Reklama

Reklama

Duchovia Inisherinu

  • Česko Víly z Inisherinu (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dej filmu sa odohráva na odľahlom ostrove pri západnom pobreží Írska a sleduje celoživotných priateľov Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), ktorí sa ocitnú v slepej uličke, keď Colm nečakane ukončí ich priateľstvo. Ohromený Pádraic sa s pomocou svojej sestry Siobhán (Kerry Condon) a problémového mladého ostrovana Dominica (Barry Keoghan) snaží napraviť vzťah a odmieta prijať “nie” ako odpoveď. Pádraicove opakované snahy však len posilňujú odhodlanie jeho bývalého priateľa a keď Colm predloží zúfalé ultimátum, udalosti sa rýchlo vyhrotia a majú šokujúce následky. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (441)

silentname 

všetky recenzie používateľa

"The Banshees Of Inisherin" je v mojich očiach jednou z najlepších drám, ktorú som mal možnosť v roku 2022 vidieť. Martin McDonagh po svojom poslednom projekte "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" podľa mňa ešte pridal a vytvoril niečo skutočne jedinečné. Ťažko sa človeku reálne popisujú pocity, ktoré tento film zanechá. Ku koncu som snáď cítil len obrovské prázdno a beznádej. A myslím to v tom absolútne najlepšie možnom zmysle. Film je nádherný, je desivý, je veľmi kvalitne natočený a je v ňom zahrnutých toľko úžasných dychberúcich záberov na Írsky vidiek, až to vo mne ostalo ako niekoho odtlačok prsta. Nádherné. Neviem popravde čo tomu filmu vytknúť. Je to príbeh tak ľudský, tak zvláštny a pritom pôsobí tak skutočne, že skutočne zanecháva nezmazateľnú stopu a na koniec roka išlo o jeden z absolútných highlightov. Ohromujúci film. Hodnotenie: A ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Najgeniálnejšie na tomto filme je herecké obsadenie. Milujem Bruggy, kde tak dokonalú dvojicu kamarátov stvárnili Farrell a Gleeson. Až do traileru som sa tešil, že sa znova stretnú pod McDonaghovým vedením. Ale príbeh, ktorý si pre nich prichystal, sa mi vôbec nepáčil. Keby z nich urobil úhlavných nepriateľov, tak by ma to nenadchlo, ale aspoň by tam bol priestor pre čierny humor. Ale McDonagh zákerne prišiel s depkou, keď zo dňa na deň jedného z dlhoročných kamarátov, ten druhý prestane baviť a už s ním nechce ani prehovoriť. A aj keď jeho motivácia, ktorá sa postupne odhaľuje, je akotak pochopiteľná, tak je to totálne svinstvo a bolo fakt nepríjemné to sledovať. Postupne v tom zapadákove všetky postavy prepadajú šialenstvu a len jediná nájde odvahu odtiaľ zdrhnúť a zachrániť sa. Ja ako divák som mal rovnaké pocity a znova sa tam rozhodne nevrátim. McDonagh natočil čo chcel a je to stále na vysokej úrovni, ale tentoraz ma tam všetko a všetci srali od začiatku do konca. 6/10. ()

Reklama

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Van Gogh byl s tím svým řezáním celkem žabař. Víly jsou rozhodně film o nezvyklých lidech, přesněji o velmi nezvyklých lidech. Obstojně fungují od chvíle, kdy Colm oznámí, že si bude střihat prsty, až po ohýnek. Hlavní zásluhu na tom má jistá dávka napětí, která nutí diváka přemýšlet, proč se Colm rozhodl přestat s Pádraicem stýkat, neboť stále doufáte, že podnět nebyl banální Colmův dojem, že Pádraic je nudný. Nevím, jak na tom byl Pádraic, ale Víly tedy dost často nudné byly. Sice jsou zde opět magoři dělající magorské věci, ale ve výsledku je z toho nejslabší McDonaghův film. ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Víly smrti z Inisherinu začínají jako taškařice o nafouknutém egu, ale přerostou v jinotajný příběh o laskavosti a marnivosti. Farrell s Gleesonen pod vedením Martina McDonagha znovu excelují. Špičkové dialogy, pátrání po důvodu toho všeho a velmi pomalu eskalující konflikt pohltí a až na drobnou pomalejší pasáž v polovině jde o excelentní práci. Burwellova minimalistická hudba krásně pasuje. Prostě už tě nemám rád. ()

Marcos22 

všetky recenzie používateľa

Originálně pojatý snímek, pojednávající o toxicitě v mezilidských vztazích, zasazený do prostředí odlehlého malebného irského ostrova. Režisér Martin McDonagh prostřednictvím Víl z Inisherinu poukazuje na to, jak je hranice mezi láskou a nenávistí neuvěřitelně tenká a křehká. Přitom se věnuje psychické stránce hlavních představitelů, čelících srážce s "krutou" realitou, jež si nejsou ochotni připustit, či se smířit s neúspěchem. Ve filmu plného citového vydírání exceluje dvojice Colin Farrell - Brendan Gleeson, a především pak druhý jmenovaný v roli Colma podává dechberoucí výkon, a jde si za oscarovou nominací. Hvězdičku na výsledném hodnocení ubírá skutečnost, že snímek na diváka v mnoha ohledech působí spíše jako operní dramatická hra, než-li film. Důvodem je zřejmě samotný scénář, který McDonagh původně zamýšlel pro divadelní hru. Čtyři hvězdy. 👍 (13.01.2023) ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (18)

  • Farrell ospevoval somarica, s ktorou tak úzko spolupracoval pri nakrúcaní filmu: "Bol to jej prvý film, ale správala sa, akoby to bol jej stý film." Došlo však aj k zraneniu: "Nepáčilo sa jej, keď som sa jej dotkol nosa, tak ma kopla do kolena." (Arsenal83)
  • Natáčanie sa malo pôvodne začať v lete 2020, ale pandémia koronavírusu začiatok produkcie oddialila. (Volch)

Súvisiace novinky

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (viac)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (viac)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (viac)

Reklama

Reklama