nímž měla Jenny milostný poměr. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (44)

anderson 

všetky recenzie používateľa

Zo Soderberghových mainstreamových experimentov je pre mňa ANGLÁN asi to najlepšie čo doposiaľ vytvoril. Skvelí herci, neoriginálny ale formalisticky originálne podaný príbeh pomsty, dokonalá práca s budovaním atmosféry ... Tentokrát odporúčam originálnu verziu pred dabovanou (vyhnite sa najmä otrasnej verzii ČT, ktorá vznikla asi iba preto aby nejaký riaditeľov známy zarobil,a aby sa v titulkoch mohol vysloviť text: ČESKÁ TELEVIZE uvádí americký film ANGLÁN, dabing od BONTONu pod názvom ANGLIČAN bol lepší). (9.8.2006) ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Ehm, vzhledem k tomu, že jsem Angličana v našich kinech vůbec nezaregistroval, řekl bych, že Soderbergh neměl v plánu natočit nějaký trhák...a pokud tohle vezmete na vědomí, čeká vás, abych tak řekl, zážitek se skvělým poměrem cena-výkon. Terence Stamp coby osamělý mstitel toho moc nenamluví, a když už začne moralizovat, nikdo mu nerozumí ani slovo...což mi připomíná - klobouk dolů před překladateli a potažmo dabéry. Co se formy filmu týká, prvních pět minut jsem byl docela zmaten, díky zmiňované prolínačce časových rovin, ke které ještě režisér přimixoval takřka historické záběry z mně neznámé kriminálky ze Stampových mladých let (prý Smůla Na Patách), a výsledek je když už nic, tak hodně stylový, a na škodu není ani téměř nepostřehnutelná hudba. I vzhledem k pohodlně přežitelné devadesátiminutové stopáži jde o film, který si minimálně 70% zaslouží. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Bohate vyštylizovaná soderberghovka s naštvaným anglánom v popredí, na povrchu možno trochu vyznievajúca ako štýl bez substancie, v realite však pracujúca s jasným jednosmerným zámerom portrétovať LEN vzťah otca x dcéry, bez potreby rozoberať a detailovať charaktery všetkých ostatných vedľajších postáv, v čom film možno suverénne neexceluje, no nezlyháva. Limey je režisérov pohľad späť na krimi snímky 70. rokov a nimi silne inšpirovaný, avšak bez stagnácie, práve naopak – plný invencií/experimentov na poli réžie, strihu a mixovania zvuku, plus absolútneho zmajstrovania nelineárnej štruktúry rozprávania príbehu, vizualizovaného skrz ultimátne famóznu kameru. Zároveň tiež ponúka sladkastú a ojedinelú možnosť plne si vychutnať Terencea Stampa (cením aj Fondu & Heinle) v hlavnej role, centrom celého 90-minútového diania. Škoda tých šeredne vyzerajúcich akčných/bojových scén, bez nich by som nemal čo kritizovať... #1 Reštaurovaná 4K vyzerá ako úplne iný film v porovnaní s pôvodným BR. Otázkou už len zostáva, ako vyzerá D-VHS? x) (x / x / x) (x / x) (x) (19.12.2019) (27.8.2020) (2x29.10.2022) (30.10.2022) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Soderbergh si povedal, že zoberie tuctový scenár (až to snáď ani nie je možné) a zaexperimentuje si na ňom so strihom, hudbou a kamerou (v tomto poradí). Takýto prístup sa mi páči, povedzme že je husto postmoderný. Pokiaľ Angličana videl taký Godard, určite mal z neho veľkú radosť, jeho Na konci s dychom je tiež taká prázdna gangsterka stojaca na formálnych inováciách. Angličan by si zaslúžil podrobnejšiu analýzu vyššie spomenutých filmárskych techník a ak ju niekto urobí, prečítam si ju. Soderbergh asi aj pri nakrúcaní pri zvolených štylistických prostriedkoch vedel, že na film nikto do kina nepôjde a takýto flegmatizmus sa mi páči. ()

Skip 

všetky recenzie používateľa

Terence Stamp jakožto mstitel působí uboze a mnohdy až komicky. Je to pitomá postava, pitomě napsaná i zahraná. To samé platí o Peteru Fondovi, který hrál spíš jako idiot než herec, kterému za to zaplatili. Soderberghovy netradiční filmařské postupy jsou celkem originální (proto jedna hvězdička), ale dokážou být i dost otravné. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (5)

  • Príbeh o motorke a jeleňovi, ktorý rozpráva Valentine, sa skutočne stal jeho predstaviteľovi (Peter Fonda). (Real Tom Hardy)
  • „Limey“ neboli česky „citrónek“ je hanlivý americký slang z 19. století označující Brity nebo čistě Angličany, kteří tehdy jako námořníci byli povinni pít limetkovou šťávu jako ochranu před kurdějem (skorbut, avitaminóza z nedostatku vitaminu C – projevuje se krvácením z dásní až ztrátou zubů, špatným hojením ran, sníženou odolností). (Eldrick)

Reklama

Reklama