Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režijný debut černošského režiséra Johna Singletona sleduje osudy troch chlapcov v černošskom ghette South Central v Los Angeles. Stretávame sa s nimi ako s desaťročnými a potom znovu po siedmych rokoch: jeden z nich sa stáva obeťou zločinu a druhý mieni jeho smrť brutálnym spôsobom pomstiť. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (103)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Život v ghettách je bludný krvavý kruh, čoho ďalším "dôkazom" je aj tento uhrančivý film. Singleton dokáže upútať od prvého do posledného momentu, pričom perfektne graduje dej a napätie smerom k záveru. Dá sa však s pokojným svedomím povedať, že Spike Lee by sa s formou vyhral o niečo viac. Nakoniec je tak Boyz ´n´the Hood najmä film o hereckých výkonoch. Každá z dôležitých postáv hrá rozdielny charakter, pričom každý sa musí vysporiadavať s viac menej podobnými životnými situáciami. Cesta sa však zo spomínaného bludného kruhu dá nájsť iba vtedy, ak sa chce, ale bohužiaľ zrejme najmä vtedy, ak má človek v tomto prostredí aj šťastie. To preto je tu aj ten motív stieracích žrebov. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Magnum opus černošského filmu. Singletonove veľdielo. Míľnik (nielen sociálnej) kinematografie. Obraz južných štvrtí Los Angeles v ranných 90. rokoch s dôrazom na dôležitosť otcovstva a silnej rodičovskej figúry v živote mládeže z geta, odkiaľ niet úniku a kde "either you're with me or against me" platí viac než kdekoľvek inde. Boyz n the Hood, ktorý aj vo svojich najsilnejších scénach nebol dramatizáciou, ale čírim zrkadlením reality, kde sa snímané zlo zdá pritiahnuté za vlasy, no v skutočnosti len autenticky dokumentuje isté časy a miesta. Miesta, kde zle odbočíš = skapeš. Oblečieš nesprávnu farbu = skapeš. Miesta, kde wannabes neexistovali, lebo by neprežili. Miesta, kde krv prestáva tiecť až vtedy, keď zostáva stáť posledný. Kolotoč násilia, ktorý nepozná slovo "zastaviť." Dielo, ktoré ti spolu s Menace II Society vysvetlí, čo znamenalo žiť v hoodoch Mesta anjelov pred príchodom nového milénia a s menšími obmenami aj po ňom. --- "You're not any less of a man, if you don't pull the trigger. You're not necessarily a man, if you do." ♪♫ // Film, ktorý aktívne ovplyvnil a zmenil trajektóriu môjho života. Film, po ktorého prvom dopozeraní (ruka v ruke v kulminácii s predchádzajúcim záujmom o tému) som zostal nehybne stáť v sprche pod prúdom horúcej vody 40 minút. Film, ktorému ďakujem za veľa a zároveň preklínam, že som ho niekedy videl. (2013) (26.11.2014) (2-4.2015) ()

Reklama

MI-380 

všetky recenzie používateľa

Jen silné osobnosti se dokázaly vyhrabat z černošského gheta konce minulého století (v porovnání s našimi cikánskými ghety vypadá tohle černošské jako milionářská čtvrť, kde se ale moc zabíjí). Mladý Gooding toporný, Fishburne a Cube skvělí. Zdlouhavé, nevyrovnané, vydržel jsem díky zvědavosti, jak tohle asi tak může dopadnout: 55% (1087 hodnotících, 80%). ()

vander19 

všetky recenzie používateľa

Na tento film som čakal veľmi dlho. Takmer 2,5 roka kým sa mi ho podarilo zohnať. Videl som Juiced s 2Pacom a tak nejako podobnou cestou som sa dostal aj ku tomuto filmu. Jedná sa o režijný debut Singletona, ktorý je navyše podporený výborným a v tej dobe mladým Morpheus Fisburnom. Fisburnovho syna si zahrala začínajúca černošká hviezda Cuba Gooding Jr. a v tej dobe debutujúci Ice Cube zase chlapca od naproti. Od tej doby sa pravidelne Ice Cube a Singleton stretávali na placi a spolupracovali spolu. Ale tu ich job bol asi najkvalitnejší čo som do teraz videl. Dej nás hodí do L.A. Mesta, ktoré je posiate gangstermi, UZInami, hnusnými americkými muscle cars a vraždami. Scenár nás krásne prevedie cez detstvo chlapcov až po koniec ich teen veku. Tre ako mladík vyrastá s matkou, ale vďaka svojej inteligencií a veľkohubosti ho tá pošle k otcovi na výchovu. Fourious - Fishburn ako bývalý vojak sa so synom nemezná a dá mu pocítiť tvrdost, ale nie násilne, ale skôr tak pravo otcovsky a výchovne. Tre si rýchlo nájde priateľou a začnú na vlastnej koži pocitovať silu ghetta, kde žijú. Tvrdosť ulice a vôňu olova. ()

Elgin 

všetky recenzie používateľa

Naturalisticky filmovane a ked si clovek predstavi, ze tento film bol natoceny na zaklade skutocnych udalosti, tak zakonite mu musi naskakovat husia koza. Malo to stavu a clovek sa vobec nenudil pocas tohto snimku. Nebolo to na plny pocet, ale vrelo doporucujem tento surovy pribeh z prostredia afroamerickej spolocnosti a jejich nepisanych zakonoch. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (24)

  • Laurence Fishburne, který ztvárnil otce postavy Cuby Goodinga Jr., je starší pouze o 6,5 let. (Ignus.cz)
  • Miesto, kde Doughboy (Ice Cube) a jeho partia chodievali v noci na jeho Impale, bolo Crenshaw Boulevard. V minulosti a dokonca aj v súčasnosti patrí medzi hlavné územia gangu Bloods. Keďže Doughboy patril do gangu Crips, bolo by v skutočnosti takmer nemožné objaviť sa na tomto mieste ako člen Crips a dokonca vo farbách tohto gangu a prežiť. (Real Tom Hardy)
  • Keď dostane malý Tre (Desi Arnez Hines II) od otca za úlohu pozbierať listy zo stromov, pri zábere na dom z diaľky nie sú v okolí žiadne stromy. (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (viac)

Reklama

Reklama