Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York 1871. Lepší společnost té doby vytvořila "svět s takovou rovnováhou, že jeho harmonii mohlo zničit pouhé zašeptání". Společenská smetánka se řídila pevnými (byť nepsanými a nikdy nevyslovenými) pravidly a rituály, které přísněji než zákon určovaly, co je "vhodné" a co ne. V tomto prostředí se pohybuje mladý právník Newland Archer a jeho snoubenka May Wellandová, mladinké nevinné stvoření, které je dokonalým produktem své třídy. Newland i May ctí konvence a tradice, jejich manželství je vhodné a žádoucí, jejich budoucnost daná. Do svatebních příprav však jako blesk z čistého nebe vstupuje rušivý prvek. Z Evropy přijíždí hraběnka Olšenská, krásná přitažlivá žena, společensky málo přijatelná, ale nespoutaná konvencemi a nabízející okouzlenému Newlandovi tušení jiného, svobodnějšího světa. Vášnivá (byť platonická) láska těchto dvou lidí však nemůže dojít naplnění, aniž by její protagonisté zničili vše, co je jejich společnosti svaté. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (218)

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Ten scenár mal dostať oscara (Jay Cocks, Martin Scorsese)! Aj réžia mala byť oscarová! Scorsese je poloboh vo svojom obore, aj keď s tým "polo" si nie som istý. A toto jeho majstrovské dielo je nedocenené ako málo čo. Bolo natočené pre jeho otca Luciana Charlesa Scorseseho a bolo to vidieť, cítiť aj počuť. Režisér si dal mimoriadne záležať. Tento film by mal byť bibliou pre každého kto sa pokúša natočiť niečo na podobnú tému, z podobného prostredia a obdobia. Príbeh je zasadený do New Yorku 19. storočia kedy chcú byť Američania veľmi moderní, ale najviac sa asi podobajú tým Angličanom, o ktorých Oscar Wilde písal, že vynašli pokrytectvo. Žijú v labyrinte klebiet, konvencií, kostýmov a iných vecí na k, ktoré by som nerád spomínal. Dobré meno je pre nich dôležitejšie ako úprimnosť a ukazovanie prstom je rovnako prirodzené gesto ako podanie ruky. V tomto svete sa ocitá milostný trojuholník, v ktorom sa snúbi naivita s útrapami poznamenanou skúsenosťou, očakávanie s pokušením, dva protiklady ženskej krásy a iné rozpory, ktoré privádzajú na rázcestie hlavného hrdinu. SPOILER: A ten (paradoxne ako jeden z mála ľudí nepoznamenaný a nezaslepený zvyklosťami svojej kasty) začína veriť intrigám, ktoré ešte ani nevznikli. Tentokrát by však neboli až tak neopodstatnené... ()

-Ravee- 

všetky recenzie používateľa

Křišťálově čistá filmařina, která přes svou očividnou křehkost drží celé dvě a čtvrt hodiny, s klasicky geniálním Day-Lewisem, jenž svým uměním povznesl zdánlivě nezajímavou postavu Newlanda do zcela jiné sféry. Přemýšlím jen, jestli mi do relativně sourodé Scorseseho filmografie více nesedí Kundun nebo právě tato vkusně citlivá romance. Více takových odboček bych prosil.. ()

Reklama

jhrasko 

všetky recenzie používateľa

Vizuálne mimoriadna záležitosť, ktorou Scorsese vytrel zrak úplne všetkým, ktorí mali pocit, že nevie točiť iné ako sociálne naliehavé alebo gangsterské filmy. Vek nevinnosti je rovnako naliehavý v tom, ako intenzívne pojednáva o ľuďoch zviazaných spoločenskými konvenciami, kt. sa nevedia rozhodnúť, tým premárnia život a prežijú ho v klamstve. Q.Tarantino Scorseseho verejne skritizoval za toto pozlátko, ale úprimne Quentin, dokázal by si natočiť niečo podobné? Krásna vecička, Martin!! ()

SarumanKo 

všetky recenzie používateľa

Dej románovej predlohy musí byť príšerne nudný a rozvláčny, keď podľa nej ani jeden z najlepších režisérov planéty nedokázal natočiť dobrý film. Pretože nech je The Age of Innocence akokoľvek kvalitne zrežírovaný a precízne zahraný, bez pútavého deja a povestnej „iskry“ medzi hlavnými postavami nemôže fungovať žiadna kostýmová romanca o šialene potláčanej láske. Ani v takom zaujímavom prostredí ako je nezmyselnými konvenciami a prísnymi morálnymi zásadami ovládaná Amerika 19. storočia. (6/10) ()

Maq 

všetky recenzie používateľa

Sexuální etika je prazákladem etiky všech společností. Divoši se kvůli ženám vraždí, válčí (dobytí Tróje!), hromadí ženy jako kořist a zdroj prestiže. Chce-li společnost získat stabilitu, musí být v těchto věcech přísná. Třeba jako newyorská high society v tomto příběhu. Naznačená aféra se nerozvine, a její aktéři mohou do smrti nostalgicky snít o tom "co by bývalo bylo, kdyby...". Dneska už to dobře víme: nevěry, rozvody, neúplné rodiny, podrazy, tahačky o děti a o majetky, neurózy a sebevraždy - manželů i jejich dětí. Je někdo kdo vážně věří, že tohle je lepší? --- Scorsese natočil senzitivní drama pro senzitivní diváky. Dobrý film. ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (27)

  • Režisér Martin Scorsese povedal, že toto je „najnásilnejší“ film, aký kedy nakrútil, čo je jasný odkaz na emocionálne a fyzické stavy bytia, hoci je známy aj krutými mafiánskymi filmami. (Arsenal83)
  • Scorsese dostal predlohu, teda knihu, do rúk už v roku 1980, kedy mu jeho priateľ a scenárista Jay Cocks dal tento román so slovami, že o tomto by mohol raz natočiť film. Scorsese si ale knihu prečítal až o sedem rokov neskôr. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (viac)

Reklama

Reklama