Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Dráma / Športový
Československo, 1987, 86 min

Réžia:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrajú:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Film z roku 1987 inšpirovaný skutočnou udalosťou. Český spoločensko-psychologický film vznikol na základe skutočnej udalosti. V roku 1985 zdemolovali vlajkonosiči Sparty Praha cestou do Banskej Bystrice na rozhodujúci zápas o titul majstra republiky niekoľko vagónov. Film sa pokúša vystopovať korene agresivity, vandalizmu a deštrukcie morálnych hodnôt. Na osudoch niekoľkých "hrdinov" chce poukázať na príčiny a dôsledky zvráteného chovania niektorých skupín mládeže. Tvorcovia zvolili metódu "fiktívneho umeleckého dokumentu", v ktorom sa prelínajú rôzne dejové a časové vrstvy, čím sa sleduje dramatičnosť filmového rozprávania a zároveň poskytujú divákovi čo najviac informácií, aby si mohol utvoriť svoj vlastný názor alebo prijať názor tvorcov filmu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (477)

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Jedem vlakem za Spartou, nebudem se s nikým srát. Když nám dají góla, tak se budem prát. Bij a bij a bij Žoldáka do hlavy, hlavně že se dostanem zpátky do Prahy. Neckerman a Quelle, ať jde do prdele. Co je? Co je? Co je? O tom, že parta prvních českých hooligans zlikvidovala vagón, který patřil dělnickému lidu, se natočil tento jinak vynikající pseudodokument. To by se jim dneska ty kamery snad ani nezastavily. A ještě dodatek. Už vím, odkud má Ráďa Džon ty proevropské ambice. Proč? Protože: BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL... ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Tak i Československo mělo svůj Klub rváčů! O to více mrzí, že u nás stále nikdo nemá koule na drsnou generační výpověď. V dnešní době už sice některé scény nepůsobí tak drsně, většina diváků už měla možnost vidět ve filmech mnohem větší prasárny, ale to nejdůležitější poselství je pořád zřejmé. Mě samozřejmě nejvíce bavily scény ve vlaku, působivé byly i rebelské souboje s rodiči. Už slabší byly výslechové pasáže, které se snažily ukázat hloupost a nerozvážnost mladých. Vsadím se, že tyto náznaky by byly použity, i kdyby se to natáčelo dnes. Bohužel. Pokud by měl někdo odvahu natočit film ukazující demenci nejen nonkonformistů, ale i konformistů, tak má předem zaručený můj obdiv. Ukazovat na druhé a tvrdit, že jsou špatní, je jednoduché. Přijmout fakt, že všechno, co tady děláme, byť s dobrými úmysly, vždy někoho nasere, dokáže málokdo. ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Počúvajte, počúvajte ma vy puberťáci zavolám políciu! No tak je zavolej a my z nich naděláme trpajzlíky! A z jejich antonků angličáčky! Počůvajte ma nechám vás všetkých vysadit! No tak to my tě budeme muset taky vysadit! Marná sláva tohle je prostě klasika. Nehodlám se teď zaobírat tím do jaký míry je to realita, ale ve svý době to muselo zapůsobit jako bomba. No a Dejdar a Landa jsou ti nejdrsnější výtržníci ze všech. Suchánkovo cameo taky dobrý. Váš občanský průkaz : Sparta! 100% ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

V roku 1992 som bol na Tehelnom poli na zápase Slovan Ssparta. Dostali sme nakladačku 0:3, ale vedeli sme, že už budeme majstri. Nič sa na štadióne, v jeho okolí ani na železničnej trase Praha Bratislava nestalo.....Vyčítať filmu niektoré slabšie momenty, doslovnosť v snahe pomenovať pravým menom príčiny chovania chuligánov mi pripadá zbytočné a vzhľadom na závažnosť témy a rok vzniku bezpredmetné. Čs filmov, založených na skutočných udalostiach je ako šafránu (v porovnaní so svetovou produkciou a nerátam otrepanú 2. svetovú vojnu), takže filmová rekonštrukcia niečoho tak filmovo originálneho, ako chuligánstvo našich fanúšikov a ešte k tomu v totáči je výnimočne záslužný čin. Zároveň je film na naše pomery objavne poskladaný, i keď sme sa s týmto typom rekonštrukcie a polodokumentárnym štýlom stretli v zahraničných produkciách pred Proč? mnohokrát, ale tieto udalosti natočiť jednoduchým naratívom, končiacim záverečnou 5 minútovkoubna súde by bolo oveľa jednoduchšie. Som rád, že John so Smyczekom si dali na spracovaní otrasných udalostí patrične záležať. ()

nirvanafan 

všetky recenzie používateľa

Film na svou dobu nesmírně šokující, který by i dnešního průměrného českého diváka jistě donutil vypnout po úvodních minutách. S radostí jsem kvitovala, že se snímek neomezuje jen na dění na stadionu a ve vlaku, ale dává nám rovněž nahlédnout do smýšlění a pohnutek fotbalových fanoušků, jejich blízkých a známých, a dojde dokonce i na mínění široké veřejnosti. Marxistické zdůvodnění fotbalového chuligánství je tak jediným odkazem na dobu, ve které dílo vznikalo. I když se vsadím, že i v dnešní době se na fildě najde nějaký kvokal, který vám s radostí odsouhlasí teorii o tom, jak odcizení vede k výtržnostem :) ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (42)

  • Jako komparz hráli i skuteční spartanští vlajkonoši. (Pesosek)
  • Daniel Landa byl v době natáčení na fotbale známou tváří, avšak chodil fandit do kotle Bohemians Praha. Proto musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo přívrženci Sparty ublíženo. [Zdroj: hooligans.cz] (latvar)
  • Do "kotla" domácich za jednu z bránok bolo vybraných z konkurzu cez tristo vlajkonosičov. Nie všetci boli originálni, ale väčšina sa rada uliala zo školy alebo zo zamestnania a ešte si privyrobili. Za každý deň dostávali sto korún komparzného. Ale pri filmovaní sa správali rovnako agresívne a brutálne, ako im velí ich prirodzenosť. Pred štadiónom rozbíjali zaparkované autá, a keď dvadsať z nich posadili do autobusu, aby predstavovali fanúšikov Olomouca, tí ostatní bez najmenších ohľadov zaútočili so všetkou brutalitou aj na nich. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama