Reklama

Reklama

Epizódy(3)

Obsahy(1)

Kdyby se Ray Bradbury v roce 1950 trefil přesně, byl by dnes Mars už jedenáct let kolonizován. Vědecká přesnost je však to poslední, co bychom v jeho povídkách hledali. Lidé v mezních situacích uprostřed fantastických cizích světů, snů, představ a kouzel, to je svět Bradburyho povídek, který jeho čtenáři vyhledávají už přes půl století. A právě tento svět přenesl scénárista Richard Matheson do čtyřapůlhodinové filmové ságy dokonale. (Levné knihy)

(viac)

Recenzie používateľa majo25 k tomuto seriálu (4)

Marťanská kronika (1980) 

Mal som asi väčšie očakávania, než ukázal výsledok. Viac epický, viac hĺbavý, menej príkry v zmysle: nezabíjajme sa, nezničme si planétu ako to urobili Marťania. Trojdielna miniséria mi pripomínala poviedkové minipríbehy, ktorých jediným spájajúcim článkom bol šéfastronaut Wilder, ktorý sa snažil uvidieť a pochopiť Marťanov. Časté skoky v čase, rýchla kolonizácia Marsu a nedostatočne vysvetlené konanie Marťanov, či ich dávnych tieňov. Na druhej strane, forma a spracovanie boli ok, trochu streotypné a poplatné dobe, v ktorej seriál vznikol (všetko moderné bolo plechové, predmety či budovy), ale v zásade ok. Lokácie na Malte podarené. Atmosféra bola tiež prítomná, ale časom sa vytrácala. Uvítal by som, ale diely boli o dosť skrátené, pretože poldruhahodiny je na takéto tempo príliš. ()

Expedice (1980) (E01) 

Mierne rozpačitý úvod do minisérie, kde sledujeme až 3 rôzne expedície s troma rôznymi posádkami a troma rôznymi príbehmi. Aj Marťania sa prejavujú v troch rôznych podobách a s troma rôznymi jednaniami. Vyzerá to viac na 3 poviedky, ktorých spájajúcim prvkom je iba planéta Mars. Na druhej strane, po technickej stránke je to vzhľadom na 40-ročný vek vydarené dielo so zaujímavým námetom, ktorý má potenciál. ()

Osídlenci (1980) (E02) 

Druhá epizóda sa nesie rovnako v mysterióznom duchu ako prvá, ale už ponúka potrebné vysvetlenia a príbeh sa viac drží kontinuity. Púštne lode sú zaujímavý nápad, aj keď trikovo nie príliš podarený. ()

Marťané (1980) (E03) 

Od záveru som mal isté očakávania a tie sa bohužiaľ nenaplnili. Prvú polovicu záverečného dielu tvorí taký obyčajný minipríbeh, ktorý síce nenudí, ale je ako vystrihnutý z nejakého úplne iného seriálu. Od príjazdu hlavnej postavy Wilder na Mars sa to podstatne lepší. Čakal som ale nejaké epickejšie zavŕšenie, dovysvetlenie jednaní marťanov, prípadne nečakaný zvrat. Záver však len tak doznel, síce s dávkou filozofických rečí, ale nebolo to príliš ono. ()

Reklama

Reklama