Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Dráma / Športový
Československo, 1987, 86 min

Réžia:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrajú:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Film z roku 1987 inšpirovaný skutočnou udalosťou. Český spoločensko-psychologický film vznikol na základe skutočnej udalosti. V roku 1985 zdemolovali vlajkonosiči Sparty Praha cestou do Banskej Bystrice na rozhodujúci zápas o titul majstra republiky niekoľko vagónov. Film sa pokúša vystopovať korene agresivity, vandalizmu a deštrukcie morálnych hodnôt. Na osudoch niekoľkých "hrdinov" chce poukázať na príčiny a dôsledky zvráteného chovania niektorých skupín mládeže. Tvorcovia zvolili metódu "fiktívneho umeleckého dokumentu", v ktorom sa prelínajú rôzne dejové a časové vrstvy, čím sa sleduje dramatičnosť filmového rozprávania a zároveň poskytujú divákovi čo najviac informácií, aby si mohol utvoriť svoj vlastný názor alebo prijať názor tvorcov filmu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (475)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Hovorí sa, že „Sparta buzerantů parta!" a neviem, čo je na tom pravdy, to už vedia chlapci v šatne, ale tu to bol skutočne samý buzerant. IQ priemer 35, tak asi ako príslušníci našich gavalierov z Belasej šľapky. Len škoda, že drsňácki neboli teda vôbec. Sušienka Langmajer ako nejaký rowdie? Jedine čert Dejdar ako tak vyzeral a samozrejme Landa, hoci až taký priestor nedostal. Zvyšok len frackovia, ktorých by rozprášila aj jednotka určená na zásah proti ušlým čivavám. ()

Torision 

všetky recenzie používateľa

Pro nás Sparťany asi must see. Pro ostatní je to jen zábavnej, nijak šokující, dobře zahranej, místy až dokumentarisickej snímek o pár opilcích, násilnících a fanaticích. Na svou dobu je to poctivě natočený, nechyběj ani vulgarismy či nahota a flešbekovej styl vyprávění, kterej mě u tak starýho filmu hodně potěšil. "Chlapci, já taky fandím! Ale Slávii!" - "Se Slávií jdi do prdele, dědku!" ()

Reklama

triatlet 

všetky recenzie používateľa

George Orwell v roce 1945 v eseji Sportovní duch charakterizoval nepřiměřené "fanouškovství": "Na mezinárodní úrovni je sport otevřenou nápodobou války. Podstatné však není chování hráčů, ale postoj diváků: a za diváky postoj národů, které tyhle směšné soutěže dohánějí k zuřivosti a vážné, přinejmenším krátkodobé víře, že běh, skok a kopání do míče jsou zkoušky národní cti." Snímek Karla Smyczeka a Radka Johna je pozoruhodný, netradiční a nadčasový. Bohužel sport bývá i nadále zneužíván... Sportu zdar. ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Proč? Protože máme na hovno fanoušky. Protoč. A protože silnější pes mrdá. On to Čtvrtníček vlastně řek sám. Tohle se prostě stalo a natočil se o tom film, velice povedený a brutální film, který ukázal to, co se stalo a ukázal to dost drsně, ale neskutečně pravdivě. Bohužel až moc pravdivě, protože nic jinýho divákovi, než kroutit očima nad tím vším nezbude. Bohužel. Jen kdybych se dalšího Proč nemusel dožít... ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (42)

  • Pri natáčaní na sparťanskom štadióne fanúšikovia nepríčetne vrieskali, nadávali a hádzali po štábe všetkým možným. Fandili jedine Jirkovi Langmajerovi (Jirka Stupka), ktorý sa im zrejme páčil v televíznom seriáli Třetí patro (od r. 1985), pretože skandovali "Slamák je náš! Slamák je náš!" Keď ale išiel medzi nich kvôli nejakým záberom, fanúšikovia začali robiť vlny a tak s ním hodilo o zábradlie, že bol pekne otrasený. Na konci natáčania doniesol režisérovi jeden z vlajkonosičov darček - obušok, ktorý ukoristil v boji s príslušníkmi. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Film byl v roce 1988 uveden na přehlídce deseti pozoruhodných snímků na 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Deník Le monde napsal, že tvůrce inspirovala skutečná událost z roku 1985. „Film zaznamenává postoje v sociálním kontextu, který by klidně mohl být zasazen do Francie,“ konstatoval list. (Laliss)

Reklama

Reklama