Reklama

Reklama

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Kniha Nikdykde od Neila Gaimana vznikla současně s tímto seriálem a získala si mnoho fanoušků po celém světe, rovněž tak řadu ocenění. Seriál téměř do přesných detailů pojednává příběh knihy. Mladý Richard Mayhew žije v Londýně už tři roky. Má dobrou práci makléře, přítelkyni, byt a je se svým životem vcelku spokojen. Jednoho dne potká zraněnou dívku, která si říká Dvířka. Pomůže jí a tím se jeho život změní do nesmyslného a bizarního dobrodružství ve světě pod Londýnem... místa, kam normální lidé nevstoupí. Krysy zde mluví, žijí zde nájemní vrazi a podivíni včetně padlého anděla Islingtona samotného. Od prvního dílu je tento poetický příběh velice poutavý a všech šest dílů na sebe přímo navazuje. Seriál nebyl u nás vysílán... ale snad někdy bude. (Hanzman)

(viac)

Recenzie (71)

Deschain 

všetky recenzie používateľa

Najprv seriál, potom kniha. To sa asi často nestáva, ale Gaiman chcel počas natáčania neustále niečo meniť a pridávať, režisér z toho nebol veľmi nadšený a tak mu Gaiman povedal, že on si všetky tie veci, ktoré sa do seriálu nevošli, napíše do knihy. Obaja ostali spokojní a ja som spokojná tiež. Je to síce dosť komorné a zaslúžilo by si to väčšiu výpravu, ale keď sa to raz odohráva pod zemou v kanáloch...Herci zvolení veľmi dobre, Richard má výborný akcent, aj keď mu ťažko rozumieť, Door je krehká a milá (aj keď má veľkú moc), z Hunter som mala zmiešané pocity, asi preto, že tá herečka bola veľmi zvláštna, no ale najlepší sú rozhodne Mr. Croup & Mr. Vandemar, ktorí sú ultimátni zloduchovia v oblekoch, pojedajúci živé zvieratá (Mr V) prípadne vzácne čínske artefakty (Mr C) a majúci prsty asi v každej väčšej či menšej katastrofe, masakre či incidente. ()

VenDulin85 

všetky recenzie používateľa

Přestože ve filmu zazní skoro všechny hlášky, které se vyskytují i v knize, přestože je hlavní představitel Richarda Mayhewa stejný ťunťa, markýz de Carabas všemi mastmi mazaný lišák a anděla Islingtona hraje Peter Capaldi (gosh!), může si tato série lehnout k papírové verzi pokorně leda na pět metrů daleko.. Není to špatné, ale třeba scéna, která na mě v knize zapůsobila asi nejsilněji- Richardova zkouška u černých mnichů, ve filmu vyzněla jako procházka růžovým sadem s drinkem z houbiček v jedné ruce a cigárem v druhé, nečtenář toto absolutně nepobere. I závěrečný boj s velkou londýnskou bestií nemá koule, o pointě nemluvě. Proto váhám mezi třemi a čtyřmi, nakonec budu přísnější na 3,5*. ()

Reklama

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Nedavno jsem cetl knizku Neverwhere, ktera me vylozene nadchla a pote co jsem zjistil ze to puvodne Gaiman napsal jako script pro serial musel jsem to pochekovat. Bohuzel veskera magie a atmosfera z knihy je zde pohrbena v televiznim low-budgetu a pochybnych hercich. Pribeh jako takovy je sice prevypraveny verne a temer doslovne, ale zpracovani je az na par vyjimek fakt bida. Jedine co si zachovalo naznak zminene magie je intro s grafikou Davea McKeana a hudbou Briana Ena. 4/10 ()

Jinny 

všetky recenzie používateľa

Neverwhere neboli Nikdykde není adaptací stejnojmenné Gaimanovy knihy. Naopak tenhle seriál je starší a Gaiman svůj majstrštyk psal na základě svého scénáře. A jeho fantazie se zdá být bezbřehá, když v knize vytvořil moderní oddyseu se spoustou popkulturních odkazů, kdežto původní seriál nejvíce trpí tím, co u BBC velmi zaráží - levná výprava. Ve své fantazii si při četbě rozhodně vykouzlíte něco daleko epičtějšího... ()

Fingon 

všetky recenzie používateľa

Neila Gaimana můžu. Je ale zajímavé, že Nikdykde se na mém žebříčku pohybuje až za Americkými bohy, Hvězdným prachem a Sandmanem. Knižní verze vychází ze seriálu, a protože už jsem knížku četl, seriál už mě nemohl moc překvapit - to se mu povedlo snad jen tím, že Dvířku nehrála Helena Bodham Carterová, jak jsem si na začátku myslel, a že upírku-Sametku Lamii vystřihla Tamsin Greig, u nás známá snad jen z Black Books. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (5)

  • V seriáli sa vyskytuje postava Lamie, ktorej meno neskôr Gaiman použil aj vo filmovej adaptácii svojej knihy Hviezdny prach a hrala ju Michelle Pfeiffer. (Deschain)
  • Úvodnú titulkovú sekvenciu vytvoril Dave McKean, dlhoročný kamarát a spolupracovník Neila Gaimana. Ľudia okolo vizuálnych efektov boli prekvapení, keď im povedal, že všetko spravil na svojom laptope a na 8mm kamere za minimálny rozpočet. (Deschain)
  • Mniši, kteří se objevují ve čtvrté epizodě, jsou vyzbrojeni českými útočnými puškami Sa vzor 58. (Taita89)

Reklama

Reklama