Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Dráma / Športový
Československo, 1987, 86 min

Réžia:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrajú:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film z roku 1987 inšpirovaný skutočnou udalosťou. Český spoločensko-psychologický film vznikol na základe skutočnej udalosti. V roku 1985 zdemolovali vlajkonosiči Sparty Praha cestou do Banskej Bystrice na rozhodujúci zápas o titul majstra republiky niekoľko vagónov. Film sa pokúša vystopovať korene agresivity, vandalizmu a deštrukcie morálnych hodnôt. Na osudoch niekoľkých "hrdinov" chce poukázať na príčiny a dôsledky zvráteného chovania niektorých skupín mládeže. Tvorcovia zvolili metódu "fiktívneho umeleckého dokumentu", v ktorom sa prelínajú rôzne dejové a časové vrstvy, čím sa sleduje dramatičnosť filmového rozprávania a zároveň poskytujú divákovi čo najviac informácií, aby si mohol utvoriť svoj vlastný názor alebo prijať názor tvorcov filmu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (473)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Na prejavy násilia, ničenia, ponižovania a iných prejavov chuligánstva nie je potrebné byť futbalovým fanúšikom. Dôležité je vnútorné pnutie u jednotlivcov a ich potreba grupovať sa s rovnako postihnutými do skupín, v ktorých sa ich individualizmus dostáva na nový, vyšší level s pocitom správnosti a beztrestnosti správania sa skupiny. Smyczkov film bol koncom osemdesiatych rokov šokujúcim prekvapením pre väčšinu divákov, ktorí neprichádzali do styku s fanúšikovskými klubmi a vyčínaním ich členov. Pre súčasníkov je film historickým dokumentom z doby, keď málokto tušil, ako sa bude násilie v spoločnosti šíriť a tolerovať. ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Film se snaží asi věrně kopírovat chování neblaze proslulých fotbalových fandů, kteří se dopustili mnoha výtržností a násilností při cestě z jednoho fotbalového zápasu. Nicméně právě tento pokus o věrohodnost mi na něm nesedí. Snad je to částečně nevhodným hereckým obsazením, každopádně tento snímek řadím jen mezi průměrné filmy. ()

Reklama

Paldini 

všetky recenzie používateľa

Velmi moc mě mrzí, že podobná extempore se dějí i dnes. Jsem velký fanoušek fotbalu konkrétně Baníku Ostrava, což se dalo čekat vzhledem k mému rodnému městu, a na zápasy chodím, a vidím, že s tímto pravým "srdcařským" (je to pro všechny imbecily, kterých je opravdu moc, v uvozovkách)fanouškovstvím je to stejné jako v roce 1987. A je mi z toho někdy dost zle. A nejhorší na tom je, že se snažím přivírat oči. ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Dobrá sonda mezi fotbalové bezmozky, se závanem nostalgie, která však už dnes neřekne tolik, co na konci 80. let. Škoda ale je, že už se dnes na film nemůžeme podívat s nakyslým úsměvem, pod dojmem civilizovaného fotbalového národa, který má ukázněné a slušné sportovní příznivce a tento ožehavý problém dávno vyřešil... ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Cestou na fotbalové utkání o mistrovský titul obsadili část vlaku z Prahy do Banské Bystrice, kde se utkání konalo, alkoholem posilnění fanoušci Sparty. Počáteční silácké řeči postupně začaly přerůstat v agresivní, zpočátku zejména slovní útoky proti ostatním cestujícím. Znepokojivá až velmi provokativní atmosféra dodává tomuhle na svou dobu poměrně odvážnému filmu autentický ráz. Film je možná stále aktuální i dnes vzhledem k tomu, co se děje na fotbalových stadionech v současnosti. 100% ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (42)

  • Vo filme mal hrať aj Roman Pikl, vtedy začínajúci herec a muzikant, známy zo snímky Diskopríbeh (1987), ale škola bola proti. (Raccoon.city)
  • Scéna, ve které vlajkonoši vystrčí z vlaku průvodčí na půl těla, se skutečně v jedoucím vlaku natáčela. (hot_spot)
  • Pri filmovej rekonštrukcii policajného zásahu v Banskej Bystrici vyťahovali policajti fanúšikov z vlaku a hádzali ich do "Antonov" tak reálne, že chlapci prosili, aby nemuseli scénu opakovať. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama