Reklama

Reklama

Sociální dilema

  • USA The Social Dilemma
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu na pomezí dokumentu a dramatu varují odborníci na moderní technologie před sociálními sítěmi, které sami vytvořili. (Netflix)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (227)

Pajky3 

všetky recenzie používateľa

Známá fakta o sociálních sítích a závislosti na nich. V dokumentu vystupují přímo lidi, kteří se podíleli na jejich tvorbě, což vytváří důležitý průřez tématem, které je třeba diskutovat. Donutí to zamyslet, což je u takových dokumentů důležité. Osobně bych asi vypustil hranou linku, která sice dokresluje vyprávění, ale obešel bych se bez ní. ()

Geralt z Rivie 

všetky recenzie používateľa

To nejdůležitější bylo řečeno v posledních 5 minutách. Jsou to věci, které zaslouží pozornost, ale nic se nestane. Film Truman Show se mi vůbec nelíbil, ale podstatou jsou takto lidí ovládání už několik let. VYJÁDŘENÍ FACEBOOKU: „Tvůrci filmu nepřinášejí názory lidí, kteří aktuálně pracují v [kritizovaných] společnostech, nebo expertů, kteří k celé problematice chovají postoj odlišný od narativu, který je předkládáný filmem. Rovněž neberou v potaz dosavadní snahy společností, které se snaží mnoho z popisovaných problémů řešit. Místo toho se spoléhají pouze na komentář lidí, kteří už několik let nejsou v centru dění.” Ano, protože skutečnost je ještě daleko horší! ()

Reklama

Kothy 

všetky recenzie používateľa

Dost šokující dokument o sociálních sítích. Člověk tak nějak tuší, že jsou špatné, ale pokud by byla pravda jen zlomek toho, co se tu dozvíme, tak je to vážně průser. Podle dokumentu je to snad ještě horší než všechny globální pohromy dohromady. Něco na tom ale asi bude a je třeba s tím něco dělat. Úplně stačí nebýt na nich závislý a chránit před nimi své děti. Dezinformací je tam opravdu spousta a je velmi snadné jim podlehnout. Snad nás to teda časem nezahubí... "Otevřete oči!" ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

"The Social Dilemma je síce naozaj dôležitým dokumentom tohto roku, no o filme sa nedá povedať, že by nám dával informácie, ktoré by sme už nevedeli. Ale na druhú stranu to neznamená, že to nie sú informácie, ktoré potrebujú vidieť a počuť niektorí iní. Otázkou ale ostáva či si ten film pozrú práve tí, ktorí by ho mali vidieť. Takže nebudem sa teraz na film dívať skrz fakt, že mne moc informácií nepridal, skúsme sa pozrieť na tie informácie ako také a skúsiť to nejako zhodnotiť. Je pravda, že niekedy od roku 2011 alebo 2012 som si začal uvedomovať, že svet sa začína meniť. Mal som pocit, že všetci trávime veľa času na svojich telefónoch a vznikalo veľmi veľa dobrých karikatúr o tom, ako sa z nás stávajú zombies. Najpamätnejšie pre mňa boli táto a táto. A hoci si ľudia uvedomujú, že niečo by sa s tým malo robiť, nikto s tým nič nerobí a pokračujeme v tom ďalej. Je to strašidelné ale je to tak. A myslím si, že sa to k lepšiemu tak skoro nezmením. Vidím ako sa menia názory mojich priateľov a ako sa nechávajú jednoducho strhnúť záplavou falošných informácií, ktoré ich manipulujú a pritom znejú tak zaujímavo. Čím fascinujúcejšie a hrozivejšie niečo znie, tým väčšia záruka, že to bude falošná správa. Pravda je často nudná. A je potrebné ju nejako upraviť, lebo je to zaujímavejšie a je to to, čo chceme počuť. Čo chceme vidieť. Uzavrieť sa do bubliny medzi ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, aby sme sa o svojej pravde utvrdili. Sociálne siete priniesli mnoho pozitívneho, ale bohužiaľ aj veľa negatívneho. A bojí m sa, do akej reality sa vďaka našim smartfónom v budúcnosti dostaneme. Pretože niektorí zarábajú bilióny za to, že nás manipulujú informáciami, ktoré chceme vidieť. Smutné a desivé. Film má ale podľa mňa problém hlavne v príbehovej línii, ktorú sem trošku pridal. Nie je zbytočná, ale v mnohých momentoch pôsobí nedotiahnuto a nejde veľmi do hĺbky toho čo môže povedať. Mohli by sme vidieť niečo z toho o čom sa tu hovorí. A nielen o tom hovoriť. Ale stojí film za pozornosť? Myslím si, že z mnohých dôvodov je pre niektorých ľudí dôležité, aby si ho pozreli. Nemusí hovoriť niečo nové, ale hovorí niečo veľmi dôležité. Hodnotenie: B+ ()

boshke 

všetky recenzie používateľa

Kurz Sociální sítě 0.1. Rozhodně to není špatné, ale zklamalo to v té rovině, že to nesděluje prakticky NIC nového. Nevím, kolik lidí si po shlédnutí řekne "Wow, to jsem vůbec netušil, že sociální sítě tohle dělají!" #prozreni Já sám sociálních sítí neužívám, ale nedozvěděl jsem se nic nového. A ano, možná mám trochu dissovací náladu, ale závěrečné vyznění počinu mne až naštvalo. Ve stylu "jsme chudinky v zajetí zlých zlých korporací a potřebujeme, aby nás nějaké zákony ochránili"... WTF?! Tak pokud nechci být produkt, tak to nepoužívám nebo to používám s rozumem. Ale tahle stylizace do "nemůžeme si pomoci, je to silnější než my" mne tedy nadzvedla... 60% ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (4)

  • Jeff Orlowski bol pred natočením dokumentu ťažkým užívateľom Facebooku. Po dotočení už, neprekvapivo, nebol. Vincent Kartheiser, ktorý stvárnil Bena, taktiež, neprekvapivo, nemá žiadne sociálne siete. (Real Tom Hardy)
  • Po premiére na festivale Sundance bol dokument aktualizovaný o nový segment o konšpiračných teóriách súvisiacich s COVID-19. (Real Tom Hardy)
  • Dokument si za prvých 28 dní od vydania pozrelo viac ako 38,000,000 domácností. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama